Cel mai mare convoi cu civili evacuați din Mariupol, între 500 și 1.000 de mașini, a ajuns în siguranță la Zaporojie / Mărturiile oamenilor salvați din orașul asediat de ruși
Un convoi mare de mașini și camionete care transportau refugiați din ruinele orașului Mariupol a ajuns sâmbătă în orașul Zaporojie, controlat de Ucraina, după ce a așteptat zile întregi ca trupele rusești să le permită să plece, relatează Reuters.
Mariupol, în prezent controlat în mare parte de Rusia, a fost distrus în timpul invaziei ruse. Ucraina evacuează treptat civilii din orașul devastat de mai bine de două luni.
Refugiații au trebuit mai întâi să iasă din Mariupol și apoi să se îndrepte cumva spre Berdyansk – la aproximativ 80 de km mai la vest, de-a lungul coastei – și spre alte așezări, înainte de a parcurge cei 200 de km spre nord-vest până la Zaporojie.
Nikolai Pavlov, un pensionar în vârstă de 74 de ani, a declarat că a locuit într-o pivniță timp de o lună după ce apartamentul său a fost distrus. O rudă care a folosit „ocolișuri secrete” a reușit să-l scoată din Mariupol și să-l ducă la Berdyansk.
„Abia am reușit să ajungem, erau multe persoane în vârstă printre noi … călătoria a fost devastatoare. Dar a meritat”, a declarat el după ce convoiul a ajuns în Zaporojie.
Un consilier al primarului din Mariupol declarase anterior că convoiul număra între 500 și 1.000 de mașini, reprezentând cea mai mare evacuare individuală din oraș de la invazia Rusiei din 24 februarie.
Iryna Petrenko, în vârstă de 63 de ani, a declarat că a rămas inițial pentru a avea grijă de mama sa în vârstă de 92 de ani, care a murit ulterior.
„Am îngropat-o lângă casa ei, pentru că nu aveam unde să îngropăm pe nimeni”, a spus ea. Pentru o vreme, autoritățile ruse nu au permis plecarea unui număr mare de mașini, a spus ea.
Doar marea oțelărie Azovstal din orașul portuar se mai află în mâinile luptătorilor ucraineni, după o bătălie prelungită.
„Casa părinților mei a fost lovită de o lovitură aeriană, toate ferestrele au fost aruncate în aer”, a declarat Iulia Panteleeva, în vârstă de 27 de ani, care, împreună cu alți membri ai familiei, a fost absentă.
„Nu mă pot opri să îmi imaginez lucrurile care ni s-ar putea întâmpla dacă am rămâne acasă”, a spus ea.
Moscova își numește acțiunile sale o „operațiune militară specială” pentru a dezarma Ucraina și a o scăpa de ceea ce ea prezintă ca fiind naționalism antirusesc. Ucraina și Occidentul spun că Rusia a lansat un război neprovocat.
Sursa foto: Dimitar DILKOFF / AFP
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.