G4Media.ro

Cel mai mare lac al planetei se micșorează rapid. Experții se tem…

sursa foto: Andreea Pavel / ISE, G4Media

Cel mai mare lac al planetei se micșorează rapid. Experții se tem că nu își va reveni niciodată

Apa s-a retras mult și repede din orașul de coastă Aktau din Kazahstan. La peste 1.000 de mile mai la sud, lângă orașul iranian Rasht, activistul de mediu Khashayar Javanmardi este alarmat. Marea de aici este sufocată de poluare, scrie CNN.

„Nu mai pot înota… apa s-a schimbat”, a declarat fotograful, care a călătorit pe malul sudic al Mării Caspice, documentând declinul acesteia.

Marea Caspică este cea mai mare mare mare interioară și cel mai mare lac al planetei, o imensă masă de apă de mărimea statului Montana. Linia sa de coastă se întinde pe mai mult de 4.000 de mile și este împărțită de cinci țări: Kazahstan, Iran, Azerbaidjan, Rusia și Turkmenistan.

Aceste țări se bazează pe Marea Caspică pentru pescuit, agricultură, turism și apă potabilă, precum și pentru râvnitele sale rezerve de petrol și gaze. De asemenea, Marea Caspică contribuie la reglarea climei acestei regiuni aride, furnizând precipitații și umiditate Asiei Centrale. Dar este în pericol.

Barajele, supraextracția, poluarea și, din ce în ce mai mult, criza climatică provocată de om sunt cauza declinului său – unii experți se tem că Marea Caspică este împinsă spre un punct fără întoarcere.

În timp ce schimbările climatice determină creșterea nivelului global al mărilor, situația este diferită pentru mările și lacurile fără ieșire la mare, precum Marea Caspică. Acestea se bazează pe un echilibru delicat între apa care intră din râuri și precipitații și cea care iese prin evaporare. Acest echilibru se schimbă pe măsură ce lumea se încălzește, ceea ce face ca multe lacuri să se micșoreze.

Marea Aral a dispărut aproape complet

Oamenii nu trebuie să privească prea departe pentru a vedea ce le rezervă viitorul. Marea Aral, aflată în apropiere, la granița dintre Kazahstan și Uzbekistan, a fost cândva unul dintre cele mai mari lacuri din lume, dar a dispărut aproape complet, devastată de o combinație de activități umane și de criza climatică în creștere.

De-a lungul mai multor mii de ani, Marea Caspică a oscilat între maxime și minime, pe măsură ce temperaturile fluctuau, iar straturile de gheață avansau și se retrăgeau. Cu toate acestea, în ultimele câteva decenii, declinul se accelerează.

Activitățile umane joacă un rol important, deoarece țările construiesc rezervoare și baraje. Marea Caspică este alimentată de 130 de râuri, deși aproximativ 80% din apă provine de la unul singur: Volga, cel mai lung râu din Europa, care șerpuiește prin centrul și sudul Rusiei.

Potrivit lui Vali Kaleji, expert în Asia Centrală și Studii caucaziene la Universitatea din Teheran, Rusia a construit 40 de baraje, iar alte 18 sunt în curs de dezvoltare, reducând astfel fluxul de apă care intră în Marea Caspică.

Marea Caspică ar putea scădea cu 30 de metri până în 2100

Dar schimbările climatice joacă un rol din ce în ce mai important, crescând ratele de evaporare și alimentând precipitații mai neregulate.

Nivelul apei din Marea Caspică a scăzut de la mijlocul anilor 1990, dar a accelerat din 2005, scăzând cu aproximativ 1,5 metri, a declarat Matthias Prange, un modelator al sistemelor terestre de la Universitatea din Bremen, Germania.

Pe măsură ce lumea se încălzește în continuare, nivelurile sunt setate „să scadă drastic”, a declarat Prange pentru CNN. Cercetarea sa prevede scăderi de 8 până la 18 metri (26 până la 59 picioare) până la sfârșitul secolului, în funcție de cât de repede reduce lumea poluarea cu combustibili fosili.

Un alt studiu sugerează că sunt posibile scăderi de până la 30 de metri (98 de picioare) până în 2100. Joy Singarayer, profesor de paleoclimatologie la Universitatea din Reading și coautor al studiului, a declarat că, chiar și în cazul unor scenarii mai optimiste privind încălzirea globală, partea nordică, mai puțin adâncă, a Mării Caspice, situată în principal în jurul Kazahstanului, este pe cale să dispară complet.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.