Cel puțin 100 de activiști, jurnaliști și disidenți guvernamentali din zece țări, spionați de guverne printr-un program dezvoltat în Israel
Cel puțin 100 de activiști, jurnaliști și disidenți guvernamentali din 10 țări au fost spionați ilegal prin intermediul unui spyware produs de o companie israeliană numită Candiru, potrivit cercetătorilor în materie de securitate cibernetică de la Citizen Lab de la Universitatea din Toronto, citați de Bloomberg.
Spionii proveneau din mai multe țări, cum ar fi Israel, Arabia Saudită, Indonezia, Ungaria și alte zone și au reușit să vizualizeze datele persoanelor cu ajutorul unei vulnerabilități a sistemului de operare Windows, produs de Microsoft. Agenții cibernetici au achiziționat și instalat software de spionaj de la distanță realizat de Cadiru.
Astfel, instrumentul a fost utilizat în „atacuri de precizie împotriva computerelor, telefoanelor, infrastructurii de rețea și dispozitivelor conectate la internet ale țintelor ”, a precizat Cristin Goodwin, directorul general al Unității de securitate digitală a Microsoft.
Cercetătorii de la Citizen Lab au precizat că spyware-ul produs de Candiru face parte dintr-o industrie privată s-a dezvoltat rapid în ultima perioadă, oferind tehnologie guvernelor și liderilor autoritari care doresc să acceseze datele și conversațiile cetățenilor privați și a opoziției politice.
Expertul de la Citizen Lab, John Scott-Railton a declarat că cercetarea asupra companiei Candiru „arată că există un întreg ecosistem care se vinde regimurilor autoritare. Instrumente precum Candiru sunt folosite pentru a exporta frica”.
Mai mult, cercetările au arătat care este dimensiunea financiară a industriei de spionaj cibernetic. Clienții Candiru pot compromite un număr nelimitate de dispozitive pentru suma de 16 milioane de euro, dar pot fi urmărite activ numai 10 persoane, însă, pentru 1,5 milioane de euro în plus, clienții pot urmări încă 15 persoane.
Clienții Candiru provin din Europa, Rusia, Orientul Mijlociu și America Latină, potrivit ziarului israelian Haaretz, citat de Blomberg. Mai mult, Citizen Lab dezvăluie că mass-media locală a raportat contracte în Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Uzbekistan, Singapore și Qatar.
Sursa foto: Pexels/ Autor: Tima Miroshnichenko
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.