Cei trei europarlamentari catalani secesionişti denunţă „natura politică” a votului din Comisia JURI pentru ridicarea imunităţii lor / Ei sunt urmăriţi în justiţie în Spania pentru organizarea în 2017 a unui referendum de independenţă
Cei trei europarlamentari catalani secesionişti ameninţaţi cu ridicarea imunităţii parlamentare în martie, printre care fostul preşedinte al guvernului regional al Cataloniei, Carles Puigdemont, au denunţat miercuri „natura politică” a procedurii angajate împotriva lor în Parlamentul European, informează AFP, citată de Agerpres.
Ridicarea imunităţii lor a fost votată marţi de Comisia Afaceri Juridice, cu 15 voturi pentru, 8 împotrivă şi 2 abţineri. Decizia comisiei va fi dezbătută în sesiune plenară în martie.
„Acest vot este pe cât de previzibil, pe atât de regretabil”, a susţinut Carles Puigdemont, alături de cei doi colegi ai săi, foştii miniştri catalani al învăţământului Clara Ponsati şi al sănătăţii Toni Comin, denunţând „presiunile” exercitate asupra europarlamentarilor de către eurodeputaţii spanioli.
„Puigdemont este astăzi mai aproape să fie judecat de justiţia spaniolă. În cadrul Comisiei Afaceri Juridice din Parlamentul European, am aprobat, cu voturile Partidului Popular European (PPE, dreapta), ridicarea imunităţii unui fugar pentru organizarea de către acesta a unei lovituri de stat împotriva Constituţiei”, a subliniat preşedintele Partidului Popular (PP), Pablo Casado, într-un mesaj pe contul său de Twitter. Partidul Popular, marele partid conservator spaniol, este membru al PPE.
Aleşi în Parlamentul European în mai 2019, Puigdemont, Comin şi Ponsati sunt urmăriţi în justiţie în Spania pentru organizarea în 2017 a unui referendum asupra independenţei, interzis de Madrid.
Vizat de un mandat de arestare emis de Spania, pentru „rebeliune” şi „deturnare de fonduri publice”, Carles Puigdemont, preşedintele partidului secesionist Împreună pentru Catalonia (Junts) s-a refugiat în Belgia pentru a se sustrage justiţiei spaniole.
Procedura de ridicare a imunităţii celor trei europarlamentari catalani a fost lansată în ianuarie 2020. În cazul ridicării imunităţii, autorităţile ţării de origine a eurodeputatului sunt cele care decid dacă îi retrag sau nu mandatul. Însă decizia de a-i extrăda spre Spania ar urma să fie luată de autorităţile ţării unde ei locuiesc în prezent: Belgia pentru Puigdemont şi Comin, Scoţia pentru Clara Ponsati.
Mai mulţi foşti lideri catalani rămaşi în ţara lor, precum Oriol Junqueras, vicepreşedintele guvernului lui Puigdemont şi membru al partidului secesionist de stânga Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), ispăşesc pedepse grele cu închisoarea în Spania pentru organizarea referendumului.
Sursa foto: Carles Puigdemont / Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu