Cei patru oameni care vor decide cu ce partener construiește România reactoarele 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă: doi miniștri și doi consilieri
Virgil Popescu – ministrul Economiei, Florin Cîțu – ministrul Finanțelor, Cosmin Marinescu – consilier prezidențial și Ionel Dancă – șeful cancelariei premierului sunt cei patru membri ai unui nou înființat comitet care va fundamenta decizia privind construirea reactoarelor 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, potrivit unei decizii a premierului Orban publicate în Monitorul Oficial.
Comitetul de coordonare strategică înlocuiește Grupul de lucru pentru negocierea acordului cu China după ce Nuclearelectrica a decis să sisteze negocierile cu compania chineză care voia să construiască reactoarele 3 și 4. Orban a desființat grupul cu China înființat în 2018 de fostul premier PSD Viorica Dăncilă.
Nuclearelectrica, compania care gestionează centrala Nucleară de la Cernavodă, a anunțat în 12 iunie că a obținut mandat din partea acționarilor să inițieze procedurile de încetare a negocierilor cu China General Nuclear Power Group (CGN), precum şi a efectelor juridice în ceea ce priveşte memorandumul de înţelegere încheiat în 2015, pentru construirea şi operarea unităţilor reactoare 3 şi 4 de la centrala Cernavodă.
La finalul lunii mai, ministrul Economiei, Virgil Popescu, arăta că actuala colaborarea cu compania chineză pentru construirea Reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă a început în urmă cu şapte ani, perioadă în care nu s-a avansat, astfel că nu se putea merge mai departe.
„Avem un parteneriat strategic cu SUA, ţinem de el, ne respectăm partenerii. Suntem membri ai UE şi ai NATO. Lăsând la o parte acest lucru, cred că 7 ani de zile de când a început această colaborare cu compania chineză este suficient de mult ca să ne dăm seama că nu putem merge mai departe. Nu s-a avansat. Neavansându-se, nu putem să mai stăm încă 7 ani de zile să vedem ce se întâmplă. Ca să poată merge mai departe acea investiţie, Consiliul Concurenţei trebuia să ne notifice să ne spună dacă este concentrare economică sau nu. Dar nu aveau ce să mai notifice şi ne-au atras atenţia. Au trecut 7 ani. Comisia Europeană a închis notificarea României tocmai pentru că nu s-a mai progresat. Şi atunci ce rost mai avea să mai stăm?”, declara Popescu în 28 mai.
Foto: Centrala de la Cernavodă (Facebook / Ministerul Economiei)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii