G4Media.ro

Cel puţin zece persoane, ucise într-un atac cu drone la o şcoală…

Captura X

Cel puţin zece persoane, ucise într-un atac cu drone la o şcoală din Gaza folosită ca adăpost / Vestea atacului vine în contestul în care situaţia umanitară din Gaza continuă să se deterioreze

Cel puţin zece persoane, între care şi copii, au murit în Gaza după un atac cu drone la o şcoală în care se adăposteau, potrivit angajaţilor din sănătate locali, relatează CNN, transmite News.ro.

Şcoala Al-Nazla din Saftawy, la periferia Jabaliya, era folosită ca adăpost temporar de oamenii care fug de violenţe, atunci când a avut loc atacul.

Un martor, Saleh Al-Aswad din Jabaliya, a declarat pentru CNN că ginerele său era tratat în urma rănilor suferite în timpul atacului.

El a adăugat că ”un bărbat care făcea pâine pentru copiii săi, gândindu-se că acesta este un loc sigur”, a fost ucis alături de fiica sa, Afnan, şi fiul său, Mohamed.

Filmările CNN arată cum angajaţi din sănătate de la clinica Sheikh Radwan se ocupă de trupuri învelite în cearşafuri albe.

Un angajat a arătat trupul unui copil mic care a murit, Mohamed, cu răni pe faţă.

CNN a solicitat o reacţie de la Armata israeliană, dar nu a primit-o, deocamdată.

Vestea atacului vine în contestul în care situaţia umanitară din Gaza continuă să se deterioreze.

Sâmbătă, într-o declaraţie pe reţeaua X, Oficiul Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Problemelor Umanitare (OCHA) a avertizat că sistemul de sănătate din Gaza ”este în genunchi”, accesul la spitale şi alte facilităţi diminuându-se în continuare, în contextul lipsei de provizii şi al atacurilor israeliene.

Vineri, 15 dintre cele 36 de spitale din Gaza erau doar parţial funcţionale, 21 de spitale erau închise şi funcţionau şase spitale de campanie, arată un raport al OCHA, care citează Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Spitalele existente operează depăşind de peste patru ori capacitatea paturilor, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza, a afirmat agenţia.

”Penuria de combustibil, echipamente şi provizii medicale ameninţă abilitatea de a opera a facilităţilor de sănătate rămase”, a adăugat aceasta.

Situaţia a devenit atât de disperată încât directorul spitalului Kuwait din Rafah a postat un videoclip pe WhatsApp în care face apel ”la alarmarea OMS pentru a menţine acest spital operaţional şi a garanta că nu se va închide, asigurând combustibilul necesar”.

În apelul său video, dr. Suhaib al-Homs afirmă că Spitalul Kuwait este acum singurul fucnţional din centrul Rafah la care persoanele rănite pot să ajungă ”la orice oră”, în timp ce spitalele de campanie din jur sunt greu accesibile fără o ambulanţă.

”Avertizăm cu privire la criza sanitară în creştere, în timp ce spitalele ies din funcţiune, şi la colapsul sistemului de sănătate”, afirmă el.

”Vom continua să lucrăm şi echipele medicale vor continua să îşi facă treaba. Ce se întâmplă acum ne face mai fermi şi categorici în a ne îndeplini datoria de a ne servi poporul”, a spus el.

Agenţia ONU a avertizat că unii dintre oamenii strămutaţi din centrul Gaza supravieţuiesc acum cu 3% din standardul minim privind nevoia zilnică de apă şi că bolile transmisibile, precum diareea şi presupusa hepatită A, continuă să se răspândească, fiind afectaţi în special copiii sub cinci ani.

Anterior, în cursul acestei săptămâni, şeful OMS a cerut Israelului să relaxeze restricţiile privind ajutoarele umanitare care intră în Fâşia Gaza, afirmând că ruta principală pentru ajutoare medicale vitale din Egipt a fost blocată în timpul unei operaţiuni militare a Israelului în oraşul Rafah, din sudul Gaza.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...