Șase state UE boicotează ședințele președinției ungare a Consiliului UE în semn de protest faţă de vizita lui Viktor Orban la Moscova / România nu participă la boicot
Şase ţări din Uniunea Europeană nu vor trimite miniştri la reuniunile guvernamentale convocate de preşedinţia ungară a UE în această lună, în semn de protest faţă de discuţiile lui Viktor Orban cu liderul rus Vladimir Putin, relatează Reuters, citat de News.ro. Cele șase țări sunt Suedia, Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia.
De notat că România nu participă la acest boicot, cel puțin până în acest moment. Astfel, ministrul Mediului, Mircea Fechet, participă la Consiliul Informal de Mediu de la Budapesta, care are loc în perioada 11-12 iulie 2024, potrivit unui anunț al ministerului.
Reuniunea de la Budapesta este organizată de Președinția ungară a Consiliului UE și e unul dintre evenimentele boicotate de cele șase țări.
Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei, a purtat discuţii cu Putin săptămâna trecută cu privire la un potenţial acord de pace în Ucraina, provocând furia unor lideri UE care au avertizat în privinţa transmiterii unui mesaj liniştitor pentru Moscova. Ei au subliniat că Orban nu vorbeşte în numele blocului celor 27 de ţări. Joi, aflat în Statele Unite pentru a participa la summitul NATO, Viktor Orban s-a deplasat în Florida pentru a se întâlni cu Donald Trump.
„Acţiunile Ungariei în timpul preşedinţiei (UE) sunt dăunătoare şi trebuie să aibă consecinţe. Prin urmare, Suedia nu va participa la nivel politic la reuniunile guvernamentale informale din iulie”, a declarat joi Jessika Roswall, ministrul suedez pentru afaceri europene, într-o declaraţie scrisă pentru Reuters.
Roswall a precizat că Suedia, Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia vor fi reprezentate doar de funcţionari publici, în timp ce alte ţări membre ale UE discută acţiuni similare.
În paralel, în cadrul grupului liberal Renew Europe, au existat apeluri de a lua Ungariei președinția rotativă a UE. „Sincer, posibilitatea boicotării președinției ungare a fost discutată încă de la prima sa călătorie (a lui Orbán), cea la Kiev”, a declarat un oficial al grupului liberal pentru Euractiv.
Diverse soluții ar putea fi luate în considerare, inclusiv posibilitatea încheierii premature a președinției ungare.
Cu toate acestea, statele membre ale UE nu au discutat în această săptămână opțiunile privind modul de abordare a problemei sau, așa cum unii au solicitat anterior, de a „ține în frâu” acțiunile Ungariei și nu există niciun apetit pentru scurtarea președinției, au declarat diplomații UE pentru Euractiv la începutul acestei săptămâni.
Ungaria va prezida reuniunile ministeriale formale și informale de la Bruxelles și Budapesta, cu excepția reuniunilor miniștrilor de externe, de la 1 iulie până la sfârșitul anului.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii