G4Media.ro

Cel mai mare accelerator de particule din lume, LHC, repornește marți, cu…

lhc, cern, accelerator particule

Cel mai mare accelerator de particule din lume, LHC, repornește marți, cu o energie record

La zece ani de la descoperirea bosonului lui Higgs, LHC de la CERN, cel mai mare și mai puternic accelerator de particule din lume, va fi repornit marți la o energie de coliziune record, cu scopul de a desluși secretele materiei, potrivit agenției AFP, citată de boursorama.com.

Large Hadron Collider (LHC) a redevenit funcțional în aprilie, după o oprire tehnică de trei ani pentru lucrări de întreținere și pentru a îmbunătăți producția și detectarea particulelor.

Acesta va funcționa la puterea maximă de coliziune de 13,6 miliarde de miliarde de electroni-volți (TeV) timp de patru ani, au anunțat săptămâna trecută, în cadrul unei conferințe de presă, reprezentanții Organizației Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN).

Cele două fascicule de protoni – particulele din nucleul atomului – accelerate până aproape de viteza luminii, se vor deplasa în direcții opuse în inelul de 27 de kilometri, care este îngropat la 100 de metri sub pământ, la granița dintre Franța și Elveția.

Detectoarele mai multor experimente (în special ATLAS, CMS, ALICE și LHCb) vor înregistra apoi coliziunile de protoni, care produc particule efemere care explică modul în care funcționează materia.

1,6 miliarde de coliziuni pe secundă

„Ne propunem o rată de 1,6 miliarde de coliziuni proton-proton pe secundă pentru experimentele ATLAS și CMS”, a declarat joi Mike Lamont, directorul pentru acceleratoare și tehnologie al CERN.

Cu cât aceste coliziuni sunt mai violente, cu atât mai mult permit particulelor să fie „sparte” pentru a le identifica componentele și interacțiunile.

Fasciculele de protoni vor fi concentrate la o dimensiune microscopică în punctele de interacțiune, „10 microni, pentru a crește rata de coliziuni” a protonilor, a explicat Mike Lamont.

Templul mondial al infinitului mic, construit în 2008, a făcut posibilă descoperirea bosonului lui Higgs, anunțată cu exact zece ani în urmă de Fabiola Gianotti, pe atunci coordonatoare a experimentului CMS și acum director general al CERN.

„Bosonul lui Higgs este legat de unele dintre cele mai profunde întrebări din fizica fundamentală, de la structura și forma Universului până la modul în care sunt organizate alte particule”, a spus ea.

Descoperirea a revoluționat fizica, confirmând previziunile cercetătorilor care au făcut din el o parte esențială a modelului standard al fizicii particulelor (SM) cu aproape 50 de ani mai devreme. Bosonul lui Higgs este manifestarea unui câmp, respectiv un spațiu, care conferă masă particulelor elementare care alcătuiesc materia.

Secrete încă neelucidate

Cercetătorii au reușit să îl identifice analizând aproximativ 1,2 miliarde de miliarde de ciocniri ale protonilor. Cea de-a treia perioadă de funcționare a LHC, care începe marți, va crește acest număr de douăzeci de ori. „Aceasta este o creștere semnificativă care deschide calea pentru noi descoperiri”, spune Mike Lamont.

Bosonul lui Higgs nu și-a dezvăluit încă toate secretele. Începând cu natura sa. „Este o particulă fundamentală sau o particulă compozită?”, se întreabă Joachim Mnich, directorul departamentului de cercetare și calcul de la CERN. Mai mult, „este singura particulă Higgs existentă sau mai există și altele?

Experimentele anterioare au determinat masa bosonului Higgs și au descoperit, de asemenea, peste 60 de particule compozite prevăzute de modelul standard, cum ar fi tetraquarkul.

Dar, după cum ne amintește Gian Giudice, șeful departamentului de fizică teoretică de la CERN, „particulele sunt doar manifestarea unui fenomen”, în timp ce „obiectivul fizicii particulelor este de a înțelege principiile fundamentale ale naturii”. Cum ar fi natura ipoteticei materii întunecate sau a nu mai puțin misterioasei energii întunecate.

Nouă experimente vor utiliza producția de particule a acceleratorului. Printre acestea se numără ALICE, care studiază plasma primordială de materie care a predominat în primele zece microsecunde după Big Bang. Sau LHCf, care simulează razele cosmice.

Următoarea etapă a Marelui Accelerator va avea loc după cea de-a treia pauză, în 2029, odată cu trecerea la „luminozitate ridicată”, care va crește de zece ori numărul de evenimente detectabile.

În plus, cercetătorii CERN au în vedere proiectul Future Collider Ring (FCC), un inel de 100 km al cărui studiu de fezabilitate este așteptat la sfârșitul anului 2025. „Aceasta va fi mașina supremă pentru studierea bosonului lui Higgs, care este un instrument foarte puternic pentru înțelegerea fizicii fundamentale”, a concluzionat Fabiola Gianotti.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Nu as spunce a bozonul Higgs a revolutionat fizica, dimpotriva. Teoria fizicii a prezis existenta acestui bozon, pe care multi ani de zile nu amavut posibilitatea tehnica de a-l detecta. Cand posibilitatea a existat, poarticula a fost gasita. Departe de a revolutiona fizica, existenta sa a confirmat ca fizica e buna fix asa cum e: e suficient de exacta incat sa prezica particule, inainte ca cineva sa le poata observa efectiv.
    Sigur ca mai sunt lucruri de gasit, de confirmat. Dar pana una-alta modelul standard isi face treaba destul de bine.

    • Toata lumea e epidemioroloaga si fizicocurantista.
      Bine, mai sunt si militaranalistii dar aia se inseala de obicei.

  2. O sa produca o mare gaura neagra care o sa ne inghita pe toti :)).

  3. cum sosocari nu au nimic de comentat? alo AUR-DE-LA-RUSI? nimic?

  4. Nu-i bai, putem să dormim liniștiți; o să facă Elon, o linie de metrou fără pilot prin ultima gaură neagră scoasă de LHC

  5. Astia fura curent cu magnetul.

  6. Degeaba l-au pornit. Le trebuie de 1000x mai multa energie ca sa-si dea seama cat de profund gresit e ‘Modelul Standard’.

    ‘Merge’ ca C++ … 70% memory corruption, stack/buffer overflows, tons of gremlins, always beta, prepare for the crash et al.

    Fizica actuala e ‘failed by design’ pt. ca nu tine cont de fractalitate, proprietate intrinseca a Naturii, ceea ce-i oricum mult prea complicat pt. toate calculatoarele din lume, la un loc.

    ‘Bosonul Higgs’ e doar o jonglerie logica hipercomplexa, care de fapt nu explica nimic si doar complica lucrurile, aducand mai multi bani investitorilor … (da, ‘adevarul obiectiv’ are si el stomac..) + ca e profund fals, neexplicand materia/energia ‘neagra’ absolut deloc, adevaratele semne de intrebare ale fizicii fundamentale.

    Totul este lumina, restul este interferenta ei.

    Pleci de la niste energii fundamentale. Ce nu se aduna progresiv este reflexie intr-un spatiu fractal.

    Deja mult prea heterodox pt. orice fizician(care stie una si buna). Minti mult prea rigide pt. a intelege Capodopera.

    Cica, Universul ar avea un frate geaman in care timpul circula invers si de aici toate ‘awkwardtzenile’. + 1/137 care denota Adevarul, Natura Fractala a Naturii.

    Va dadeam un .pdf, dar n-are nici cel mai mic sens. Cine-i in stare sa-l inteleaga e si in stare sa-l gaseasca.

  7. P.S. (o adevarata EREZIE) : Calculusul n-are ce cauta in mecanica cuantica ! A fost inventat pt. puncte infitezimale statice(isi mentin vesnic pozitia) iar fizica cuantica este fix opusul, zero pozitii, viteze la limitele realitatii.

    Deci, practic, instrumentul de baza cu care fizica lucreaza este Profund inutil pt. fundamentele ei. Da, calculusul e bun la structura materialelor, ca betoanele trebuie sa ramana fixe(c-un anumit grad de flexibilitate dat de fer), dar n-are ce cauta in mecanica cuantica.

    + ca realitate nu permite puncte. Nu exista ‘puncte’. Sunt concepte pur matematice si atat.

    Dai ‘zoom’ suficient in ceva mic si vezi structura de la care ai plecat. Ce punct e ala ?

    + ca sub limita lui Planck n-are sens sa calculezi, limita care-i infinit mai mare decat ce prentinde orice ‘dx’. Consuma ‘floating points’ de pomana … Maxim.

  8. *realitatea ..

  9. Get fucked nerds!