Cel mai mare importator de arme din lume, India, întoarce încet spatele Rusiei și privește spre Occident
Aflată în plin proces de reînarmare, în special după un grav incident de frontieră cu China în 2020, India a ajuns pe locul 4 în lume în ceea ce privește cheltuielile pentru apărare. Pentru a-și moderniza armata, New Delhi a decis să se bazeze în primul rând pe contractele militare cu țările occidentale – în detrimentul Rusiei – dar și pe crearea unei industrii locale, potrivit boursorama.com.
În contextul războiului dintre Rusia și Ucraina și al tensiunilor persistente cu rivalul său China, New Delhi a făcut din reînarmare o prioritate. În 2023, India a alocat 83,6 miliarde de dolari (80 de miliarde de euro) cheltuielilor sale militare (2,4% din produsul intern brut), potrivit Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (Sipri), care o clasează pe locul 4 în lume în acest domeniu, după China, Statele Unite și Rusia.
Mult timp, modernizarea armatei indiene „a urmat un curs ezitant”, notează expertul Harsh V Pant, de la Observer Research Foundation, „toată lumea credea că avem timp”. Până la gravul incident armat cu armata chineză din 2020, soldat cu moartea a 20 de soldați indieni pe înălțimile din Himalaya, la frontiera disputată între cele două țări. „Ceea ce s-a întâmplat în Valea Galwan a schimbat semnificativ percepția Indiei asupra securității sale”, continuă Harsh V Pant.
„Această criză și războiul din Ucraina (…) ne-au convins să facem mai bine și mai repede”, adaugă el. Cu alte cuvinte, să favorizăm „importurile masive, pe termen scurt, de la parteneri-cheie” și „să construim rapid o industrie națională”.
De la avioane de luptă la submarine și rachete, India a semnat cecuri în valoare de zeci de miliarde de dolari pentru a cumpăra cele mai noi echipamente din Statele Unite, Franța, Germania și Israel. Aceste achiziții au crescut cu 4,7% între 2014-18 și 2019-23, făcând din New Delhi „primul importator mondial de arme” în ultima perioadă, potrivit Sirpi.
Și dacă este să credem presa locală, se așteaptă ca premierul Narendra Modi să profite de vizita sa la Paris în februarie pentru a parafa un contract mult așteptat pentru achiziționarea versiunilor navale ale avioanelor de luptă franceze Rafale și ale submarinelor Scorpene.
Rusia încă implicată, dar în retragere
La rândul său, Departamentul de Stat al SUA s-a declarat încântat de creșterea veniturilor din cooperarea militară bilaterală „de la aproape zero în 2008 la peste 20 de miliarde de dolari în 2020”.
Rusia rămâne principalul furnizor de arme al Indiei, potrivit institutului suedez. Dar cota sa a scăzut de la 76% în 2009-13 la 36% în 2019-23. Cu toate acestea, acest lucru nu pune sub semnul întrebării forța legăturilor indo-ruse, spune expertul Nitin Gokhale.
„Rusia rămâne un partener foarte important pe care India se poate baza”, explică el, «deoarece este singurul care a fost de acord cu transferurile de înaltă tehnologie necesare».
În același timp în care face afaceri în străinătate, India își pune încrederea în propria sa industrie de armament. O ilustrare a abordării „Made in India” promovată de Narendra Modi. În 2023, ministrul său al apărării a promis să atribuie Indiei contracte „indigene” în valoare de 100 de miliarde de dolari în următorii zece ani.
Până atunci, producătorii indieni se concentrau pe piețele de nișă, dar au trebuit să schimbe rapid viteza. „Accentul pe producția locală și pe asocierile în participațiune a început abia acum zece ani”, spune Nitin Gokhale. „Nu a fost ușor”, adaugă el. „Nu totul poate fi produs local (și) tehnologia înaltă rămâne dificil de achiziționat”.
Triplarea exporturilor în 5 ani
Până în prezent, India a exportat în principal echipamente la scară mică, cum ar fi muniții, torpile și drone către Egipt, Etiopia și Mozambic. De asemenea, software și sisteme electronice. În 2024, a vândut în valoare de 2,63 miliarde de dolari (2,5 miliarde de euro), potrivit Ministerului Apărării.
Guvernul indian speră să schimbe categoriile prin vânzarea de rachete de croazieră de concepție rusă în valoare de 450 de milioane de dolari (430 de milioane de euro) Indoneziei. Tranzacția a fost discutată sâmbătă la New Delhi de președintele Prabowo Subianto și, potrivit presei, ar trebui să fie finalizată în timpul unei viitoare vizite indoneziene în India.
Guvernul indian este foarte ambițios, sperând să își tripleze exporturile de arme până în 2029.
Printre prioritățile sale se numără deschiderea unei fabrici de elicoptere, lansarea primului său portavion, a primului său submarin cu propulsie nucleară și a unei rachete hipersonice cu rază lungă de acțiune.
Dar, după cum subliniază Nitin Gokhale, aceste eforturi rămân limitate de absența „transferurilor tehnologice cuprinzătoare” și de lipsa unor investiții semnificative în cercetare. „Găsirea echilibrului corect între importuri pentru a ne satisface nevoile imediate și dezvoltarea pe termen lung a propriei noastre capacități de producție reprezintă o provocare pentru factorii de decizie”, conchide analistul.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii