G4Media.ro

Cel mai vechi muzeu de științe naturale din țară va fi renovat…

Cel mai vechi muzeu de științe naturale din țară va fi renovat cu fonduri europene. Muzeul de Istorie Naturală din Iași, închis de peste șase ani

De ani buni, Muzeul de Istorie Naturală din Iași, cămin pentru peste 300.000 de exponate rare, risca să se prăbușească, fiind închis publicului de mai bine de șase ani. Înființat în februarie 1834 și ajuns în patrimoniul Primăriei în 2015, muzeul a avut norocul ca, printr-o finanțare prin programul POR pe axa dedicată reabilitării patrimoniului cultural, să fie pe punctul de a fi reabilitat.

Unul dintre cele mai vechi muzee din țară va fi redeschis publicului larg după o investiție cu fonduri europene. Muzeul de Istorie Naturală din Iași este închis de peste șase ani, timp în care inclusiv statutul juridic al clădirii în care funcționează a fost o minge de ping-pong între autorități. Situația s-a clarificat în 2015: monumentul istoric din zona centrală a Iașiului, de pe bulevardul Independenței, a trecut, ca efect a unei hotărâri judecătorești, în patrimoniul public al Primăriei Iași.

Ulterior, municipalitatea ieșeană a invocat lipsa resurselor financiare pentru reabilitarea clădirii, cu toate că, încă de la mjlocul anilor ’90, rezultatele unei expertize tehnice au arătat că imobilul riscă să se prăbușească. Ani la rând, clădirea, care adăpostește peste 300.000 de exponate, s-a degradat.

În cele din urmă, Primăria a întocmit un proiect de finanțare europeană, dar acesta a fost inițial respins. Ulterior, o relocare de fonduri în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020, pe axa dedicată reabilitării patrimoniului cultural, a dus la situația în care, săptămâna trecută, Primăria Iași a semnat contractul de finanțare europeană în valoare de circa 14 milioane lei.

Refacerea acestui edificiu este unul dintre cele opt proiecte întocmite de Primărie (patru) și Consiliul Județean (patru) care au accesat finanțare europeană pe axa patrimoniului cultural. În total, peste 100 milioane lei, iar toate cele opt imobile care vor fi restaurate în următorii doi-trei ani sunt monumente istorice.

„Ce facem cu elefantul?”

Muzeul de Istorie Naturală din Iași a fost înființat în 1834, fiind cel mai vechi muzeu de acest fel din țară. Pe 3 ianuarie 1859, într-o sală a muzeului s-a făcut istorie: Alexandru Ioan Cuza a fost desemnat candidat la domnia Moldovei – urnele există și astăzi, fiind puse în valoare la un alt muzeu din Iași – Muzeul Unirii.

Strâns legat de istoria Muzeului de pe Bdul Independenței este și elefantul Gaba, cumpărat de domnitorul Mihail Sturdza de la un circ italian și expus la muzeu de mai bine de 150 de ani. La semnarea contractului de finanțare europeană pentru restaurarea clădirii Muzeului de Istorie Naturală, primarul Mihai Chirica a declarat că una dintre provocările proiectului de restaurare vizează chiar scheletul elefantului. „Ce facem cu elefantul? Elefantul nu poate fi scos nici pe ușă, nici pe geam. Ne batem capul de câteva zile dacă nu ar fi cea mai bună soluție să conservăm elefantul, fără să-l mutăm de pe poziție din sala în care se află în momentul de față”, a declarat primarul Mihai Chirica. El a subliniat că există probleme în acest sens și cu alte exponate din cadrul Muzeului, dar a asigurat că vor fi identificate soluții de relocare/conservare alături de specialiști. Potrivit edilului, conservarea acestor exponate pe perioada lucrărilor va reveni constructorului, în cazul în care nu vor fi identificate alte soluții ce implică o relocare temporară a acestora.

În context este de precizat că Primăria a lansat deja licitația pentru execuția lucrărilor, iar ofertele urmează să fie deschise pe 14 martie. Proiectul de restaurare prevede consolidarea clădirii în concordanță cu principiile de intervenție asupra monumentelor istorice, refacerea finisajelor interioare și exterioare (specific sfârșitului secolului al XIX-lea), înlocuirea șarpantei și a tâmplăriei, refacerea instalațiilor, instalarea unui lift și montarea unui sistem de supraveghere video.

După restaurare, monumentul istoric își va menține destinația de muzeu cu o bibliotecă și o sală de conferință (Societatea de Medici și Naturaliști), trei săli expoziții mamifere, două săli colecții științifice, o sală expoziție păsări, o sală expoziție nevertebrate inferioare, o sală expoziție nevertebrate și insecte, o sală expoziție mineralogie – paleontologie și sala cu caracter istoric („Alexandru Ioan Cuza”).

În perioada lucrărilor, parte din patrimoniul instituției va fi găzduit de Muzeul Municipal, instituție de cultură recent înființată de Primăria Iași într-o clădire monument istoric restaurată tot cu fonduri europene, dar în exercițiul bugetar european anterior (2007-2013).

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Ziarul de Iași în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.

Citește tot articolul pe Presshub.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Acest proiect de restaurare este una din cele bune vesti pentru orasul Iasi.
    In Romania de dupa 1989 si pana acum, lipsa fondurilor pentru restaurarea unor astefl de cladiri – in conditiile in care exista fonduri garla pentru tot felul de prostii – indica nivelul de prioritate extrem de scazut la care au ajuns Stiinta, Educatia si Istoria.

    Bine ca s-a lamurit statutul juridic si ca Primaria a inteles importanta acestui loc (nu numai cladirea in sine) si a incercat pana a reusit. Merita felicitari, sincer. Chiar ma temeam ca se va prabusi aceasta cladire. De 20 de ani se stie ca este in pericol si nu s-a facut nimic (da bine, scuzele au curs garla …). Muzeul tine acum de Universitate, dar resursele necesare pentru renovarea cladirii depasesc posibilitatile universitatii (care in plus are si prioritatile pe caminele studentesti, cladirile si laboratoarele universitatii care si alea au nevoie de resurse si tin de activitatea obligatorie zilnica a studentilor …)

    Dar acest loc este absolut special pentru Romania in ansamblu, nu numai pentru Universitatea Alexandru Ioan Cuza si nu numai pentru pentru Iasi – din trei motive, primele doua fiind de importanta nationala si Europeana:

    1. Dupa cum aminteste si articolul, in aceasta cladire a fost votat Alexandru Ioan Cuza, in vederea unirii – dupa indelungi dezbateri si controverse legate de riscul pierderii statutului economic si politic de catre Iasi, deoarece se anticipa situatia in care – datorita apropierii Iasului de granita cu Imperiul Tarist si a pozitionarii Bucurestiului mai departe de aceasta granita si mai spre centrul Principatelor unite – vor fi presiuni enorme pentru mutarea capitalei unice la Bucuresti. Cladirea si sala (locul discutiilor si votului) erau numite in cercurile elitei Moldovenesti „La elefant”. Sala are si acum masa lunga si scaunele, inclusiv scanului Domnitorului ales. Ca si cum ar fi azi. Evident, exista si un alt muzeu, mai mare legat de unire – Muzeul Unirii de pe Lapusneanu:
    https://ro.wikipedia.org/wiki/Muzeul_Unirii_din_Iași
    http://palatulculturii.ro/muzeul-unirii

    2. Acest Muzeu a fost infiintat de catre membrii Societatii Medicilor din Naturalistilor din Iași, infiintata in 1830 sub numele Iassyer medicinsche Lesevereine (Cercul ieșean de citire medicală), pentru citirea si dezbaterea impreuna a noutatilor stiintifice – cercul (format din 11 medici, 5 farmacisti si 7 alte profesii (mai ales naturalisti si ingineri – inclusiv Gheorghe Asachi, cel care a infiintat in prima scoala superioara de ingineri in limba Romana din Romania, in 1815, in cadrul Academiei Domesti si apoi in cadrul Academiei Mihailene care a fost ulterior (1860) reformata in Universitatea din Iasi (actuala Universitate Alexandru Ioan Cuza) in prima universitate moderna din Romania) a cumparat initial 11 reviste stiintifice Germane si 1 revista franceza, si a corespondat intens cu toata Europa dar mai ales cu spatiul Germanofon. In 1832, cercul devine Societatea Doftoricească Moldo-Română, si apoi in 1833 numele se stabilizeaza in Societatea de Medici și Naturaliști din Iași. Este una din cele mai vechi societati de acest tip / stiintifice din Europa.
    Citez din Wikipedia: https://ro.wikipedia.org/wiki/Societatea_de_Medici_și_Naturaliști
    „Societatea a organizat Cabinetul Istorico-Natural, devenit ulterior Muzeul de Istorie Naturală din Iași și afiliat în prezent Universității din Iași, care s-a deschis la 4 februarie 1834 în la casa Balș de pe ulița Podu Verde (azi bulevardul Carol I). În 1840 muzeul s-a mutat în palatul logofătului Constantin Sturza (fosta casă Roset), clădire special cumpărată de societate pentru a adăposti muzeul. (Nota mea: aste cladirea despre care vorbim acum)
    Pe terenul din preajma acestei clădiri a fost organizată ulterior (1872) una din grădinile botanice din Iași (nota mea: erau mai multe, prima a fost infiintata in 1956, in alta locatie, fiind prima gradina Botanica din Romania), muzeul și grădina botanică căpătând o destinație didactică pentru studenții Academiei Mihăilene și ai Universității. Societatea s-a preocupat, de asemenea, de dezvoltarea și modernizarea pe baze științifice a agriculturii și a finanțat cercetările privitoare la flora și fauna Moldovei întreprinse de botanistul Julius Edel, farmacistul Iosef Szabo și Frederic Bell.”

    3. Este si o casa monument istoric, fiind o cladire de sfarsit de secol 18, in stil neoclasic, cu o structura a parterului in bolti pe arce, inclusiv bolta pentru trasura la intrare. Detalii aici: http://www.bio.uaic.ro/muzeu/muzeu.html

    Pe scurt, good news!
    Go Iași!