Cel puţin 9 migranţi şi-au pierdut viaţa după naufragiul ambarcaţiunii lor pe râul de la frontiera sârbo-bosniacă
Cadavrele a nouă migranţi au fost găsite joi după naufragiul ambarcaţiunii lor pe râul Drina, frontieră naturală între Serbia şi Bosnia, a anunţat Protecţia civilă din entitatea sârbă din Bosnia, relatează AFP, transmite Agerpres.
„Echipa de cercetare şi salvare şi scafandrii au găsit trupurile a nouă migranţi a căror ambarcaţiune s-a scufundat în această dimineaţă în Drina, în dreptul oraşului (bosniac) Bratunac”, a menţionat Protecţia civilă într-un comunicat, precizând că „alte persoane sunt în continuare căutate”.
Contactat de AFP, un purtător de cuvânt al Protecţiei civile nu a putut preciza naţionalitatea victimelor.
Plecată din Serbia, din regiunea Ljubovija (est), nava se îndrepta spre teritoriul bosniac atunci când s-a răsturnat în jurul orei 05.00 (03.00 GMT), a anunţat mai devreme Ministerul sârb de Interne.
„Migranţii care au reuşit să ajungă pe maluri au declarat că erau circa 25 la bordul ambarcaţiunii. Poliţia şi pompierii au găsit pe maluri optsprezece persoane, între care trei copii”, a declarat ministrul sârb de interne Ivica Davic, citat în comunicat.
Serbia, care se învecinează cu patru ţări membre ale Uniunii Europene, este una dintre principalele ţări de tranzit de pe „ruta Balcanilor” pe care o folosesc migranţii pentru a ajunge în Europa occidentală.
Această ţară a semnat în iunie un acord cu Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă (FRONTEX) vizând întărirea „cooperării operaţionale” între UE şi ţările din Balcani. Această regiune este unul dintre punctele de tranzit pentru migranţii care vor să se deplaseze în Europa occidentală.
Aproape 100.000 de migranţi au folosit în 2023 „ruta Balcanilor”, faţă de 144.000 în 2022, potrivit FRONTEX. Agenţia a înregistrat anul trecut nu mai puţin de 20.000 de minori neînsoţiţi pe această rută.
Mai multe zeci de migranţi au murit în ultimii ani încercând să traverseze Drina, râul care serveşte de frontieră naturală între Serbia şi Bosnia.
Peste un milion de migranţi veniţi din ţări asiatice şi africane au tranzitat Serbia din 2015, un mare număr chiar în acel an în timpul valului de refugiaţi din Orientul Mijlociu, potrivit guvernului sârb.
Poliţia locală a înregistrat între ianuarie şi iunie 2024 aproape 10.400 de intrări ilegale în ţară, în scădere cu aproape 70% în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Este vorba în special de cetăţeni sirieni, afgani, turci, marocani şi pakistanezi.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank