„Cel mai frumos mic muzeu din lume”: Povestea primului muzeu de artă abstractă din istoria Spaniei, spusă printr-o nouă expoziție
În iulie 1966, în timp ce Beatles se pregăteau să lanseze albumul Revolver, iar Spania se apropia de cea de-a 30-a aniversare a loviturii de stat care a dat naștere dictaturii lui Franco, un artist spaniol-filipinez pe nume Fernando Zóbel a deschis porțile unui avanpost cultural improbabil, dar vizionar, scrie The Guardian.
Situat într-o serie de case din secolul al XV-lea, care se află într-o prăpastie abruptă din micul oraș Cuenca, Museo de Arte Abstracto Español, sau Muzeul de Artă Abstractă Spaniolă, avea o misiune simplă, deși dificilă. După cum spune Manuel Fontán del Junco, directorul de muzee și expoziții al Fundației Juan March din Madrid și unul dintre curatorii unei noi expoziții despre instituție, „a fost un muzeu pentru artiști într-o țară de artiști fără muzee”.
Când Zóbel, născut într-o familie bogată și puternică din Manila, a ajuns în Spania după ce a studiat filozofia și literatura la Harvard, a fost impresionat de două lucruri. „Când a ajuns aici, și-a dat seama că artiștii abstracți spanioli erau foarte buni, dar că nu aveau unde să își expună lucrările când se întorceau de la expozițiile internaționale”, a spus Fontán. „Și-a dat seama, de asemenea, că ar putea să le colecționeze lucrările”.
În timp ce Spania a găzduit o întreagă generație de artiști abstracți de renume mondial – printre care Eduardo Chillida, Jorge Oteiza, Manolo Millares și Antoni Tàpies – nu a făcut prea multe pentru a-i onora acasă.
Zóbel a decis să schimbe această situație, adunând lucrările lor și căutând un loc unde să le expună publicului. O conversație cu pictorul Gustavo Torner, originar din Cuenca, a dus la o vizită în oraș și la descoperirea faptului că faimoasele Casas Colgadas (case suspendate) au fost renovate, dar erau goale. Impresionat imediat de aceste case ca posibil loc de muzeu, Zóbel a reușit să îl convingă pe primar să îl lase să folosească proprietățile în schimbul unei chirii simbolice.
Muzeul care s-a deschis la 1 iulie 1966 nu a fost doar primul muzeu de artă abstractă din Spania, ci și, potrivit lui Fontán, „primul spațiu administrat de artiști din Spania și unul dintre primele din lume”. Deși galeria a fost salutată de primul director al Muzeului de Artă Modernă din New York ca fiind „cel mai frumos muzeu mic din lume” – o descriere care dă titlul noii expoziții – importanța sa a transcendat arta vizuală.
Pe lângă faptul că a expus lucrări ale unor artiști precum Chillida, Tàpies, Luis Feito și Antonio Saura, muzeul a funcționat independent de cadrul cultural al regimului franchist și a contribuit la transformarea orașului Cuenca într-un centru de producție și educație artistică.
„Cred că aproape putem spune că muzeul din Cuenca a fost primul muzeu democratic din țară, deoarece nu a cerut permisiunea nimănui pentru a face ceva”, a declarat Fontán. „Este adevărat că, dacă ar fi mers împotriva regimului, ar fi fost închis. A fost creat la marginea politicii culturale oficiale a regimului franchist, dar a fost visat de un grup de artiști, în frunte cu Zóbel.”
El a spus că Zóbel și prietenii săi, dintre care unii erau comuniști clandestini, au fost uniți de „dorința comună de a crea un spațiu liber, cu o bibliotecă și cu opere de artă, unde oamenii să poată face tranziția către modernitate”.
„Muzeul a avut un impact masiv și foarte interesant: artiștii au venit să locuiască în Cuenca; generațiile succesive au fost înțărcate cu muzeul și biblioteca sa – care are lucruri precum Howl al lui Ginsberg sau operele complete ale lui TS Eliot – și au existat, de asemenea, monografii și cataloage de artă contemporană și eseuri”, a spus Fontán.
„La fel de important, existau abonamente la revistele de artă internaționale importante ale vremii, ceea ce însemna că un spaniol din Cuenca putea să le obțină încă din 1966. Era mai ușor să le obțină în Cuenca decât în Madrid”.
Zóbel, care ar fi împlinit anul acesta 100 de ani, a donat muzeul, colecția și biblioteca sa Fundației Juan March cu trei ani înainte de a muri, în 1984.
Fontán a declarat că scopul expoziției este de a spune „povestea improbabilă a unui artist care a ajutat alți artiști să creeze primul spațiu pentru arta modernă și contemporană din țara noastră”.
El a adăugat că, fără viziunea de pionierat a lui Zóbel și fără artiștii, operele și ideile pe care le-a adunat în Casele suspendate în urmă cu aproape 60 de ani, Spaniei i-ar fi luat mult mai mult timp pentru a se stabili ca motor cultural care a devenit după revenirea la democrație după Franco.
„Ceea ce a făcut Zóbel a permis Cuenca, acest oraș mic, să avanseze cu 20 sau 25 de ani înaintea experimentului politic al tranziției spaniole. Să spunem că instituțiile de artă din Spania – acea lume a criticii, a târgurilor, a galeriilor, a muzeelor, a colecțiilor – ar fi venit mai târziu dacă nu ar fi existat acest muzeu.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank