G4Media.ro

Cel mai influent manager din presa europeană, editorial devastator la adresa Chinei:…

Cel mai influent manager din presa europeană, editorial devastator la adresa Chinei: Ce vor UE și Germania? O alianță cu democrația imperfectă din SUA sau cu dictatura perfectă din China? Alegerea nu e doar despre bani, ci despre libertate și demnitatea umană

Mathias Döpfner, directorul executiv al Axel Springer – cel mai mare și mai influent grup media din UE, a publicat un editorial extrem de dur la adresa Chinei, în care a ridicat problema spinoasă a alianțelor strategice ale Germaniei și Uniunii Europene.

Plecând de la comportamentul Chinei atât în economie, cât și în timpul gestionării pandemiei de coronavirus, Mathias Döpfner arată în editorialul publicat în Die Welt și Business Insider că decizia UE trebuie luată rapid: are de ales între o alianță de valori cu democrație imperfectă, dar bazată pe libertate și transparență (SUA) și o dictatură perfectă (China).

”Să permitem capitalismului de stat al unei puteri totalitare globale să continue să se infiltreze și să preia industrii-cheie din UE, precum banking (Deutsche Bank), auto (Daimler, Volvo), robotică (Kuka) și huburi de transport (Portul Pireu)?”, se întreabă retoric CEO-ul grupului Axel Springer, care denunță cedarea unor active-cheie din industria europeană către companiile chineze de stat.

”Dacă nu reușim să impunem principiul reciprocității – adică China poate face în UE doar ceea ce UE poate face în China – atunci Europa va avea o soartă similară cu a Africii, care e pe cale să devină o colonie chineză”, scrie Mathias Döpfner (foto stânga / Die Welt).

Șeful grupului media face o trecere în revistă a deciziilor corecte luate de președintele Donald Trump în relația cu China, a manifestărilor dictatoriale din China – despre care arată că a pus la punct un sistem de supraveghere a indivizilor mai dur decât cele ale KGB și STASI – și arată că e momentul ca UE și Germania să se înscrie pe același curs.

”America a decis să urmeze politica decuplării de China. Dacă UE nu vrea să își vadă libertățile subminate de Beijing, trebuie să decidă rapid cu care dintre cele două țări vrea să se alieze. Dacă Germania decide să își dezvolte rețeaua 5G cu Huawei, decizia va pune o mare presiune pe reșația trans-atlantică. Va fi un punct de inflexiune, pentru că America nu va mai putea avea încredere în Germania”, mai scrie Mathias Döpfner.

”În cele din urmă, alegerea e destul de simplă. Ce fel de viitor vrem pentru Europa? O alianță cu o democrație imperfectă sau cu o dictatură perfectă? Ar trebui să fie o decizie ușor de luat. E mai mult decât despre bani. E despre libertate, despre valoarea înscrisă în Articolul 1 al Constituției Germaniei, cel mai măreț termen care a existat vreodată: demnitatea umană”, își încheie Mathias Döpfner pledoaria pentru o alianță a Europei cu SUA.

Foto: Donald Trump și Xi Jingping / Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

41 comentarii

  1. Cata seriozitate emanati G4 cu „ediorialul” pe care il traduce si-l mai ajusteaza dl Roman ?

    • Bravos, dar se obisnuieste sa multumesti celui care iti arata unde ai gresit ! :))))

      PS. In fine, o sa invatati si bunele maniere pana la urma !

    • @Susufler0 – Nu zic ca nu ai dreptate, dar ajustarile facute nu schimba sensul general al opiniei. De altfel, din cunostintele mele, nu ai voie, ca publicatie , sa preiei integral un articol (daca nu ai un contract), poti cel mult sa-l citezi (asa cum a si facut), preluand cateva idei principale din tot articolul.

    • Germania este curva de lux a ue

    • @Eu, ai pus punctul pe i
      Cel putin pe subiectul 5G, blatul lui Merkel cu China este evident.
      Green deal este in favoarea Chinei si initiativa vine tot din grupul lui Merkel.

  2. Cine spune ca nu este „si” despre bani greseste, ca sa nu spun altfel, bunele maniere ma impiedica.

    • @Susufler0 – De ce trebuie sa fii carcotas? Nu scrie ca NU este si despre bani ci ca este MAI MULT decat despre bani.

    • Grazie fratello ! :))))))

    • @kafka:
      Eu nu sunt carcotas ! Siamezul (care nici nu m-a anuntat ca se separa de mine , desi bunele maniere il obligau sa o faca !), in schimb, vad ca e ! :)))

  3. Intre timp americanii permit huawei gestionarea 5g-ului.

  4. Nu exista democratii perfecte, insa ma intreb de ce in SUA considerati ca e o democratie imperfecta? Pentru ca a iesit Trump presedinte in urma unor alegeri democratice si nu a iesit cine trebuie, sau e imperfecta democratia din cauza politicii corecte unde unii sunt mai egali ca altii? Unde sunt favoritisme dupa rasa, sex etc.

    • democratia americana e imperfecta fiindca Trump o conduce de parca ar fi patronul tarii, strict pentru castigul propriu, cum conducea si Dragnea Romania, iar republicanii ii tolereaza orice infractiune, la fel cum pesedistii erau mandri ca la sefia partidului lor era un infractor

    • @so causa, nu confunda cu Romania. SUA e republica prezidentiala, nu parlamentara ca la noi, iar presedintele are atributii constitutionale mult peste ce are un presedinte in Romania. Acolo presedintele e si seful guvernului. Acolo presedintele face „ce vrea” pentru ca-i permite constitutia. Altfel era demis pina acum pentru incalcarea constitutiei.

    • @Vlaicu, Stai așea , frățică, de când e România republică parlamentară? A, că pretenii tăi pesediști dragnea și ponta pe felie cu chinezii se tot strofoacă prin ccr să mai taie din atribuțiile președintelui e altceva, asta nu înseamnă că s-a suspendat Constituția României.

    • @Alina M, calmeaza-te, Vlaicu nu e psdist! Iar psd&comp incearca de ani sa transforme Romania in republica parlamentara, pentru ca de la ilici n-au mai avut presedinte, ci doar parlament, cu ajutorul cretinilor care-au votat psd si acolitii alde, udmr, pc. In ultimii 3 ani au facut cel mai mare desant in aceasta directie, actiune ce continua fructuos cu ajutorul ordinarei ccr si in prezent, in vreme de stare de urgenta.

  5. Ma amuza teribil chinuielile unora de a acuza China de toate relele.
    Pana la urma este vorba de bani si tot China va castiga razboiul , lacomia corporatista s-a fript urat de tot cu China si acum culege roadele.
    A vrut sa produca ieftin ,cu scalvi , acum luati ce meritati ,o China puternica pe care voi ati facut-o.
    Dupa pandemia asta China a mai cumparat actiunile a un sfert de planeta.
    Cat priveste Trump isi face iluzii ca va putea stopa China , un razboi cu China ar rade USA de pe suprafata pamantului.

    • Inca visezi amice ., dar doar doresti cite un raspuns si atit , totusi asta roade rau imginatia , ca sa nu spun altfel . lasa fekurile ,ca nu tine . te faci de ris .

    • Habar nu ai in ce consta forta militara a Americii si bati sampul cu rasul Americii . Nu stii nici macar pozitia geografica a unora sau altora . Lasa balivernele , mergi la metro si cumpara -ti tenisi chinezesti , nu cred ca ajungi cu ei acasa incaltat, daca da vreo ploaie .

    • De ce nu te muți în China să ne demonstrezi ce bine se trăiește acolo?

  6. @kafka:
    Eu nu sunt carcotas ! Siamezul (care nici nu m-a anuntat ca se separa de mine , desi bunele maniere il obligau sa o faca !), in schimb, vad ca e ! :)))

  7. In fapt , declaratia oficiala privind pandemia ne va arata drumul de urmat in U.E. Deocamdata se discuta condiitiile viitoare la nivel economic si de o parte si de alta. Totul se joaca in trei .

  8. @ Susufler Am inteles eu gresit, sau preferati China, Americii? daca am gresit, sunt gata sa imi cer scuze.

    • Daca o sa citesti cu atentie comentariile mele o sa observi ca al treilea comentariu semnat Susufler0 care ataca fondul problemei nu este scris de mine ci de o clona careia ii multumesc la misto !
      ACEL Susufler0 o prefera China, in niciun caz eu !
      O zi buna, Gabriel !

  9. Si iata cum creeaza UE impresia ca este o fecioara in rochie alba de mireasa. Cu cine sa faca ea aliante oare: cu China sau cu SUA, aceasta democratie imperfecta. Europa fiind perfecta. Cred ca mai bine cu Rusia ar face alianta. Si rusii, si europenii se potrivesc ideologic.

    • Sa nu te miri, insa e posibil ca si Rusia sa se alieze efectului anti-china, dupa cat o duc de greu in ultima vreme de la virusul chinezesc. Oricum, si putin e intrebat pe subiectul asta.

  10. Aoleu! Păi nu erați voi cu critica cu rușii, chinejii, marțienii etc etc. Sau acu a rămas doar Ruj Roz? 🙂 🙂

  11. https://www.bbc.com/news/business-50947091 Trump nu i asa de socialist ca romanasii indoctrinati,pana si bulgarii sunt mai de centru dreapta,de ani buni,decat romanii …. Asta i Romania nationalist socialista,cu Dragnea,Dancila,Ponta (guvernul colectiv).

  12. majoritatea chinezilor acum 30 de ani inca ara in mocirla cu bivolul de apa

    apoi elita stangisto-liberala globalista a observat uriasul potential de as majora profitul, asa ca a inceput sa-si mute know how-ul, technologia si productia in China, unde forta de munca infinita si ieftina i-a adus profituri uriase

    prin aceste masuri elita a ruinat in buna parte industriile nationale, milioane de salariati ajungand intr-o situatie disperata

    China nu a facut si nici nu face altceva decat sa profite la maxim de cea ce i s-a pus moca in brate, sa profite de tampenia si dorinta occidentalilor de as maximaliza profitul
    oricine ar fi facut la fel

    iar occidentul, latraii de astazi au stiut foarte bine in ce si unde investesc
    doar ca atunci mirajul banilor obtinuti usor a fost foarte tentant si nu le-a pasat deloc

    pana acum
    asa ca n-au decat sa schelaie, si-au facut-o cu propria-i mana

    cine are nitica minte in cap, nu mai poate ignora China
    in rest, game over

    • marile companii chineze din domeniul mobile lucreaza deja la o platforma comuna gandita ca o alternativa viabila la Google
      consider ca au sanse reale de succes

      eu nu m-as bucura in locul tau, e prea devreme
      Huawei e doar o feliuta mica

    • Zau, ma trolule? Ba eu am citit ca au declarat chinezii ca nici in 300 de ani n-ar putea intelighentia chinezeasca sa egaleze Google si Apple. E clar ca ne luam informatiile din surse total opuse, eu si cu tine.

  13. Mare destept asta, dar de ce nu cere si fata de Rusia tot decuplare? E cumva SPD-ist? Sau nu vrea sa deranjeze SPD? UE first, decuplare de toti, China, Rusia si de ce nu chiar SUA.

  14. Foarte bun articol. China are intr-adevar politica de hegemonie si ar fi o greseala sa-i acordam acest drept in conditiile in care succesul ei se bazeaza pe controlul populatiei, supraveghere, limitarea drepturilor, evitarea standardelor de mediu, lipsa drepturilor omului si a statului de drept.
    Eu zic ca ar trebui sa mergem cu globalizarea pana la capat, sa stabilim standarde de mediu globale (China este pe aceeasi planeta si polueaza aceeasi atmosfera si ocean planetar) si sa conditionam schimburile economice de respectarea standardelor de mediu si a drepturilor omului.

  15. To’arasii mai mult sau mai putin rosii sunt panicati cand libertatea si demnitatea umana sunt promovate ca valori supreme!

    Colectivistii de serviciu trebuie sa le suprime pe ambele pentru a-si putea mentine sistemele nedemocratice si abuzive la putere.

  16. Pe mine mă deranjează cumplit formularea aceea, pusă de autorul articolului chiar în titlu: „UE și Germania“. Păi Germania nu este în UE? Sau ne-am obișnuit atât de mult cu ideea că UE este, de fapt, Germania încât nu mai sesizăm dihotomia cuibărită în articolul domnului Döpfner? În treacăt fie spus, publicațiile grupului Axel Springer sunt pentru indivizi „mentally challenged“, ca să nu spun „idioți“, că n-ar fi politically correct.
    De fapt, alianța cu democrația (americană) sau dictatura (Chineză) este o falsă dilemă. Problema adevărată este dilema în sine, adică motivul pentru care ai ajuns în postura de a alege și recunoașterea implicită a faptului că, după atâtea zbateri care ar fi trebuit să te înțelepțească, nu ai reușit să devii de sine stătător și un model atractiv pentru alții. Pe scurt, este vorba despre eșecul reformării UE și, cu voia dumneavoastră, (pentru că vorbim despre un eșec) ultima pe listă, Germaniei. Este și motivul pentru care UK a părăsit Uniunea și bine a făcut.

  17. Pax Germanica ne arata noul drumul de urmat prin acel editorial ?
    Sa-i spuna si lui Merkel, si lui Macron, ca astia se cam intorc cu contracte grase atunci cand viziteaza China, nu ca romanasii fomisti de pe virtual, care o ard deontologic, cu tot felul de principii scoase din burta, negand astazi ceea ce credeau ieri.
    Si apropo, acum cativa ani parca eram indemnati de americani sa nu credem in trusturile media (bine, alea din Romania), acum vad ca se poarta sa gandim asa cum ne spune Germania; ma si gandesc la romanul obsniuit, nimeni pe lume, cum casca el gura la „Mathias Döpfner, directorul executiv al Axel Springer – cel mai mare și mai influent grup media din UE”, la cum trece el rapid cu vederea chestiile cu Constitutia Germaniei, fiindca aia e o „constitutie buna, frate, nu ca aia facuta de pesedisti”, si la cum pleaca la munca, dornic sa-i arda o scatoalca Chinei, bicoz drepturile omului si chestii, lucruri. :)))
    Apropo, pentru HALAS 20 20, fiindca e cam ramas in urma cu stirile, si ar trebui sa vada si el realitatea, chiar daca nu-i convine; dincolo de faptul ca „Androidul e free, pentru toata lumea”, dar stai cu mana intinsa la Google, depinzi de el (nu cumva e ceva mincinos in acest enunt ?), foloseste soricelul ala din dotare si pentru a te informa cu stiri mai proaspete. 😉 Bine, stiu, declaram „faic nius” atunci cand nu ne convine ce citim, iar eu sunt un troll platit de Putin, Xi Jingping, si alti dictatori din astia care deranjeaza lumea buna, elita din Romania . :))
    https://www.cnbc.com/2020/05/07/us-drafts-rule-to-allow-huawei-work-with-us-firms-on-5g-standards-reuters.html
    P.S. Isi mai aminteste cineva cum pronunta Basescu cuvantul Ieuropa ? :))
    P.P.S. Poti avea YouTube si Gmail pe ultimile modele de telefoane Huawei chiar si astazi, exact cum le ai pe PC, le vezi din browser, exact cum faci si pe PC, n-am nevoie de aplicatiile limitative ale lui Google care, pentru mine cel putin, sunt mai periculosi ca aia de la Microsoft despre a caror telemetrie se tot vaita aiurea lumea, nefiind atenta la cat si cum colecteaza Google.
    Vede chinezul si nu mai vede americanul, mare chestie; vorba voastra de acum cativa ani, „dar ce, aveti ceva de ascuns, faceti ilegalitati ?”