G4Media.ro

Cel mai important an electoral din istorie și primul din zodia inteligenței…

Sursa: Biroul Electoral Central

Cel mai important an electoral din istorie și primul din zodia inteligenței artificiale: Cum ar putea fi confiscată tehnologia pentru influențarea alegerilor europene

Europa se pregătește să se îndrepte către urne în iunie anul viitor, iar Euronews Next analizează dacă tehnologia inteligenței artificiale ar putea avea un efect devastator asupra stabilității politice a UE.

De când inteligența artificială (AI) ne-a luat cu asalt viețile la începutul acestui an, tehnologia a fost catalogată drept o sabie cu două tăișuri, capabilă să deschidă noi orizonturi și să ne ofere instrumente creative și, uneori, comice.

Dar a fost, de asemenea, un factor perturbator, deoarece mulți se tem că ar putea să îndepărteze milioane de oameni de la locurile lor de muncă și să alimenteze și mai mult diseminarea dezinformării.

Sfera politică se numără printre numeroasele fațete ale societății care sunt foarte sensibile la influența IA. Având în vedere că alegerile europene se apropie, ar putea noua tehnologie să facă ravagii?

Euroscepticismul și alegerile din 2024

Alegerile pentru Parlamentul European, programate pentru 6-9 iunie 2024, vor fi primele influențate de tehnologia IA. Ele au loc într-un moment deosebit de important în calendarul democratic global, deoarece aproximativ jumătate din populația lumii va vota anul viitor.

Europenii se vor îndrepta spre urne în timp ce stabilitatea geopolitică delicată a lumii atârnă în balanță.

Războiul face ravagii la ușile noastre: Invazia Rusiei în Ucraina, care a început în februarie 2022, continuă să zvâcnească, în timp ce Israelul încă luptă împotriva Gaza. Urmările pandemiei COVID-19 au declanșat o criză a costului vieții, lăsând nenumărate familii de pe continent să se lupte pentru a ajunge la sfârșit de lună.

Și, deloc surprinzător, majoritatea oamenilor nu sunt tocmai mulțumiți de situația actuală.
În ultimii ani au avut loc deja convulsii în curs de desfășurare, pe măsură ce politicile populiste proliferează, iar mișcările eurosceptice, susținute de o serie de crize în anii 2010 și la începutul anilor 2020, își exercită o prezență puternică.

Analiștii au constatat că situația actuală a Europei face ca aceasta să fie un butoi de pulbere perfect pentru un uragan populist în primăvara anului viitor.

„Contextul actual – marcat de creșterea inegalității și de războaie culturale furioase – oferă un teren fertil pentru forțele eurosceptice, care acum pot continua sau pot reveni să acuze elitele UE pentru o stare de lucruri dezastruoasă”, a declarat pentru Euronews Next Andrea Pirro, profesor de științe politice la Universitatea din Bologna. Euroscepticismul, un termen controversat născut în mediul mediatic britanic din anii 1980, a fost adoptat de politologi pentru a descrie mișcările care se opun sau obiectează față de multe aspecte ale proiectului european și ale procesului de integrare în general.

În timp ce unii experți au pus la îndoială existența sa ca mișcare distinctă – remarcând utilizarea încărcată a termenului ca modalitate de a categorisi orbește orice critic al UE -, aceștia au identificat, în principal, o creștere tangibilă a sentimentului antieuropean după Tratatul de la Maastricht din 1992, care a cunoscut un vârf în anii 2000 și 2010, în urma crizei financiare și a războiului civil sirian, și a culminat cu decizia Regatului Unit de a părăsi blocul în urma referendumului Brexit din 2016.

Sentimentele critice față de UE au avut tendința de a fi cel mai mult îmbrățișate de partidele populiste neguvernamentale, care își sporesc rapid numărul de alegători și, uneori, chiar câștigă alegerile.

Într-adevăr, în timp ce Partidul Popular European de centru-dreapta moderat, urmat de Partidul Socialiștilor și Democraților de centru-stânga, conduce în continuare în sondaje, o analiză a unui sondaj Politico a arătat că populiștii de dreapta își vor crește probabil ponderea mandatelor la următoarele alegeri.

Având în vedere previziunile actuale, este probabil ca euroscepticismul să rămână o forță puternică în iunie 2024.

„Euroscepticismul din întreaga Europă va cunoaște o renaștere anul viitor, pe măsură ce ne apropiem de alegerile europene”, a declarat Marius Ghincea, cercetător în științe politice la Institutul Universitar European (EUI) din Florența.

„În special, ar trebui să ne așteptăm la câștiguri semnificative pe întreg continentul, în țările din Europa de Est și de Vest”.

Ar putea IA să schimbe cursul alegerilor europene?

„Este adevărat că aveți mai multe dubluri?”, l-a întrebat un student pe președintele rus Vladimir Putin în timpul unui interviu televizat la începutul acestei luni, potrivit Reuters.

Doar că, cuvintele au venit direct din gura lui Putin – adică o versiune generată de AI a acestuia.

Tehnologia IA a estompat din ce în ce mai mult granițele dintre realitate și ficțiune, creând imagini cvasi-realiste (sau, adesea, de-a dreptul credibile). Printre acestea se numără „deep fakes”, imagini și videoclipuri create după chipul și asemănarea unui alt individ.

Deepfakes au fost adesea folosite în scopuri comice sau satirice, cum ar fi atunci când radiodifuzorul britanic Channel 4 a stârnit controverse în 2020 prin crearea unui mesaj fals de Crăciun în care regina Elisabeta a II-a dansa și se lua la harță cu alți membri ai familiei regale.

De asemenea, tehnologia generativă de inteligență artificială poate crea imagini care înfățișează personalități publice într-o varietate de scenarii farsante. Printre victimele sale cele mai importante se numără însuși Sfântul Părinte, imagini false cu Papa Francisc îmbrăcat în pufoaice Balenciaga sau la platane la o petrecere rave făcând turul online.

Astfel de imagini generate de inteligența artificială pot fi sursa unui umor inofensiv, dar într-un context politic tensionat, riscul unor ramificații cu adevărat dăunătoare este grav.

O agenție de securitate cibernetică a UE, ENISA, a făcut deja apel la vigilență, observând creșterea recentă a instrumentelor de inteligență artificială, inclusiv a „chatbots”, cum ar fi ChatGPT, și 2 580 de incidente de securitate cibernetică legate de acestea din iulie 2022 până în iunie 2023.

„Încrederea în procesul electoral din UE va depinde în mod critic de capacitatea noastră de a ne baza pe infrastructuri cibernetice sigure și pe integritatea și disponibilitatea informațiilor”, a declarat Juhan Lepassaar, directorul executiv al ENISA, într-o declarație oficială.

„Acum, depinde de noi să ne asigurăm că luăm măsurile necesare pentru a atinge acest obiectiv sensibil, dar esențial pentru democrațiile noastre.”

În ultimul deceniu, partidele populiste anti-europene s-au bazat adesea foarte mult pe utilizarea rețelelor de socializare pentru a-și atrage sprijinul, iar cercetătorii consideră că inteligența artificială ar putea deveni cel mai recent instrument aflat la dispoziția lor.

„Partidele eurosceptice au desfășurat în mod tradițional campanii de defăimare împotriva elitelor UE și a oponenților eurofili”, a declarat Pirro.

„Inteligența artificială va facilita în mod inevitabil crearea unor astfel de conținuturi, făcându-le să pară mai reale pe măsură ce tehnologia progresează”.

În Marea Britanie, de exemplu, campania pro-Brexit Leave s-a bazat foarte mult pe rețelele sociale pentru a critica UE. Ulterior, investigațiile au constatat că diverse declarații înșelătoare sau inexacte, sau „știri false”, au fost difuzate pe scară largă online și că numărul de roboți automatizați pe platforme precum Twitter (cunoscut în prezent sub numele de X) a crescut în perioada premergătoare referendumului.

Cu toate acestea, rămâne de văzut dacă forțele eurosceptice vor reuși să exploateze IA în avantajul lor.

„IA este un instrument care poate fi folosit fie în favoarea, fie împotriva obiectivelor populiste în întreaga Europă”, a declarat Ghincea.

„Dacă va stimula sau nu euroscepticismul în întreaga Europă depinde de cât de eficient și de rapid o vor utiliza partidele mainstream și radicale pentru a-și atinge propriile obiective”.

„Tehnologia politizată” se confruntă cu reglementarea

Poate că publicul larg nu este pregătit să se confrunte cu toată forța inteligenței artificiale, dar UE s-a gândit cu siguranță la acest aspect.

Considerată o „premieră mondială” în campania de reglementare a IA la nivel legislativ, Parlamentul European și Consiliul UE au reușit să ajungă la începutul acestei luni, după ani de discuții, la un acord provizoriu numit Actul privind inteligența artificială, care a primit undă verde din partea parlamentului la 14 decembrie.

Printre numeroasele aspecte pe care actul își propune să le acopere se numără amenințarea reprezentată de anumite instrumente „inacceptabile” și cu risc „ridicat”, care vor fi fie interzise, fie evaluate înainte de a fi puse la dispoziția publicului.

Însă legea a fost supusă unor reacții mixte, cu critici din partea sectorului tehnologic. Soarta sa rămâne incertă, deoarece trei dintre cei mai puternici actori ai UE – Germania, Franța și Italia – și-au exprimat nemulțumirea.

Marinus Ossewaarde, profesor asociat de sociologie la Universitatea Twente din Olanda, a declarat că IA ar putea afecta procesul decizional democratic în următorii ani, mai ales dacă guvernele nu reușesc să o reglementeze.

„IA este o tehnologie complet politizată. Aproape toate guvernele din această lume au astăzi strategiile lor privind IA. IA nu este un fel de instrument neutru, ci este o forță politică susținută de miliarde de euro”, a declarat acesta pentru Euronews Next.

„Dacă metaversul va fi lăsat în mâinile marilor oligarhi din domeniul tehnologiei (așa cum s-a decis anterior cu platformele de socializare) pentru a servi scopurilor corporatiste, atunci acest lucru are potențialul masiv de a ucide viața democratică”, a avertizat el.

Dar dacă este reglementat pentru a revitaliza viața democratică, ar putea deveni „o forță democratizantă”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...