Cel puţin 73 de oameni au murit în timpul unor manifestaţii antiguvernamentale masive din Bangladesh / S-a introdus starea de asediu
Cel puţin 73 de oameni au murit şi alte sute de persoane au fost rănite în confruntările care au avut loc duminică în Bangladesh, unde poliţia a folosit gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc pentru a dispersa zecile de mii de protestatari care cereau demisia premierului Sheikh Hasina, relatează Reuters, citată de News.ro.
Guvernul a declarat duminică, începând cu ora locală 18.00, stare de asediu pe termen nelimitat la nivel naţional, fiind prima dată când ia o astfel de măsură de când au început protestele, luna trecută. De asemenea, s-a anunţat o vacanţă generală de trei zile începând de luni.
Tulburările, care au determinat guvernul să oprească serviciile de internet, reprezintă cel mai mare test pentru Hasina în cei 20 de ani de regim, după ce a câştigat un al patrulea mandat consecutiv în urma alegerilor care au fost boicotate de principalul partid de opoziţie, Partidul Naţionalist din Bangladesh.
Criticii lui Hasina, împreună cu grupurile pentru drepturile omului, au acuzat guvernul său de folosirea excesivă a forţei împotriva protestatarilor, acuzaţie pe care aceasta şi miniştrii săi o neagă.
Protestatarii au blocat marile autostrăzi duminică, în timp ce studenţii manifestanţi au lansat un program de non-cooperare pentru a cere demisia guvernului, iar violenţele s-au răspândit în întreaga ţară.
„Cei care protestează pe străzi în acest moment nu sunt studenţi, ci terorişti care încearcă să destabilizeze naţiunea”, a declarat Hasina după o reuniune a Comitetului pentru securitate naţională, la care au participat şefii armatei, marinei, forţelor aeriene, poliţiei şi altor agenţii. „Fac apel la concetăţenii noştri să îi înăbuşe pe aceşti terorişti cu mână forte”.
Comisariatele de poliţie şi birourile partidului de guvernământ au fost vizate în timp ce violenţele au zguduit ţara cu 170 de milioane de locuitori.
Doisprezece poliţişti au fost ucişi în bătaie în districtul Sirajganj din nord-vestul ţării, a declarat Bijoy Bosak, oficial al poliţiei.
Cel puţin opt persoane, inclusiv doi studenţi şi un lider al partidului de guvernământ, au fost ucise şi zeci au fost rănite pe fondul confruntărilor violente din mai multe locuri din capitala Dhaka, au declarat poliţia şi martorii.
Doi muncitori în construcţii au fost ucişi în drum spre locul de muncă şi 30 au fost răniţi în districtul central Munsiganj, în timpul unei confruntări în trei direcţii între protestatari, poliţie şi activişti ai partidului de guvernământ, au declarat martorii.
„Au fost aduşi morţi la spital cu răni de gloanţe”, a declarat Abu Hena Mohammad Jamal, superintendentul spitalului districtual.
În districtul Pabna din nord-estul ţării, cel puţin trei persoane au fost ucise şi 50 au fost rănite în timpul unei ciocniri între protestatari şi activişti ai partidului Awami League al lui Hasina, aflat la putere, au declarat martorii.
Trei persoane au fost ucise în violenţele din districtul nordic Bogura, iar 53 au fost ucise în alte 12 districte, au declarat oficialii spitalelor.
„Un atac asupra unui spital este inacceptabil”, a declarat ministrul Sănătăţii, Samanta Lal Sen, după ce un grup a vandalizat spitalul unui colegiu medical şi a incendiat vehicule, inclusiv o ambulanţă, în Dhaka.
Pentru a doua oară în timpul protestelor recente, guvernul a oprit serviciile de internet de mare viteză, au declarat operatorii de telefonie mobilă. Platformele de socializare Facebook şi WhatsApp nu au fost disponibile, nici măcar prin intermediul conexiunilor de bandă largă.
Autorităţile din Bangladesh au ordonat duminică furnizorilor de telecomunicaţii din ţară să oprească 4G, dezactivând efectiv serviciile de internet, potrivit unei note guvernamentale confidenţiale consultate de Reuters.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank