G4Media.ro

Cel mai înalt diplomat de la Beijing îi cere lui Blinken să…

Sursa foto: WANG Zhao / AFP

Cel mai înalt diplomat de la Beijing îi cere lui Blinken să „colaboreze cu China” pentru a ameliora relațiile dintre cele două țări: Washingtonul „trebuie să adopte o abordare raţională şi pragmatică”

Cel mai înalt oficial al Partidului Comunist Chinez (PCC) în domeniul diplomaţiei, Wang Yi, i-a cerut secretarului de stat american Antony Blinken să „colaboreze cu China” pentru a ameliora relaţiile între cele două ţări, potrivit unui raport al întrevederii lor difuzat vineri de Beijing, relatează AFP, citată de Agerpres.

Washingtonul „trebuie să adopte o abordare raţională şi pragmatică, să lucreze cu China în aceeaşi direcţie”, a declarat responsabilul chinez în cadrul întrevederii avute cu Blinken, potrivit raportului publicat de Ministerul chinez al Afacerilor Externe.

Cei doi lideri s-au întâlnit joi la Jakarta, în marja reuniunii Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN).

Aceasta a fost a doua întrevedere a celor doi lideri în câteva luni, după o vizită efectuată de Blinken la Beijing în iunie, într-un efort de a dezamorsa tensiunile dintre cele două puteri.

Cu această ocazie, secretarul de stat american l-a avertizat pe şeful diplomaţiei chineze că Washingtonul va cere explicaţii celor „responsabili” pentru un atac cibernetic împotriva guvernului american.

La rândul său, Wang Yi a cerut Statelor Unite să înceteze orice „ingerinţă” în afacerile chineze. El a subliniat poziţia fermă a Chinei cu privire la problema Taiwanului şi a cerut SUA „să evite orice ingerinţă nejustificată în afacerile interne ale Chinei”, potrivit ministerului. China consideră Taiwanul parte a teritoriului său.

De asemenea, responsabilul chinez cerut Washingtonului „să înceteze să provoace daune Chinei în domeniile economiei, comerţului, ştiinţei şi tehnologiei şi să ridice sancţiunile ilegale şi nejustificate împotriva Chinei”.

Tensiunile dintre cele două ţări au escaladat în ultimii ani pe o multitudine de subiecte, între care comerţul, tehnologia, sprijinul militar american pentru Taiwan, prezenţa tot mai mare a Beijingului în Marea Chinei de Sud şi relaţia sa strânsă cu Moscova.

Discuţia dintre cei doi diplomaţi nu a dus la progrese majore dar a fost „sinceră, pragmatică şi constructivă”, a subliniat ministerul, precizând că cele două părţi „au convenit asupra continuării comunicarii”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Incep sa aiba probleme economice si dintr-o data devin mai deschisi, nu aroganti. Coincidenta? Evident ca nu, coincidentele nu exista.