G4Media.ro

Cei patru semidocți care fac politica economică a României

Cei patru semidocți care fac politica economică a României

PSD se sprijină pe patru oameni în domeniul fiscal – economic: Darius Vâlcov, Eugen Teodorovici, Ion Ghizdeanu (șeful Comisiei de Prognoză) și Ionuț Mișa, șeful ANAF. Toți patru aplică directivele trasate de liderul maxim, Liviu Dragnea. Cât timp însă Dragnea și premierul Viorica Dăncilă au o înțelegere limitată a fenomenelor economice, cele patru personaje-cheie încep să aibă o pondere uriașă în politicile statului. Problema e că toți cei patru au carențe uriașe în educație, experiență deficitară și o agendă complet distorsionată.

  • O constatare: tuturor le lipsește aproape complet experiența formatoare din mediul privat. Cu excepția lui Darius Vâlcov, director pentru o scurtă perioadă al unei firme locale din Slatina, toți ceilalți au lucrat exclusiv la stat, în inima birocrației.

Duminică seară am avut o ultimă probă de analfabetism economic din partea lui Darius Vâlcov, unul dintre inițiații de la Scroviștea. Consilierul economic al premierului a dat senzația unui delir mistic, perorând minute în șir despre presupuse comploturi globale la adresa României, despre țări care își propun să ne stopeze mărețele ctitorii, despre o imaginară politică anti-românească a Comisiei Europene.

Darius Vâlcov nu e la prima ieșire în decor. Fiecare ieșire publică a ”creierului economic” al PSD seamănă cu o spovedanie a lui Dan Puric, cu un articol din Sputnik sau un capitol din cărțile lui Pavel Coruț (pentru cititorii mai tineri, Coruț a fost în anii 90 principalul exponent al conspiraționismului în literatura română).

Apropiații lui Vâlcov spun că acesta a și-a depășit demult limita competențelor. Derapajele sale în chestiuni economice sunt tot mai vizibile cu fiecare interviu: încurcă cifre, omite date esențiale, în general modelează adevărul pentru a se potrivi în ideologia ultra-naționalistă pe care o promovează de când a devenit o țintă a DNA. Un singur exemplu: duminică seară a susținut că proiectul Palm Jumeirah din Dubai (o insulă artificială) ar fi costat 200 de milioane de euro, când costul real estimat al proiectului e de circa 12 miliarde de dolari (sursa).

Absolvent de ASE și Drept (cea din urmă la Spiru Haret), Vâlcov a reușit să-l seducă însă pe Liviu Dragnea cu teoriile sale aparent sofisticate și cu o presupusă cunoaștere a administrației publice din mandatul de primar al Slatinei. În realitate, de doi ani tot ce face e să abramburească economia, să surprindă mediul privat cu măsurile luate de pe o oră pe alta și să bage frica-n miniștrii care mai îndrăznesc să aibă opinii diferite. Omul a devenit instrumentul pentru implementarea programului de guvernare. Sentința de opt ani închisoare în primă instanță în dosarul de corupție i-a alimentat însă obsesia persecuției și pornirea anti-occidentală.

Ura împotriva partenerilor din UE și SUA, admirația pentru modelele politice autoritare și lipsa unei înțelegeri corecte a economiei îl transformă pe Darius Vâlcov într-o imensă vulnerabilitate pentru politicile guvernamentale.

Eugen Orlando Teodorovici a devenit și el un balast. Văzut la începutul mandatului ca un factor de echilibru între guvern și partenerii externi, Teodorovici a început și el să apese pe pedala naționalismului economic.

Săptămâna trecută s-a remarcat prin propunerea absurdă de a limita dreptul de a munci pentru românii plecați în străinătate. Toate revenirile lui pe subiect au fost necredibile, ministrul de Finanțe s-a afundat în explicații și detalii care au dat și mai mult de gândit.

Același Teodorovici a mai avut un derapaj anti-democratic în octombrie, când a propus renunțarea la imunitatea parlamentară pentru declarațiile politice, susținând că sunt senatori și deputați care spun lucruri neadevărate și ei ar trebui trași la răspundere pentru asta. O măsură extremă, care ar cenzura practic libertatea de exprimare a Opoziției.

Veșnic bugetar, complexat de lipsa experienței în mediul privat, Eugen Teodorovici s-a radicalizat din momentul în care a adulmecat posibilitatea de a fi viitorul premier PSD în cazul unei ipotetice căderi a guvernului. Dorința de a-i face pe plac lui Liviu Dragnea, decidentul șef din PSD, e tot mai evidentă la ministrul Finanțelor.

Ionuț Mișa e omul responsabil de adunarea banilor la buget. Ca președinte al ANAF, el culege acum roadele politicilor fiscale pe care le-a promovat anul trecut ca ministru al Finanțelor. Cunoscut pentru prietenia cu oamenii de afaceri din zona Constanța, Mișa e considerat un finanțist mediocru, lipsit de înțelegerea profundă a mecanismelor intime ale Fiscului. El a fost protagonistul unuia dintre cele mai jenante momente ale ultimilor ani, când a jurat pe copiii săi că salariile bugetarilor nu vor scădea după aplicarea legii unitare a salarizării.

Mișa nu are capacitatea de a proiecta politici publice sau strategii de reformă. Dimpotrivă. Este considerat un simplu executant al ordinelor din partid de stopare a reformei începute cu Banca Mondială.

Rezultatele se văd deja: încasările bugetare sunt sub program, trase în jos de popularea Fiscului cu clientela politică, dar și de politizarea inspecției fiscale, mai cu seamă în afara Bucureștiului. Mișa a avut câteva luni răfuieli subterane puternice cu ministrul Eugen Teodorovici, dar în cele din urmă au rămas amândoi pe post. Vom vedea la finalul anului rezultatul menținerii sale în funcție, impactul activității lui asupra încasărilor bugetare.

Ultimul din listă este Ion Ghizdeanu, veșnicul președinte al Comisiei Naționale de Prognoză. Instalat în funcție încă din mandatul de premier al lui Adrian Năstase, Ghizdeanu s-a remarcat prin slugărnicia totală față de decidenții politici de care depinde funcția sa.

O anecdotă din lumea finanțiștilor spune că Ghizdeanu i-a dat o replică complet neașteptată fostului ministru, Gheorghe Pogea. Exasperat de lipsa de fermitate a Comisiei de Prognoză în discuțiile cu FMI și Comisia Europeană pe perioada crizei, Pogea l-ar fi întrebat pe Ghizdeanu care e prognoza corectă de creștere economică. ”Cât vreți dvs, d-le ministru!”, ar fi fost răspunsul.

El a primit însă puteri și drepturi sporite în guvernarea PSD, ca răsplată pentru obediența față de Darius Vâlcov. Comisia Națională de Prognoză va avea un rol major în realizarea proiectelor de infrastructură prin parteneriat public – privat (PPP), ba chiar vrea să-și atribuie dreptul de a face exproprieri.

Expertiza lui Ghizdeanu în domeniul PPP-urilor e nulă. Importantă e însă disponibilitatea lui de a intra într-un joc economic comandat de la centrul partidului.

Ei sunt cei patru oameni de care depinde, în mare măsură, mersul economiei românești. Dincolo de performanța remarcabilă din ultimii ani a mediului privat, o economie încă în formare precum cea românească poate fi relativ ușor bulversată de politici guvernamentale prost gândite sau croite în funcție de ideologii deviante. Cu cei patru la cârmă, anii care urmează se anunță problematici.

Fotografii: InquamPhotos și Guvernul României

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

27 comentarii

  1. Eu as fi zis ca politica economica e facuta (si) de cei care au fost prea mimoze ca sa mearga la vot. Pentru ca, nu-i asa?, toti sunt la fel. Ei, uite ca nu sunt.

    • Puiutz, ca sa intelegi matematica: ma duc la vot pentru ca sa vrei tu, imi anulez votul, pentru ca nu am cu cine sa votez- doar un imbecil ar alege impotriva constiintei- ramane acelasi numar de voturi valabil exprimate. Deci castiga tot aia. Dar na, se pare ca nu doar in politica gasim semidocti, care reinventeaza economia. Gasim si printre comentaci, care reinventeaza matematica.

  2. am citit din viteza semiidioti!si nu am fost departe.

  3. Stimate domnule „full doct,” macar esti platit bine pt. eforturile tale sa faci din zi – noapte ?

    • Cu respect va rog, daca aveti cunostinta de contirbutii valoroase ale celor patru in domeniille lor de activitate, sa postati cateva link-uri. Chiar as vrea sa ma documentez, necunoscand prea bine personajele.

  4. „Semi”? In cel mai bun caz „sfert”.

  5. Economistul de talie mondială Cristian Pantazi, angrenat în cercetări științifice de ultim moment în domeniu și muti laureat al premiilor din domeniu, își rupe câteva minute din timpul său prețios pentru a se apleca asupra politicilor economice dezastruoase promovate de guvernarea PSD, descurcând și demonstrând fără putință de tăgadă fiecare dintre ițele acestei țesături care a adus falimentul economiei românești.

    • Bre nea puLiță ai dreptate ,ce mai, esti dat dracu’!
      Boule!

    • Nu trebuie sa fii economist de talie mondiala ca sa vezi tragedia politicilor economice. Trebuie numai sa privesti in jur.
      Nu trebuie sa fii doctorand in stiinte sociale ca sa vezi ca un condamnat la 8 ani de puscarie nu are ce cauta in guvern. Trebuie numai sa fii om de bun simt.

    • @piulita, aia care bântuie prin cimitire se pricep cel mai bine, nu?? Fac bani din piatra seacă și îți golesc buzunarele fără să îți dai seama…Sau sunt mai buni aia care bănănăresc prin discoteci și apoi se duc mahmuri să administreze banii poporului??? Vai și amar de capul vostru de nesimțiți
      Parereile luu Pantazi nu ne afectează cu nimic, pe când părerile și alba-neagra a PSD-istilor subminează economia României, ne îngroapă pe noi, copiii și nepoții in datorii și mizerie…

  6. Au fost votati legal, in alegeri libere, de oameni la fel de lacomi si ticalosi ca ei.

    Iar cei 61% care n-au votat deloc au aratat ca n-au invat nimic despre PSD in ultimii 29 de ani si nu si-au facut datoria de a apara tara de hoti izvorati din comunism.

    Liderii sunt praf pentru ca poporul e praf.

  7. Câtă răutate d-le, geniile Centenarului s-au adunat toate sub aceeași mustață ocrotitoare si vor să facă un bine țării, iar noi cârtim cât e ziulica de lungă, în loc să le ridicăm osanale și să-i blagoslovim cu tot „binele” din lume:”Să dea Domnu’ să vă distrați toată viața în brațele lui nea Alifie, iar nea Vaselină să vă iubească cât zece…!”…!

  8. Si „bubulii”… care-s?

  9. Noua meşteri mari,
    Calfe şi zidari
    Şi Iohannis – zece,
    Care-i şi întrece.

  10. Nu stiu care o fi mai priceput, dar cel mai cinic e Valcov si cel mai comunist, care le face chiar din pix, e Ghizdeanu. Ceilalti doi nu s-au hotarat ce sunt…

    • PS. Nu pot uita cretinatatea aceea a lui Ghizdeanu pe care a facut-o pentru a „justifica” pozitivitatea primei rectificari bugetare: a reestimat PIB- ul pentru intregul an „obtinand” astfel venituri mai mari la buget si deci alocari mai mari de cheltuieli, pentru ca, na, are de unde!!!!!!!!!!!!

  11. L-ati omis pe cel mai tare din parcare aburitor economic al Partidului Sobolanilor Disperati – Cristian Socol, screminenta maronie inca de pe vremea guvernarilor Ponta.

    El e cel care a pornit tavalugul maririlor de salarii in speranta ca Doamne-Doamne o sa creasca si productia/productivitatea in Romania, fara ca diversele guvernari sa mai faca si altceva in directia educatiei sau infrastructurii. Strategia i-a mers atat de bine, incat acum Romania are un deficit comercial de 1 MILIARD DE EURO PE LUNA.

    In combinatie cu starea dezastruoasa a sistemului de educatie, provocata de curifei precum Katiusha Abramburicovici, turnatorul cu opera Andrei „Horia Muresan” Marga, plagiatorul Mangla cum fraude, martzafoiul Lyvyu Poop sau molustele Pricopie, Cimpeanu, Curaj, Dumitru, Nastase, Popa, Romania este intr-o miscare accelerata spre un viitor luminos. Exploziv chiar.

  12. Ăștia se dovedesc net superior celor 15000 de specialiști CDR ai lui Miluță. Nici praful nu mai rămâne după urma lor.

  13. Practic Valcov a castigat alegerile pe persoana fizica prin programul gandit de el si de altii.
    Insa tot ce a gandit Valcov s-a transformat intr-o teapa uriasa, gen mutarea contributilor de la angajator la angajat a scazut salariile, devalizarea fondurilor din taxe si impozite prin program de antreprenoriat si colac peste pupaza trucarea licitatilor pe corvete.
    Se fura bani si totul e dat cu parfum.
    Iar Teodorovici a reusit sa faca ce stie PSD-ul mai bine, adica sa enerveze la maxim diaspora.
    De Firea nu ziceti nimic ?

  14. 1. Ii acorzi prea multa importanta unui lingau precum Misa.
    2. Uiti doua personaje: Cristi Socol-malefic prin influenta si idei, dar mare sinecursit(el si doamna Socol). Al doilea e Dan Armeanu.

  15. dobitocul de valcov trebuia sa se intereseze, compania Nakheel din Dubai e a seicului, iar director de infrastructura acolo este un ROMAN care e in Dubai de 20 de ani, fara semnatura lui nu se construieste nimic la Nakheel, inclusiv Palm Jumeirah. La astia aici 200 de milioane de euro cred ca a costat amenajarea palm-ului cu alei, trotuare, palmieri, gardulete, pietris de landscaping, pista de alergat pe partea exterioara (e misto iarna cand sunt 18-19 grade dimineata, alergi acolo pe o parte vezi si auzi marea, iar pe partea cealalta sunt hoteluri de 5 stele).
    Si nu e singura constructie pe care au facut-o: https://www.nakheel.com/

    De ce nu ne spune pe ce a platit ANCOM 1 milion de lei cand a venit in Dubai 2 saptamani , doar ca Romania sa fie membra in consiliul ITU ? Ce specialisti mai sunt in Romania care pot emite noi standare in telecomunicatii ? Intreb pentru un prieten…

    De ce nu ne spune valcov nimic despre consulatul din Dubai, care e in Jumeirah 1, intr-o vila cu 2 etaje (chiria aici e peste 50000 de euro pe an pt asa ceva) cand toate ambasadele si consulatele celorlalte tari sunt undeva in Deira de nord unde preturile sunt mult mai mici ? N-ar fi asta o problema daca interiorul n-ar arata ca sectia 9 de politie, incremenit in timp sau daca cineva de la consulat ar si raspunde la telefon cand ai o intrebare…

  16. scrie-i lui Valcov aici:
    https://www.facebook.com/pg/DariusBogdanValcov/posts/?ref=page_internal
    cu ocazia asta mi-am amintit si de contul Junior Centenar.

  17. AU „DEsCOPERIT” PERONISMUL.

  18. FITI TOTUSI SERIOSI… MISHA… MAI IERI PISHA OCHII LA PATRIARHUL FELIXACHE IN ALTAR. DUPA CARE SI-A ANGAJAT NEVASTA LA PESTE 10000 DE IEURO LA ASEFE.

  19. VORBE DIN BATRANI Cum recunosti un securache? F simplu ! Pe toti, el ii face prosti! Mai nou..cine nu e cu noi , e cu coruptii! Sicu Putin!Prin urmare, E NASHPA RAU cu ciumatii astia , dragi aborigeni, iubitori de stat subteran! ROMANIA PE LOCUL 1 IN EUROPA LA CRESTEREA ECONOMICA! PIB ul in crestere cu 8% fata de frumosii ani 2010-2012, Plusul la buget 8 mld euro, crestere neta nivel trai aborigeni +18%, basca alte nenorociri Ce blasfemie ! Cand sanatos ar fi sa fie viceversa , ca pe vremea lu boc si base ! Ce timpuri minunate a fost ,va amintiti? Cand la unii li se taiau PE FATA veniturile, iar ..unora, cu robe , epoleti si cozi de topoare , le crestea PE ASCUNS ..averile! De laudele m UE nu mai vorbim! Doar la amintirea aceastor vremuri nostalgice ,lucrurile prezentate doct de padureanu Pantazi, impune NEAPARAT o schimbare! Nu doar a celor 4 semidocti!