G4Media.ro

Cel mai mare val de atentate teroriste din Israel din ultimii șase…

foto: captură video

Cel mai mare val de atentate teroriste din Israel din ultimii șase ani: 11 morți, zeci de răniți într-o săptămână. Instigator: Statul Islamic, teroriștii: arabi cetățeni ai Israelului și palestinieni din Cisiordania

Cele trei atacuri au avut loc la Be’er Sheva – în sud, Hadera – în nord și, marți seara, la Bnei Brak, un fief al evreilor ultra-ortodocși – în centru. În trei ocazii diferite, teroriștii au reușit să ajungă în inima orașelor din interiorul Israelului și să desfășoare nestingheriți masacrele lor.

Pentru primele două atacuri responsabilitatea a fost asumată de organizația teroristă Statul Islamic și înfăptuită de arabi cetățeni ai Israelului, parte a minorității substanțiale de 20%, urmași ai arabilor palestinieni care au decis să rămână în statul Israel la crearea sa în 1948. Una dintre cele 11 victime a fost un polițist arab israelian creștin, Amir Khoury.

Doi dintre cei trei atacatori de la Be’er Sheva și Hadera făcuseră chiar închisoare pentru contacte cu agenți ai Statului Islamic din străinătate, dar nu au fost supravegheați atent de serviciul de securitate intern, Shin Bet. Toți trei au fost împușcați mortal în cursul atacurilor.

Cei doi atacatori de la Bnei Brak erau palestinieni de la Jenin. Unor a fost împușcat mortal, celălalt rănit. Se bănuiește că atacul a fost unul de imitație după celelalte două instigate de Statul Islamic. Cei doi erau înarmați cu puști de asalt M16 și atacul pare să fi fost din categoria lupilor singuratici, comis de oameni care nu sunt afiliați unei organizații teroriste.

Niciunul dintre atacuri nu a fost precedat de avertismente ale serviciilor de informații. Deocamdată, teroriștii par să fie cu un pas înaintea serviciilor de securitate.

Anchetatorii încă încearcă să stabilească dacă a existat vreo legătură anterioară între ucigașul din Be’er Sheva și cei doi teroriști din Hadera. Iar în ultimele zile, 12 arabi israelieni suspectați de legături cu Statul Islamic au fost arestați în zona localităților arabe din nordul țării.

Implicațiile acestor trei atacuri sunt extrem de serioase pentru statul Israel, începând cu termenul scurt. Săptămâna viitoare începe Ramadanul, cea mai sfântă lună din calendarul musulman în cursul căreia restricțiile de circulație impuse palestinienilor urmau a fi relaxate și mai mulți dintre urmau să primească permise de muncă în Israel. Acum, însă, guvernul nu va fi nevoit să modifice această politică.

Ca o coincidență, atacul de la Hadera a avut loc la 20 de ani de la masacrul de la hotelul Park din Netanya, în care un terorist palestinian a ucis 30 de israelieni la un în timpul Pesah – Paștele evreiesc. Acest lucru a determinat guvernul să lanseze Operațiunea Scutul Defensiv în Cisiordania. Acel atac a creat o undă de șoc în societatea israeliană.

Diferența este că acum atacurile teroriste au fost filmate de camere de luat vederi cu circuit îînchis sau de trecători, iar imaginile s-au regăsit imediat pe rețelele sociale și în mass media. Aceste filmări inflamează frica și sporesc presiunea asupra guvernului pentru a acționa rapid și decisiv. Și, bineînțeles, opoziția le vede și ca pe o oportunitate de a-i critica pe premierul Naftali Bennett și pe colegii săi de cabinet, ministrul de externe Yair Lapid și ministrul apărării Benny Gantz.

Recentul val de atacuri teroriste este cel mai grav de la valul de înjunghieri și atacuri cu vehicule care a început în toamna anului 2015 și a continuat timp de aproximativ șase luni.

Situația prezentă este mai complicată din cauza calendar: Ziua Pământului este miercuri, în care cetățenii arabi ai Israelului comemorează protestele din 1976 când șase dintre demonstranți au fost uciși de forțele de ordine.

Ramadanul începe sâmbătă seara. În 2020, prima carantină Covid în Israel și în teritoriile palestiniene a perturbat cultul pentru musulmanii palestinieni. În 2021, accesul palestinienilor la Muntele Templului unde se află Esplanada Moscheilor de la Ierusalim a fost aproape în întregime interzis din cauza Operațiunii Gardienii Zidurilor. În acest an, sensibilitățile sunt amplificate din cauza coincidenței calendaristice a Ramadanului, Paștelui evreiesc și Paștelui creștin, ceea ce se întâmplă doar o dată la aproximativ un deceniu.

Armata israeliană și-a întărit prezența în zona centrală a Israelului cât și în Cisiordania. Este posibil ca de această dată organizația islamistă Hamas care deține controlul în Fâșia Gaza să fie interesată de menținerea liniștii în timpul Ramadanului. Același interes îl au și președintele palestinian Mahmoud Abbas și regele Iordaniei, Abdullah, care s-au întâlnit recent la Ramallah. Miercuri regele Abdullah îl va primi la Amman pe președintele Israelului Isaac Herzog.

Este clar că pe agendă vor figura chestiunile de securitate legate de recentul val de atentate teroriste din Israel. De data aceasta însă se pare că aceste atentate scapă controlului și influenței actorilor statali, fiind comanditate sau inspirate de Statul Islamic, organizația teroristă care refuză să dispară în pofida loviturilor primite în ultimii ani.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Oare sunt efecte directe ale colonizarii?

  2. Stati linistiti ca nu ii lasa israelienii sa scape ieftin, nici pe cei care au comis faptele, nici pe organizatori si in general pe niciunul care a avut vreo implicare in atacuri. In Israel nu merge cu je suis charlie si marsuri de protest…ii impingeau de mult arabii in mare…au ei ac de cojocul lor nu va fie teama.