Cel mai mare exercițiu al NATO din Europa de Est mobilizează 10 mii de soldați / Steadfast Dart se va desfășura în trei țări, inclusiv în România
Forțele armate urmează să conducă un exercițiu militar fără precedent în Europa de Est în zilele următoare. Este vorba de Steadfast Dart (STDT) 25, o serie de exerciții care vor mobiliza aproximativ 10.000 de soldați din nouă țări NATO într-un moment crucial privind războiul din Ucraina: marcarea a trei ani de la invazia rusă. Și Spania va contribui cu 3.000 de soldați în această desfășurare totală, potrivit Rador Radio România.
Potrivit Statului Major al Apărării, acesta este un exercițiu comun pentru activarea și desfășurarea Forței de Reacție Aliate (ARF) a NATO. De la summitul NATO de la Madrid din 2023, toate țările de pe flancul estic al NATO au un grup de luptă cu prezență permanentă.
Acesta a fost un mod de a reacționa la ofensiva lui Vladimir Putin, la invazia sa în Ucraina. Grupuri mari de soldați au efectuat periodic manevre în aceste teritorii. Acest exercițiu va fi, după toate probabilitățile, cel mai mare din 2025.
În exercițiul STDT25, Spania va desfășura aproape 3.000 de soldați repartizați între cele patru comenzi componente ale Alianței. Trei țări au fost desemnate ca gazde pentru aceste exerciții: Grecia, care va fi folosită ca port de debarcare și unde va fi desfășurat Comandamentul Componentei Maritime (MCC); Bulgaria, țara în care vor fi desfășurate Comandamentul componentei de operații speciale (SOCC) și o parte a Comandamentului componentei aeriene; și, în sfârșit, România, care va fi zona de desfășurare a Comandamentului Componentei Terestre (LCC).
În plus, Comandamentul Comun pentru Operații Speciale (JSOC) va conduce, pentru prima dată de la înființare, Componenta de Operații Speciale NATO timp de doi ani (până în iunie 2026), după ce a trecut de o evaluare intensivă a capacităților sale operaționale.
Obiectivul principal este de a testa și antrena dislocarea operațională și întărirea elementelor ARF în Zona de Supraveghere de Sud-Est a NATO. NATO își propune să acționeze ca un factor de descurajare împotriva oricărei amenințări la adresa teritoriului aliat, precum cele lansate de armata lui Vladimir Putin. În acest fel, în opinia Statului Major al Apărării, exercițiul este punctul culminant al pregătirii ARF 24, și principala demonstrație pe teren a deplinei sale capacități operaționale.
Pe de altă parte, STDT25 va fi primul exercițiu de desfășurare al ARF și cel mai vizibil exercițiu NATO în 2025. Acesta va reflecta capacitatea sa de răspuns.
Forțele armate
În total, aliații vor contribui cu până la 1.500 de vehicule, 20 de elemente aeriene și 17 mijloace navale. Mai exact, participarea Forțelor Armate Spaniole va fi condusă de Comandamentul Componentei Terestre (LCC), care va asigura 732 de militari. În Comandamentul Componentei Maritime (MCC) va exista un grup amfibie cu portavionul LHD Juan Carlos I ca navă amiral. Va avea la bord o unitate de asistență medicală ROLE 2B și aproximativ 1.400 de soldați spanioli.
În Comandamentul Componentei Aeriene, Forțele Aeriene și Spațiale vor contribui cu personal pentru sprijinirea și consilierea Comandamentului și Controlului Aerian (AirC2). În plus, un avion de transport A400 va fi dislocat pentru o perioadă limitată de timp, precum și module de la Escadrila de Suport pentru Desfășurare Aeriană (EADA) a Forțelor Aeriene și Spațiale și personal pentru gestionarea combustibililor aeronautici. În total, aproximativ 40 de soldați spanioli.
Spania conduce Componenta de Operații Speciale a ARF, cu contribuția Cartierului General, precum și a diferitelor echipe operaționale și a unui element de transport aerian. Cu această secțiune, și împreună cu alte unități de sprijin, Spania va ajunge la 3.000 de militari.
Unitățile spaniole își vor începe mișcarea strategică în această săptămână. Mai exact, joi, 16 ianuarie, când va avea loc dislocarea pe mare a mijloacelor Armatei în portul Alexandroupolis (Grecia).
Forța de reacție aliată (ARF) a NATO este o forță strategică, de înaltă pregătire, multi-domeniu. Această forță este capabilă să se desfășoare într-un timp foarte scurt, iar compoziția sa poate fi mărită prin pachete de forțe scalabile cu mai multe domenii pentru a consolida descurajarea în pace și criză sau pentru a crea o dilemă strategică pentru adversari.
Flexibilitatea sa permite Comandantului Suprem Aliat în Europa (SACEUR) să aloce forțe suplimentare comandantului ARF după cum este necesar, în orice situație și în întregul spectru de operațiuni.
Exercițiul a fost planificat de Alianța Atlantică la sediul de la Mons (Belgia). Acesta va fi condus de Comandamentul Comun din Napoli (JFCNP) din Italia. Această comandă va oferi direcția strategică necesară pentru a se asigura că operațiunile sunt desfășurate în conformitate cu obiectivele stabilite și în conformitate cu standardele NATO.
Sursa: EL ESPANOL / Rador Radio România
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.