Cel mai amplu studiu din lume privind transmiterea COVID-19, pe mai mult de jumătate de milion de oameni: copiii sunt transmițători cheie ai virusului, mai ales în gospodării
Un studiu efectuat pe mai mult de jumătate de milion de persoane din India care au fost expuse la noul coronavirus SARS-CoV-2 sugerează că răspândirea continuă a virusului este condusă doar de un procent mic dintre cei care se infectează. Mai mult, copiii și tinerii s-au dovedit a fi potențial mult mai importanți pentru transmiterea virusului – în special în gospodării – decât au identificat studiile anterioare, potrivit unei lucrări a cercetătorilor din Statele Unite și India publicată pe 30 septembrie în revista Science, preluată de technologynetworks.com.
Cercetătorii de la Princeton Environmental Institute (PEI), Universitatea Johns Hopkins și Universitatea din California, Berkeley, au lucrat cu oficiali din domeniul sănătății publice din statele sud-estice indiene Tamil Nadu și Andhra Pradesh pentru a urmări căile de infecție și rata mortalității în rândul a 575.071 de persoane care au fost expuse la 84.965 de cazuri confirmate de COVID-19, boala cauzată de SARS-CoV-2. Este cel mai mare studiu de urmărire a contactelor efectuat în lume pentru orice boală.
Cercetătorul principal Ramanan Laxminarayan a declarat că lucrarea este primul studiu amplu care surprinde măsura extraordinară în care SARS-CoV-2 se bazează pe „supra-răspândire”, în care un procent mic din populația infectată transmite virusul către mai mulți oameni. Cercetătorii au descoperit că 71% dintre persoanele pozitive nu au infectat niciunul dintre contactele lor, în timp ce doar 8% dintre persoanele infectate au generat 60% din noile cazuri.
„Studiul nostru prezintă cea mai mare demonstrație empirică de super-răspândire de care suntem constienți în orice boală infecțioasă”, a spus Laxminarayan. „Fenomenele de super-transmitere sunt mai degrabă regula decât excepția atunci când se urmărește răspândirea COVID-19, atât în India, cât și probabil în toate locurile afectate”.
Cercetătorii au prezentat primele dovezi la scară largă a faptului că implementarea carantinei a avut o contribuție substanțială la reducerea răspândirii coronavirusului.
Conform sursei citate, cercetătorii au descoperit că șansele ca o persoană cu coronavirus, indiferent de vârstă, să transmită virusul unui contact apropiat variază de la 2,6% în comunitate la 9% în gospodărie. Cercetătorii au descoperit că adulții tineri și copiii – care au reprezentat o treime din cazurile de COVID – au avut un rol substanțial în răspândirea virusului în populațiile studiate.
„Copiii sunt transmițători foarte eficienți în acest cadru, ceea ce nu a fost stabilit cu fermitate în studiile anterioare”, a spus Laxminarayan. „Am constatat că decesele și cazurile raportate au fost mai concentrate în cohorte mai tinere decât ne-am așteptat pe baza observațiilor din țările cu venituri mai mari”.
Studiul a mai constatat că tinerii și copiii au mult mai multe șanse de a contracta coronavirusul de la persoanele de vârsta lor. În toate grupele de vârstă, oamenii au avut o probabilitate mai mare de a lua virusul de la persoane de aceeași vârstă. Probabilitatea generală de a contracta coronavirusul a variat de la 4,7% pentru contactele cu risc scăzut până la 10,7% pentru contactele cu risc ridicat.
Sursa: technologynetworks.com
Foto: Unicef
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
11 comentarii