G4Media.ro

Cel puţin 30 de persoane au murit în Sudan după prăbuşirea unui…

Sursa foto: Anthony Beck / Pexels

Cel puţin 30 de persoane au murit în Sudan după prăbuşirea unui baraj din cauza inundațiilor, anunță ONU

Cel puţin 30 de persone şi-au pierdut viaţa în nord-estul Sudanului după prăbuşirea unui baraj din cauza inundaţiilor, a anunţat luni Oficiul pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare al ONU (OCHA), informează AFP, citată de Agerpres.ro.

Sudanul se confruntă cu un sezon intens al ploilor începând cu luna trecută, când au avut loc inundaţii importante, în principal în nordul şi estul ţării.

Ploile torenţiale au inundat regiunea Arbaat, din nordul oraşului Port-Soudan, în statul Marea Roşie, provocând duminică prăbuşirea barajului Arbaat, potrivit martorilor.

”30 de decese au fost confirmate” în urma ruperii barajului, a declarat luni o delegaţie guvernamentală citată de OCHA, care a afirmat că ”numărul victimelor ar putea fi mult mai ridicat”.

Barajul Arbaat se află la o distanţă de circa 38 de kilometri nord-vest de Port-Soudan, sediul de facto al guvernului după ce autorităţile sudaneze au fost alungate din capitala Khartoum din cauza războiului declanşat în aprilie 2023, în care armata se confruntă cu paramilitarii din Forţele de Susţinere Rapidă (FSR).

”Până la 50.000 de persoane care trăiesc în zonele situate la vest de baraj au fost grav afectate”, a anunţat OCHA, precizând că ”circa 70 de sate din vecinătatea barajului Arbaat ar fi fost afectate de viituri”, care au distrus ”20 de sate”.

Cel puţin 132 de persoane au murit în Sudan din cauza inundaţiilor în timpul sezonului ploios anul acesta, care durează din mai până în octombrie în cea mai mare parte din ţară, a precizat luni Ministerul Sănătăţii.

Autorităţile sudaneze şi ONU au semnalat o recrudescenţă a cazurilor de holeră în urma acestor ploi torenţiale.

În războiul din Sudan se confruntă armata, condusă de generalul Abdel Fattah al-Burhane, cu trupele FSR, conduse de fostul adjunct al acestuia, generalul Mohamed Hamdane Daglo.

Ambele tabere au fost acuzate de crime de război, mai ales bombardamente aleatorii în zonele locuite, în acest conflict care a făcut zeci de mii de morţi şi a provocat strămutarea a peste 10 milioane de persoane, potrivit ONU.

Infrastructurile din această ţară, deja fragile înainte de război, au fost decimate. Armata şi FSR sunt acuzate că au avut drept ţinte instalaţii civile, iar luptele au împiedicat repararea şi întreţinerea acestora.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează