G4Media.ro

Cei doi brutari din Sri Lanka spun că s-au împăcat cu locuitorii…

Sursa Foto: Agerpres / Gina Stefan

Cei doi brutari din Sri Lanka spun că s-au împăcat cu locuitorii din Ditrău: Maghiarii şi-au cerut scuze. Suntem bine, lucrurile sunt în ordine şi la locul nostru de muncă

Tensiunile de la Ditrău create în urma venirii brutarilor din Si Lanka par să se fi calmat. Buletinul de ştiri difuzat de Antena 1 i-a invitat pe cei doi muncitori care au relatat că localnicii şi-au cerut scuze şi se simt în siguranţă, scrie maszol.ro, citată de Rador.

Portalul citat menţionează că după publicarea raportului întocmit de către avocatul poporului, reporterii televiziunii citate au vizitat comuna din judeţul Harghita. S-a constatat că sosirea muncitorilor sezonieri din Sri Lanka care au fost angajaţi la brutăria din Ditrău a redeschis vechiul conflict cu caracter economic, existent între proprietarii brutăriei şi unii dintre foştii angajaţi, iar această situaţie acutizată a dus la manifestările extremiste şi intolerante ale unor persoane.

Unul dintre cei doi muncitori, Prasanna Piumal, a declarat că deşi anterior au existat probleme, acum s-au rezolvat. „Ne înţelegem bine cu maghiarii şi cu românii. Putem circula pe stradă, putem să ne facem cumpărăturile. Avem o locuinţă frumoasă cu bucătărie şi două camere”, a precizat brutarul srilankez.

Colegul său, Mahinda Amarasingha a confirmat că amândoi se simt în siguranţă. „Maghiarii şi-au cerut scuze. Suntem bine, lucrurile sunt în ordine şi la locul nostru de muncă. Lucrăm opt ore pe zi şi avem o zi liberă. Este foarte bine aşa” – a explicat acesta.

La rândul lor şi colegii de muncă ai celor doi bărbaţi străini au confirmat că tensiunile din sat s-au liniştit. Unul dintre ei a menţionat că nu înţelege de ce locuitorii din Ditrău nu au semnalat încă înaintea venirii muncitorilor sezonieri faptul că au avut într-adevăr probleme cu angajatorul care i-a adus pe cei doi brutari din Sri Lanka.

Sursa: Nepszava/ Rador/ Traducerea: Imola Stănescu/ Sursa Foto: Agerpres/ Autor: Dina Ștefan

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Aiurea!
    Locuitorii maghiari din Ditrau NU au pomenit in primele zile ca au probleme cu angajatorul
    Urlau ca :
    – „O să ne trezim că un sfert din case sunt locuite de oameni de culoare”
    – „După ce trec patru-cinci ani ne trezim că un sfert din casele din Ditrău sunt locuite de oameni de culoare”
    – „nu avem nevoie sa vină străini de la cinci mii de kilometri, că să ne înveţe cum să facem o pâine”.
    – Nu vrem să mâncăm pâine frământată de mâinile lor”.
    – „Nu vrem aici țigani și negri, să fie clar”.
    – „Comunitatea noastră nu acceptă să vină oameni din afară, mai ales cu piele de culoare”,
    – „Să presupunem că şi alţi întreprinzători vor aduce câte şase muncitori la noi în sat, pentru câţiva ani. Trec doi ani, vor cere să se stabilească aici şi o să-şi aducă familiile şi după ce trec patru-cinci ani ne trezim că un sfert din casele din Ditrău sunt locuite de oameni de culoare. De asta ne temem noi, nu doar de cei doi sri-lankezi, ci de consecinţe, trebuie sa ne gândim bine la consecinţe că nu este vorba doar de ziua de mâine sau poimâine, este vorba de viitorul nostru, viitorul copiilor şi a nepoţilor noştri”, afirmă o femeie.

    Nici o vorbulita despre Angajator!
    Ipocrizie, acum cand au vazut ca s-au facut de ras pe mapamond, o dau inapoi, dar realitatea e cea din primele zile: sunt sovini!

    • Da, pentru ca pe prostanii de unguri, sovinisti si rasisti cum sunt, patronul ii platea cu 800 de lei pe patru ore, dar ei lucrau mai multe de fapt.

    • A venit si al treilea Sri Lankez.Are 23 de ani îmbrãcat cu haine de firmã ,telefon scump,valize de firmã vine din ,,marea sãrãcie ” din Sri Lanka în prosperitatea din Ditrau pe salar minim românesc.E o mare ticãloşie undeva la mijloc!!!

    • Prostani,sovini sau nu,uite ca cele 55 de familii de romani si alte 5 de etnici germani stau printre ei si nu fug!Eu zic ca atitudinea patronului e problema sivi,pe langa cea a preotului,incapatanareabadta de a lucra cu mana de lucru doar din Asia,mana de lucru,atentie care e monitorizata atent de statul Sry Lanka: nu au voie sa le plateasca cu mai putin de 500 de euro pe femei,ca bone ,iar pe barbati cu mai putin de 6-700 ! De unde banii astia pentru o brutarie obisnuita dintr-un sat?!? Eu zic ca incapatanarea asta a lor vine de la faptul ca primesc facilitati pentru angajare,altfel e ilogic ce se intampla,ia ganditi-va putin,fara ura interetnica:cand ai un sat intreg impotriva firmei tale,unde iti vinzi marfa,la kilometri departare?!

    • @Corrie: NU atitudinea patronului e problema!
      Uite:
      „Revolta de la Ditrău continuă: Petiție a peste 1.800 de locuitori, în frunte cu preotul din comună, care cer patronilor brutăriei să nu angajeze străini și să le prezinte actele medicale ale muncitorilor din Sri Lanka.
      O petiție cu peste 1.800 de semnături a fost depusă MARTI la primăria localității Ditrău. Localnicii cer patronilor brutăriei să nu angajeze forță de muncă străină și să prezinte actele privind calificarea profesională a primilor doi angajați din Sri Lanka, dar și documentele medicale ale acestora. În fruntea localnicilor semnatari ai petiției se află și de această dată preotul capelan romano-catolic din comună.
      Primarul comunei Ditrău, Puskas Elemer, a declarat, marți, corespondentului Mediafax, că petiția a fost depusă de preotul Bíró Károly și de mai mulți localnici și este adresată Primăriei, Consiliului Local, dar și patronilor brutăriei.
      „A fost depusă, marți, o petiție la Primăria Ditrău semnată de peste 1.800 de locuitori ai comunei, după cum au promis în urma adunării sătești care a avut loc în 1 februarie la Căminul Cultural.
      Petiția a fost depusă de preot și de mai mulți oameni și este adresată Primăriei, Consiliului Local, dar și patronilor brutăriei”, a spus Puskas Elemer.
      Semnatarii petiției cer patronilor brutăriei să le prezinte localnicilor copii după actele privind calificarea profesională a primilor doi angajați din Sri Lanka și să prezinte Consiliului Local Ditrău actele personale și adeverințele medicale ale acestora.
      „Să nu angajeze forță de muncă străină în situația în care rata șomajului în comuna Ditrău depășește 2% și să contribuie, astfel, la prevenirea imigrării tinerilor”, se mai arată în document.
      De asemenea, în petiție se mai solicită patronilor brutăriei din Ditrău să le ceară scuze locuitorilor, dar și preotului capelan, care ar fi acceptat rolul de mediator doar la cererea lor.”

      Ce-are povestea asta cu „atitudinea” angajatorului?!
      Sunt sovini, ce mai incoa-incolo, astia NU suporta nici Romani!!
      Dupa 1989 PUTINI Romani au mai ramas in Secuime!!!

  2. Este bine că „lucrurile sunt în ordine”, pentru că tocmai a mai venit cun coleg nou din Sri Lanka. Nu înțeleg, însă, de ce brutarii aceștia, deși se înțeleg foarte bine cu localnicii, nu mai pot să stea în localitate , ori, de ce nu mai pot locui în Lăzarea, unde au fost amenințați cu incendierea?! Și sunt transportați la Gheorgheni zilnic cu altă mașină și alt șofer, iar adresa de reședință este păstrată secretă?…

    Și, dacă a fost un simplu conflict de muncă, de sătenii maghiari, organizați de preotul din localitate, au declarat : „După doi ani, acești șase își vor aduce familiile și după încă patru-cinci ani, vom fi înconjurați de oameni negri”. ?

    Au catolicii ceva împotriva negrilor? Sau, au maghiarii ceva împotriva negrilor?

  3. Uite dom’le, cam labili phihic maghiarii din Ditrau dar le-a trecut decompensarea!
    Preotul ala face minuni, zau asa! 😈

  4. Sry Lankizarea Romaniei,o initiativa diabolica a psdului,prin firmele lor de casa ,de import mana de lucru din Asia!Cititi articolul jurnalistului Laurentiu Ciocazanu,de pe ZIARISTII LIBERI! Un jurnalist de elita,despre initiativa de alungare a cetatenilor romani din tara inceputa de regimul Iliescu inca dupa mineriade,in anii 90 si continuata de puscariasul Nastase in anii 2000,prin programe special gandite de export de capsunari si bone ,pentru a scapa de povara somajului masiv ! Aceasta firma de import de mana de lucru EXCLUSIV din Asia(denumirea firmei este pe filmul postat de Aktual24),credeti ca trebuie investigata sau nu ?Eu cred ca DA!

  5. A sosit si cel de al treilea sri lankez la Ditrau.
    Deci, cea ce afirma patronul, este adevarat, a dus si va mai aduce straini sa lucreze pe bani putini.
    Localnicii nu au probleme cu imigrantii, asa cum bine a constatat si CNCD, au insa probleme cu brutarul. Datorita comportamentului acestuia, multi evita sa mai cumpere produsele lui.
    Nu-i nimic le va trimite mioriticilor ubertoleranti de pe acest site. 🙂

    • „Ştefan Mandachi dezvăluie cât costă să aduci un lucrător străin: „E mult mai ieftin cu românii“
      Antreprenorul ieşean Ştefan Mandachi, proprietar al grupului de restaurante Spartan şi cunoscut că a inaugurat simbolic un metru de autostradă, dezvăluie cât costă să aduci muncitori străini în România şi de ce preferă să lucreze cu românii, pe lângă faptul că e mai ieftin.
      Potrivit lui, există reacţii de tipul: „normal că somalezii şi sri-lankezii acceptă aşa ceva (adică salarii mici) de la patronii de căcat care nu oferă salarii decente”. Antreprenorul ieşean contrazice însă aceste afirmaţii şi susţine că, de fapt, este scump să aduci angajaţi străini. „Tu ştii cât costă să aduci un singur cetăţean străin să lucreze într-o companie românească? Nu ştii, că tai frunze la câini! 1. Intermedierea, care poate varia între 1.400 euro şi 2.500 euro 2. costul propriului angajat care se ocupă de recrutare (selecţia consumă uriaşe cantităţi de timp pentru resursele umane, care lucrează pe bani, nu pe surcele) 3. închiriere apartament + utilităţi 400 euro/ lună (eu atât plătesc pentru ei în Braşov, dar pot sta mai mulţi în el) 4. taxă permis şedere la imigrări, 100 euro (numai când ştii că trebuie să suni la «imigrări», te apucă transpiraţiile) 5. aviz de muncă de la imigrări, 100 euro 6. avion, 500 europeni 7. training pentru că nu cunosc o boabă de română 8. acomodare, etc.”
      El susţine că „evident” că îşi doreşte să lucreze cu români. „E mult mai ieftin şi rămân şi cu bani în portofel. Toate liniuţele de mai sus nu se aplică dacă lucrezi cu români. Dar de unde să-i luăm dacă Statul român i-a alungat şi acum ne pune bir, ca să nu-i putem recupera şi repatria? Dacă Statul ar introduce o politică naţională de repatriere, banii ăştia ar putea ajunge tot la români. E stresant şi complicat să integrezi un străin să lucreze printre români”, spune antreprenorul.

    • Pai acum domnul Stefan Mandachi nu mai sare in ajutorul asiaticilor?Parca se batea cu pumniii-n piept ca ii va angaja el sau va aduce el muncitori la restaurantul pe care-l va deschide si toti ,atentie,vor fi STRAINI!!Ce oare l-a facut sa se razgandeasca?Oare a aflat ceva despre firma aceea care importa muncitori exclusiv din Asia?Se poate,altfel nu pot sa-mi explic schimbarea brusca de atitudine…