Cei mai importanți aleși locali UDMR din Transilvania refuză întâlniri cu Márki-Zay Péter. Scrisoare către candidatul opoziției din Ungaria: Considerăm îngrijorător că doriți să folosiți Parchetul în scopuri politice
Portalul de limbă maghiară din România, www.szekelyhon.ro publică o scrisoare a celor mai importanți aleși locali ai UDMR din Transilvania adresată lui Márki-Zay Péter, candidatul la funcția de prim-ministru al Ungariei din partea opoziției. Portalul Szekelyhon.ro precizează că documentul nu a fost public până acum, și faptul că scrisoarea care i-a intrat în posesie în aceste zile, a fost scrisă și expediată în toamna anului trecut liderului coaliției opoziției ungare, ca un răspuns la solicitarea acestuia de a se întâlni cu lideri locali maghiari din Transilvania.
Scrisoarea este semnată de Antal Árpád, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, Kereskényi Gábor, primarul municipiului Satu Mare, Korodi Attila, primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Pataki Csaba, președintele Consiliului Județean Satu Mare, Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș, Soós Zoltán, primarul municipiului Târgu Mureș și Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna.
În opinia autorilor scrisorii, reprezentantul legitim al comunității maghiare din Transilvania este Kelemen Hunor, ca atare, dacă forțele de opoziție doresc să acorde atenție în cadrul campaniei electorale și maghiarilor din Transilvania, atunci trebuie să-l caute pe Kelemen Hunor.
De asemenea, semnatarii consideră un pas bun faptul că opoziția din Ungaria vrea să acorde atenție și maghiarilor din diasporă, pentru că trebuie să vină timpul în care ”se vindecă rănile națiunii maghiare, iar apartenența maghiarilor din diasporă la națiunea maghiară nu va mai fi niciodată pusă sub semnul întrebării de nimeni”
„De asemenea, sezisăm cu respect că maghiarii din Transilvania nu au uitat referendumul: păcatul lui 5 decembrie nu s-a prescris (5 decembrie 2004 în Ungaria s-a organizat un referendum pentru acordarea cetățeniei maghiarilor din afara granițelor statului, iar guvernul de stânga condus de Gyurcsány Ferenc a fost împotriva acestui demers, plebiscitul eșuând – not. red.).
Ne dezamăgește faptul că dvs. considerați că 5 decembrie aparține trecutului. Acest fapt ne semnalează în mod evident, că dvs. nu simțiți ce greutate și însemnătate a avut referendumului în viața maghiarilor din afara granițelor. Ne dorim să știți: noi nu am trecut peste, și nici nu e posibil să trecem până când cei care au considerat ca natural să divizeze națiunea, sunt parte a opoziției împreună cu Gyurcsány Ferenc”, se arată în scrisoare. În document se mai precizează că ar fi nevoie de fapte pentru restabilirea încrederii.
Autorii scrisorii reproșează opoziției ungare lipsa de solidaritate cu maghiarii din Transilvania, când în urmă cu 7 ani, parchetul anticorupție din România, a pus cătușele mai multor conducători maghiari din Secuime, cum ar fi Ráduly Róbert Kálmán, primarul de atunci al municipiului Miercurea Ciuc, Szőke Domokos, viceprimarul aceluiași municipiu, sau Mezei János, primarul orașului Gheorgheni. Atunci, în zorii zilei au tăbărât pe familiile lor, și acești lideri au fost târâți ca infractorii de drept comun în fața propriei comunități, ca mai târziu instanțele să spună că sunt nevinovați.
„În România parchetul condus de Kövesi a fost folosit ca instrument de decredibilizare și decapitare a liderilor comunității maghiare. Nu am simțit atunci sprijinul opoziției ungare, nu am auzit indignarea dvs. legată de măsurile abuzive: atunci nu a sosit la noi nicio adresă de solidaritate. Considerăm extrem de îngrijorător că dvs. doriți să faceți același lucru în Ungaria: să folosiți parchetul în scopuri politice”, mai arată autorii scrisorii. (Opoziția ungară a anunțat că în cazul câștigării alegerilor Ungaria se va alătura Parchetului European și va înființa un parchet anticorupție – not. red.).
Expeditorii scrisorii se arată îngrijorați și de faptul că în cazul venirii la putere, actuala opoziție dorește să modifice legile care au regimul adoptării lor cu majoritatea de două treimi, cu votul majorității simple, arătând că din perspectiva maghiarilor din Transilvania este fundamentală stabilitatea politică a statului mamă.
În final, autorii arată că apreciază scrisoarea liderului opoziției ungare dar refuză întâlnirea cu acesta, specificând că după alegeri sunt dispuși să se întâlnească cu reprezentanții tuturor partidelor maghiare.
La solicitarea szekelhon.ro, Antal Árpád confirm că ei au redactat și transmis scrisoarea, dar nu au făcut-o publică atunci, pentru că nu era o solicitare publică din partea lui Márki-Zay Péter. Antal a declarat că liderul opoziției ungare nu le-a răspuns la scrisoare, doar a confirmat primirea acesteia.
Citește și
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
15 comentarii