Cel puţin 31 de femei executate în Iran în 2024, un trist record, denunţă Iran Human Rights cu sediul în Norvegia
Autorităţile iraniene au executat cel puţin 31 de femei în 2024, potrivit Iran Human Rights (IHR), un număr-record de când această organizaţiei nonguvernamentală a început, în 2008, să înregistreze aplicarea pedepsei capitale în republica islamică, relatează AFP, preluată de News.ro.
”Execuţia femeilor în Iran dezvăluie caracterul brutal şi inuman al pedepsei capitale şi demonstrează cât de înrădăcinate sunt discriminarea şi inegalitatea între sexe în sistemul judiciar” iranian, denunţă directorul IHR Mahmoud Amiry-Moghaddam.
IHR, cu sediul în Norvegia, a înregistrat în total 241 de execuţii în perioada 2010-2024, între care 114 cu privire la crimă şi 107 în dosare legate de droguri.
”Numeroase femei executate cu privire la crimă erau victime ale violenţelor deomestice sau unor abuzuri sexuale şi acţionau din disperare”, potrivit IHR.
Legea islamică a talionului care se aplică în iran şi este cunoscută sub numele de ”qisas” prevede ca o crimă să fie ”plătită” prin pierderea altei vieţi, în cazul în care familia victimei nu iartă sau nu acceptă o plată compensatorie.
Această regulă implică faptul că ”sistemul judiciar iranian consideră rareori (existenţa violenţelor familiale) drept circumstanţe atenuante”, potrivit IHR.
IHR citează cazul lui Zahra Esmaili, care a fost obligată să se căsătorească cu vecinul său, un funţcionar la Ministerul Informaţiilor, după ce a rămas însărcinată din cauză că acesta a a violat-o.
Ea a fost acuzată de faptul că şi-a ucis soţul, violent cu ea şi cu copiii săi, în 2007.
Familia soţului a insistat asupra qisas, iar soacra acesteia s-a ocupat în mod personal de execuţie în 2021.
Avocatul ei a dezvăluit ulterior că Zahra Esmaili a fost victima unei criza cardiace după ce a văzut un grup de bărbaţi executaţi înaintea sa.
”Ei i-au spânzurat, cu toate acestea, corpul fără viaţă”, potrivit ONG-ului.
Unul dintre cele mai răsunătoare cazuri a fost spânzurarea în octombrie 2014 a lui Reyhaneh Jabbari, în vârstă de 26 de ani, găsită vinovată de uciderea unui fost agent al serviciilor de informnţaii care, acuză ea, a încercat s-o agreseze sexual.
Tânăra a declarat că a fost torturată pentru a i se smulge măturisiri.
Familia victimei a insistat asupra execuţiei acesteia, deoarece continua să susţină că a acţionat în legitimă apărare.
Cazul său a fost subiectul unui documentar, ”Şapte ierni la Teheran”, prezentat la Festivalul de Film de la Berlin în 2023.
Apărătorii drepturilor omului sunt îngrijoraţi în general de numărul tot mai mare al execuţiilor în Iran şi suspectează autorităţile islamice de folosirea pedepsei capitale cu scopul de a intensifica frica în societate, mai ales în urma manifestaţiilor din perioada 2022-2023.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.