G4Media.ro

Cel mai mare parc național din Germania începe colaborarea cu Fundația Conservation…

sursa foto: Conservation Carpathia

Cel mai mare parc național din Germania începe colaborarea cu Fundația Conservation Carpathia, cel mai mare proiect de conservare a naturii din România / Național Bayerischer Wald: ”Avem de învățat despre pădurile virgine, despre coexistența dintre oameni și animalele sălbatice, despre carnivorele mari”

Fundația Conservation Carpathia, cel mai mare proiect de conservare a naturii din România, va beneficia de experiența de peste 50 de ani a Parcului Național Bayerischer Wald (Pădurea Bavareză), în cadrul parteneriatului de cooperare, încheiat între cele două entități, precizează Conservation Carpathia într-un comunicat de presă.

Parteneriatul a fost semnat la Finsterau, una dintre comunitățile din proximitatea Parcului Național Bayerischer Wald, de Dr. Franz Leibl, șeful Administrației Parcului Național Bayerischer Wald și Christoph Promberger, director executiv al Fundației Conservation Carpathia, în cadrul unei conferințe de presă.

„Prin acest parteneriat credem că putem bazele unui schimb intens de cunoștințe, în beneficiul ambelor organizații. Noi avem de învățat despre pădurile virgine, despre coexistența dintre oameni și animalele sălbatice, despre carnivorele mari”, a declarat Dr. Franz Leibl, șeful Administrației Parcului Național Bayerischer Wald.

Parcul Național Bayerischer Wald a fost înființat în 1970, ca un mecanism de creștere economică. Are o suprafață de 24,250 ha și împreună cu Sumava National Park Cehia – 69.000 ha, formează cea mai mare zonă protejată din Europa. Înființarea Parcului Național a determinat opoziția localnicilor, însă părerea s-a schimbat pe măsură ce veniturile comunităților au crescut considerabil datorită parcului. Astăzi 85% din locuitori sunt pozitivi și susțin existența parcului, iar gradul de acceptare a parcului a crescut constant pe parcursul anilor. Accesul în parc este gratuit, iar acesta este susținut din fonduri publice, având un buget anual între 20 și 25 mil euro. Prezența parcului aduce în zonă aproximativ 1.4 milioane de turiști care generează 52 milioane de euro în economia locală, arată datele studiilor realizate în 2018. În medie un turist cheltuie în zonă 78 euro/zi și optează pentru 5 nopți de cazare la hotelurile și pensiunile din regiune.

Parcul Național Pădurile Bavareze și Fundația Conservation Carpathia au început cooperarea încă din luna aprilie, odată cu vizita de lucru a unui grup de primari din sudul Munților Făgăraș.

În perioada 24-28 octombrie, o echipă de jurnaliști români, din presa locală și națională au vizitat Parcul Național Bayerischer Wald și s-au întâlnit cu reprezentanții parcului, au autorităților locale și organizațiilor care dezvoltă programe împreună cu parcul, cunoscând astfel modelul de funcționare și impactul acestuia asupra economiei locale.

„Suntem onorați și mândri de parteneriatul cu Parcul Național Pădurile Bavariei. Pentru că noi, Fundația Conservation Carpathia, fiind un proiect ne asociem cu cel mai mare, cel mai vechi și cel mai valoros parc național din Germania. Este ceva deosebit, mai ales că în luna iunie, atunci când echipa acestui parc ne-a vizitat, și au văzut Munții Făgăraș nu puteau să creadă că Munții Făgăraș nu sunt un parc național. Ne-au spus că avem toate ingredientele pe care trebuie să le aibă un parc, doar că nu folosim acest potențial pentru comunitățile locale. Eu cred că putem să învățăm foarte multe de la ei”, a declarat Christoph Promberger, director executiv al Fundației Conservation Carpathia.

Cele două părți vor coopera, printre altele, pentru dezvoltarea programelor de educație de mediu și al programelor de formare a tinerilor rangeri, gestionarea carnivorelor mari și schimbul de experiență în dezvoltarea regională a programelor de turism.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Situl Natura 2000 Munții Țarcu ar trebui de asemenea declarat parc național pentru ca împreună cu Retezatul și Domogled – Valea Cernei, cu care se învecinează, să reprezinte cea mai mare arie protejată din Europa, cu o suprafață totală de aprox 100000 ha, și care încă conține cea mai întinsă suprafață împădurită din Europa temperată.