G4Media.ro

Cel mai mare scor obținut vreodată de un adversar în alegerile prezidențiale…

Sursa: News.ro

Cel mai mare scor obținut vreodată de un adversar în alegerile prezidențiale din Kazahstan: 15,3%. Mari demonstrații și câteva sute de arestări în ziua votului

Președintele interimar al Kazahstanului, Kasim-Jomart Tokaiev, a câștigat, duminică, 9 iunie, cu 70% din voturi alegerile prezidențiale anticipate din această țară din Asia Centrală, după o zi marcată de mari demonstrații și câteva sute de arestări, scrie Le Monde, citat de Rador.

Kasim-Jomart Tokaiev a obținut 70,13% din voturi, potrivit sondajelor realizate la urne de către Institutul Opinia Publică. Cel mai apropiat rival al său, Amirjan Kosanov, a primit 15,39% din sufragii, ceea ce reprezintă cel mai mare scor obținut vreodată de un adversar în alegerile prezidențiale din Kazahstan.

Prezența alegătorilor a fost de 77,4%, potrivit Comisiei Electorale Centrale. Victoria lui Tokaiev, un diplomat de carieră în vârstă de 66 de ani, nu era pusă la îndoială, deoarece el era susținut de fostul președinte Nursultan Nazarbaiev, cel care a condus neîntrerupt Kazahstanul după obţinerea independenței, în 1991.

Dar aceste alegeri au fost marcate de cele mai mari proteste din ultimii trei ani, în întreaga țară, iar manifestanţii au cerut boicotarea scrutinului pe care l-au considerat câştigat dinainte. Sute de protestatari ai opoziției au fost arestați, după cum a confirmat ministrul adjunct de Interne ​​din Kazahstan, care a raportat cifra de „500 de persoane transferate la secțiile de poliție din Nur-Sultan și Almaty”.

Jurnaliștii AFP au văzut poliția arestând și conducând în vehicule sute de oameni în cele două mari orașe ale Kazahstanului, Almaty și capitala Astana. Unul dintre corespondenții AFP a fost arestat scurt înainte de a fi eliberat, în timp ce altuia i-a fost confiscat echipamentul video.

Doi jurnaliști de la Radio Europa Liberă-Radio Liberty, Petr Trotsenko în Almaty și Saniya Toiken în Astana au fost de asemenea reținuți și apoi eliberați împreună cu Marius Fossum de la organizaţia de apărare a drepturilor omului Comitetul Helsinki din Norvegia.

Mulţi alți jurnaliști sau activiști politici au fost arestați, unii aflându-se încă în detenție. Potrivit ministrului adjunct de Interne, Marat Kojaiev, „aproximativ o sută de” protestatari au fost arestați în ambele orașe. „Rușine! Rușine! Rușine!” sau „Poliția de partea noastră!”, au strigat unii manifestanţi la Almaty înainte ca forţele de ordine să îi împrăştie.

De la demisia lui Nursultan Nazarbaiev, Kazahstanul se confruntă cu o tulburare socială rară care a dus la o rigidizare a autorităților. Cel mai violent adversar al regimului, fostul bancher exilat Muhtar Abliazov, a chemat, duminică, la proteste.

Mai multe manifestaţii au marcat campania electorală, provocând un răspuns aspru din partea autorităților, care şi-au intensificat represiunea împotriva presei și a adversarilor în săptămânile care au precedat scrutinul.

Într-un comunicat, ONG-ul Human Rights Watch (HRW) a explicat că ideea unei tranziții politice a fost „o iluzie” și a subliniat încălcările continue ale drepturilor omului în timpul președinției interimare a lui Tokaiev: „Autoritățile din Kazahstan întrerup în mod obișnuit protestele pașnice, iau cu forța participanții – uneori legându-le mâinile și picioarele – și îi pedepsesc cu amenzi și pedepse scurte cu închisoarea”.

Dl. Tokaiev, în vârstă de 66 de ani, fost diplomat de carieră, s- confruntat cu șase adversari, dar niciunul nu era cunoscut publicului larg și doar unul putea fi considerat un adversar real. În schimb, președintele interimar a putut conta pe sprijinul multor vedete și pe resursele statului, care i-au fost puse la dispoziție pentru campania electorală.

Fostul președinte kazah a fost ales pentru prima dată în 1991 și apoi a fost reales de patru ori cu scoruri depăşind 80% din voturi. În 2015, într-un context de dificultăți economice, Nursultan Nazarbaiev a obținut 98% din voturi pentru o rată de participare de 95%.

Aceste alegeri nu au fost niciodată recunoscute ca fiind libere și corecte de către observatorii internaționali și este probabil că același lucru va fi valabil şi pentru alegerile de duminică. Potrivit unuia dintre cele două organisme de sondaje autorizate să funcționeze, dl Tokaiev era creditat cu aproape 73% din voturi.

Sursa: Le Monde/ Rador/ Traducerea: Rodezia Costea/ Sursa Foto: News.ro

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...