Cel puţin 38 de migranţi etiopieni, între care și copii, au murit într-un naufragiu în drum spre Yemen
Cel puţin 38 de migranţi, printre care copii, au murit luni dimineaţă într-un naufragiu în apropiere de coastele statului Djibouti, a anunţat marţi Organizaţia Internaţională pentru Migraţii (OIM), în timp ce ambasada Etiopiei în Djibouti a precizat că victimele sunt etiopieni, transmite AFP.
Potrivit ambasadei, ambarcaţiunea ‘s-a răsturnat pe coasta de nord-est a Djibouti, luni’, în timp ce transporta ’60 de migranţi etiopieni spre Yemen’, dintre care 38 au murit, transmite Agerpres.
La rândul său, OIM informează că ‘au fost găsite 38 de trupuri neînsufleţite, inclusiv ale unor copii’, şi că există ’22 de supravieţuitori’ şi şase persoane ‘date dispărute şi prezumate decedate’.
‘Ruta de est’, pe care pleacă migranţi din Cornul Africii pentru a ajunge în Arabia Saudită via Yemen, ţară în război, este considerată de OIM ‘una dintre rutele de migraţie cele mai periculoase şi mai complexe din Africa şi din lume’.
Potrivit OIM, ‘cel puţin 698 de persoane, inclusiv femei şi copii, şi-au pierdut viaţa de-a lungul rutei de est în 2023’, însă ‘numărul lor ar putea fi mult mai mare dat fiind că anumite tragedii trec adesea neobservate’.
Agenţia aminteşte că, în noiembrie 2023, 64 de migranţi au dispărut, fiind prezumaţi morţi, într-un naufragiu în largul coastelor Yemenului.
Pe lângă naufragii, migranţii se confruntă de-a lungul drumului cu ‘foamete, riscuri sanitare, traficanţi şi alţi infractori’, cu lipsa de ‘îngrijiri medicale, hrană, apă şi adăpost’, arată OIM.
În august, Human Rights Watch a acuzat paza de coastă a Arabiei Saudite că ar fi ucis, în 2022 şi 2023, sute de etiopieni care încercau să intre în ţară, însă Riadul a dezminţit.
Potrivit OIM, etiopienii reprezintă 79% din cei în jur de 100.000 de migranţi – restul fiind somalezi – sosiţi în 2023 în Yemen de pe coastele statelor Djibouti şi Somalia.
Cei mai mulţi invocă motive economice pentru plecarea lor, însă o parte dintre ei pun în evidenţă şi violenţele sau catastrofele climatice din Etiopia.
A doua cea mai populată ţară din Africa este sfâşiată de numeroase conflicte şi mai multe regiuni au suferit în ultimii ani de pe urma secetei. Inflaţia este galopantă, iar peste 15% din cei 120 milioane de locuitori depind de ajutor alimentar.
‘Chiar dacă au loc în mod regulat accidente, numărul migranţilor continuă să crească’, îşi exprimă regretul ambasada etiopiană. ‘Călătoriile ilegale spre Yemen prin Djibouti nu aduc nimic altceva decât moarte’, avertizează ambasada.
Între 2017 şi 2023, Arabia Saudită a expulzat peste 550.000 de migranţi etiopieni.
În baza unui acord cu Riad, Etiopia a repatriat din 2022 peste 100.000 de cetăţeni din Arabia Saudită, iar guvernul a anunţat recent un nou val de repatriere a 70.000 de etiopieni aflaţi ‘în situaţie dificilă’ în regat.
Etiopia a semnat în ultimii ani acorduri cu Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Liban şi Iordania pentru a trimite legal mână de lucru, însă unii observatori îşi pun însă întrebări cu privire la condiţiile de muncă din aceste ţări.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank