G4Media.ro

Cele cinci mari universități din Consorțiul Universitaria protestează față de “legea abuzivă”…

Sursa foto: Pexels

Cele cinci mari universități din Consorțiul Universitaria protestează față de “legea abuzivă” referitoare la menținerea pensionarilor pe post până la 70 de ani, fără acordul angajatorului: Legiuitorul încalcă legea printr-o intervenție abuzivă

“Noi, cele cinci mari universități membre ale Consorțiului Universitaria, considerăm inacceptabil ca tocmai legiuitorul să încalce legea, prin intervenția sa abuzivă într-un domeniu care aparține exclusiv factorilor decizionali ai unei universități”, se arată într-o poziție comună transmisă, joi, de rectorii celor cinci mari universități care formează acest consorțiu. Ei protestează, astfel, față de proiectul aprobsat în ședința de guvern de miercuri, ce prevede menținerea pe posturi a pensionarilor până la vârsta de 70 de ani, fără acordul angajatorului.

Rectorii reprezentând Academia de Studii Economice din București, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din București, Universitatea de Vest din Timișoara, amintesc că “autonomia universitară este garantată prin Constituția României, iar acest drept este de necontestat și nenegociabil. (…) Universitățile își elaborează propriile strategii instituționale și își gestionează autonom și în interesul universității resursele umane”.

Citește articolul complet pe Edupedu.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Hai măi, că e un proiect bun! S-a dat startul reformelor peneliste inteligente!
    Tuta de la Ministerul Muncii e atât de proastă că ea are impresia că prin creșterea, deocamdată benevola, a vârstei de pensionare se lărgește baza de contribuții de asigurări sociale când de fapt ea rămâne aceeași dar cheltuielile bugetului cu pensiile se vor reduce!

    • legea nu e pentru magistrati, politisti, pompieri, pentru cei din sistemul public in general, e pentru ca aia de 65-70 de la privat sa munceasca (pentru ca nu vor avea pensii suficiente) sa plateasca penstii pentru aia de 40-50-60 de ani din public

    • Si totusi, care e partea negativa in a permite celor ajunsi la varsta pensionarii sa lucreze in continuare? Nu spune nicaieri in lege ca prin masura asta se incearca rezolvarea deficitului de la fondul de pensii, mai ales ca numarul celor intre 65 si 70 de ani e mic, si din astia probabil foarte putini vor alege sa munceasca in continuare.

    • Se complică avansarea, ca tânăr pregătit pe gazonul de la Harvard, nu te mai întorci în Ghencea.

    • Burduja nu e de la Harvard? Ioana Petrescu? sectorul 1 nu e condus de oceanoloaga de la MIT?

    • Pentru Bogdan: sistemul universitar face nota discordanta. Pe de o parte venitul unui profesor este dat de legea salarizarii unitare, care spune ca cu cat ai vechime mai mare cu atat primesti mai multi bani. Deci un profesor universitar de 65 de ani are salariul cam de 4 ori fata de un asistent si cam de 3 ori fata de un lector de 30 de ani. Mai apoi legislatia muncii in romania nu faciliteaza concedierea. O universitate nu prea poate concedia un profesor universitar care isi bate joc de cursuri. Daca nu vine baut, nu chiuleste masiv sau nu are o condamnare penala cu executare, nu prea ai ce sa ii faci. Avertismente, penalizari la salariu (5-10 % pentru una-trei luni), il pui sa tina curs despre ascutirea creieonelor, dar nu il poti da afara. Tinerii nu pot promova daca nu se elibereaza posturi de profesor. Exista legiferata o piramida a posturilor. Mai apoi universitatile trebuie sa indeplineasca tot felul de criterii pentru a obtine finantare. Aceste criterii se demonstreaza completand tone de formulare si facand munca extra. Profesorii batrani in mare, refuza sa faca asa ceva, pentru ca nu mai au nimic de obtinut.

  2. „gestionează autonom și în interesul universității resursele umane”

    de exemplu 2doreel-fa-ceva-ca-nu-se-mai-poate si-a angajat fiul la universitate

    or fi avand autonomie universitatirle, dar dupa biserici, ne mai trebuie un stat in stat? sau legile ar trebui sa fie pentru toti la fel … trebuie o atenta „ievaluare”

  3. Marile universitati (tocmai ieri iesisera complet din rankingul primelor 1000 de universitati ale lumii) cred intr-o singura reforma: pensionarea la 65 de ani, dupa care sa selecteze dinozaurii de rectori cine mai poate ramane si cine nu. Daca un profesor a fost bun pana la 65 si a avut o cariera lunga in universitate, cum ar putea el sa nu mai fie bun la 66 sau 67? Bai politrucilor de la universitati, daca intr-adevar vreti reforma, taiati in carne vie, scoateti impostura pe care ati instalat-o la 25-30 de ani, nu asteptati sa pensionarea lor la 65 de ani. Oricum, total incoerenti marii rectori mafioti

    • Pai fix asta e politica sefilor bolsevici: sa nu existe reguli clare, transparente, ci toate beneficiile sa fie decise din pixul sefului, astfel incat sa nu aiba nimeni curajul sa miste in front. Fix despre asta e vorba.

    • noua revolutie culturala, adica epurarea profunivilor in varsta, a fost necesara pentru ca tinerii sunt in realitate cei mai mari conformisti

      Vedeti cum dispare a doua cocoasa din graficul abilitatilor matematice ale elevului francez? https://nitter.kavin.rocks/pic/media%2FE3WtMtFXIAEdD8G.png%3Fname%3Dorig

      Asta e viitorul dorit de David si nevasta-sa.

  4. Sunt de acord ca e o lege cretina, dar eu as vrea sa-i vad la fel de vocali pe acesti rectori si profesori dand explicatii de ce nici o Universitate din Romania nu mai e in top 1000 din lume. La asta as vrea sa aflu raspuns. Banuiesc ca in tot acest timp salariile/sporurile/voucherele au fost platite la timp, nu ? Deja m-am saturat sa vad din partea functionarimii numai servicii mediocre fara sa dea socoteala.

    • In mare, salariile s-au platit la timp; mai exact eu nu am auzit de probleme de neplata la timp pentru norma de baza din anii 1995. Sunt intarzieri la alte venituri.
      In ultimii ani a crescut norma didactica. Legea salarizarii unitare a crescut salariile, dar in paralel alocarea de la bugetul de stat nu a crescut, asa ca suma a fost absorbita de universitati. Pentru a o compensa, in mare, s-au taiat investiile (cum ar fi inlocuirea toaletelor la 5 ani, promisa candva s-a transformat in merge si asa) si s-au crescut normele. S-au fortat profesorii ajunsi la varsta de pensionare sa plece pentru a plati salarii mai mici unor tineri, pentru aceleasi ore tinute.
      De ce nici o universitate nu e in top? ! (1) Nu stiu daca ar putea si daca ar vrea. (2) Banii siguri pe care ii da statul si care vin cu regularitate sunt pentru studenti si nu pentru cercetare care este criteriul de a promova in top 1000. Cercetarea e la „faceti si voi ce se poate cu ce aveti”. Intarzieri si de 2 ani la pornirea proectelor, tone de birocratie, lipsa de infrastructura etc.
      In contrapartida, faptul ca se pune accent pe scolarizarea tinerilor si nu pe cercetare se vede in cresterea economica atarii. Garantez ca nu ar fi aceeasi crestere, daca universitatile s-ar transforma in institute de cercetare si ar lasa orele „la mila celui de sus”. S-ar scolariza doar varfurile, care pot face cercetare.

  5. Excelent! Urletele rectorilor sunt cel mai bun semn ca acestea sunt reforme necesare. Pierd ei controlul, ca acuma le dau prelungiri cu taraita celor care vor sa ramana. Ma asteptam sa comenteze si la stirea ca am iesit complet din topul celor mai importante universitati din lume. Dar erau ocupati sa linga clantele pe undeva. Ce politruci…

  6. S-a prins lumea care e treaba si cu rectorii astia. Isi apara feudele…sa stea totul in pixul lor!!! cine e cuminte, poftim prelungire, cine nu, treceti acasa. Acesti oameni sunt incapabili sa raspunda coerent la o simpla intrebare – daca ai tinut un profesor pana la 65 de ani, de ce nu ar fi el bun si dupa si de ce trebuie sa se milogeasca se tine, rectorul lui peste prajit?

  7. Vazând ca marelui rector Slugarel Toader i s-au asociat doi ametiti, rectorii UBB Cluj si UBuc (care n-au reusit sa propuna exceptarea carierei universitare daca asa cred ei de cuviinta), pot sugera Parlamentului sa nu ia în considerare „consternarea” consortiului.
    Am mai scris ca am întrebat un profesor de la Universitatea Ottawa (aia din Canada) care-i regula acolo, si mi-a raspuns „cât esti în picioare, esti bun”. Sunt evaluati, dar vârsta nu e printre criterii. Omul e profesor de calculatoare în cadrul departamentului „Electrical Engineering and Computer Science”. La 72 de ani conducerea nu-l considera depasit.