G4Media.ro

Cele cinci scenarii discutate în coaliție / Cine trage primul? PSD și…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Cele cinci scenarii discutate în coaliție / Cine trage primul? PSD și PNL stau cu pistoalele pe masă

În partidele aflate la putere se fac de zor calcule și scenarii în legătură cu viitorul coaliției PNL-PSD-UDMR. Fiecare partid încearcă să anticipeze care ar fi cea mai bună mutare înaintea alegerilor locale, europarlamentare, generale și prezidențiale din 2024. Să rămână sau să plece de la guvernare?

Întrebarea frământă de ceva timp cele două mari partide, conștiente că din toamnă încolo vin vremuri complicate. Iarna se anunță mai grea decât oricare alta, cu multe provocări economice: facturi la energie, prețuri la carburant, prețuri la alimente, pe scurt inflație galopantă. Adăugați războiul din Ucraina și avem tabloul dezastrului.

Ca imagine de ansamblu, PNL și PSD arată acum, în fotografia momentului, ca doi pistolari. Se pândesc reciproc cu armele pe masă, nehotărâți care să tragă primul, dacă să facă pasul decisiv în afara guvernării sau să rămână acolo pentru accesul la bani și resurse.

Care sunt, așadar, cele cinci mari scenarii aflate la acest moment în discuție în ambele partide.

1. Ieșirea PSD de la guvernare în toamnă. Liberalii suspectează că Marcel Ciolacu și PSD ar putea forța ieșirea de la guvernare chiar mai devreme, undeva prin octombrie, atunci când se discută bugetul pe 2023. Ar fi un moment bun să forțeze intrarea în opoziție. Vor spune că liberalii refuză politicile sociale propuse de PSD, creșterea taxării în cazul multinalționalelor (taxa de solidaritate) și alte măsuri populiste care vor fi tot atâtea motive pentru o ruptură.

Problema cu acest scenariu este că pesediștii vor trebui să se asigure, prin ministrul de finanțe, că primarii și șefii de Consilii Județene își primesc la timp banii pe proiectele din Anghel Saligny, program destinat dezvoltării infrastructurii locale.

Altfel, baronii locali nu vor accepta gesturi bruște din partea liderilor de la centru. Plecarea de la guvernare echivalează cu tăierea banilor pentru proiectele locale. Decuplarea de resurse le amenință lor, primarilor și șefilor de CJ, șansele de a fi realeși în funcții.

2. PNL refuză să-i dea anul viitor funcția de premier lui Marcel Ciolacu sau liderul PSD o refuză. Conform înțelegerii din coaliție, mandatul premierului Nicolae Ciucă se încheie în mai 2023, când funcția de premier ar trebui preluată de liderul PSD.

Ambele partide iau în calcul varianta în care rotativa nu funcționează: fie PNL refuză să predea funcția de premier, pentru a nu lăsa PSD să organizeze alegerile având funcția de șef al Guvernului, fie Marcel Ciolacu refuză să preia funcția de premier în plină criză economică, după o iarnă dificilă, cu posibile tensiuni sociale.

Unii lideri PSD se tem că liberalii ar putea lansa atacul undeva la începutul anului viitor, revendicând pentru ei ministere care azi sunt ocupate de pesediști, cum ar fi agricultura, și că vor încerca să-i împingă afară de la guvernare. În schimb, liderii PNL suspectează că, la rotativă, Marcel Ciolacu ar putea spune pas, pentru a nu-și asuma răspunderea conducerii guvernului într-o perioadă dificilă, dar că partidul său va rămâne totuși la guvernare.

3. PSD iese de la guvernare în luna mai anul viitor. Pesediștii au mai executat cu succes schema retragerii strategice din guvern înainte de alegeri, pentru a-și mări scorul electoral, dar decuplarea de la resurse, bani și funcții nu este niciodată o decizie ușor de luat și de vândut în interiorul partidului.

În plus, poziția lui Marcel Ciolacu la vârful PSD este extrem de fragilă. Numeroșii săi adversari interni abia așteaptă să facă un pas greșit, iar ieșirea de la guvernare ar face din Ciolacu un lider cu și mai puțină autoritate, câtă vreme nu mai are de împărțit funcții, doar locuri pe listă.

PSD-iștii sunt de acord că ar fi o mutare bună, dar în realitate mai greu de pus în practică.

4. PNL iese de la guvernare în luna mai anul viitor. Ar fi cea mai bună soluție, probabil, pentru liberali. La fel ca pesediștii, și liberalii se întreabă ce șanse ar mai avea Nicolae Ciucă să rămână șef la PNL dacă partidul intră în opoziție.

Calculele lui Nicolae Ciucă par să fie cu totul altele în acest moment. Ele vizează o posibilă candidatură la prezidențiale în 2024.

5. Președintele Klaus Iohannis pleacă în iunie sau în septembrie anul viitor la NATO. Este genul de lebădă neagră, de eveniment disruptiv care resetează tot jocul politic. Dacă se ajunge aici, scenariile de mai sus pică. Partidele vor suna mobilizarea generală iar România se pregătește de alegeri prezidențiale înainte de termen. (Despre efecte, G4Media.ro a scris deja pe larg aici)

Foarte probabil liberalii vor încerca să-l impună pe Nicolae Ciucă la șefia Senatului, ocupată acum interimar de Alina Gorghiu, pentru a prelua funcția de președinte interimar al României după plecarea lui Klaus Iohannis.

Miza pentru Nicolae Ciucă și liberali ar fi să intre în competiția electorală din funcția de președinte al României, fie și interimar, astfel încât alegerile să fie despre reconfirmarea lui în funcție, nu despre alegere. O nuanță importantă pentru un politician slab, fără charismă și calități de lider.

Concluzie

Cam așa arată acum calculele celor două mari partide, care nu s-au decis dacă vor rupe sau nu coaliția, când ar fi mai bine să o facă și cine să iasă de la guvernare.

Există desigur și scenariul șase, în care nu se întâmplă nimic iar PNL și PSD guvernează bine-mersi împreună până la alegeri. Este foarte puțin probabil. Deja temperatura a crescut deși suntem departe de anul electoral 2024. Coaliția are șanse mici să reziste până atunci.

În orice caz, ar fi o eroare să credem că o eventuală criză politică declansată în toamnă sau anul viitor echivalează cu o ruptură definitivă între PSD și PNL. Aceste două mari partide par condamnate să împartă puterea împreună încă două cicluri electorale, deoarece nici unul nu va putea guverna de unul singur sau în alte combinații.

Pistolarii nu-și permit să se elimine cu totul de la masa puterii, unde așteaptă să fie împărțite 80 de miliarde de euro din fonduri europene plus miliardele de la buget. Duelul dintre cele două partide vizează stabilirea raporturilor de forțe din interiorul coaliției și cam atât.

PSD și PNL împart acum puterea cu un raport de forțe de unu la unu, deși pesediștii stau mult mai bine în sondaje decât liberalii. Primii vor să schimbe acest raport de forțe la 2 la 1 sau 3 la 1, în timp ce miza pentru liberali este să-și păstreze puterea de negociere în raport cu partenerul de coaliție.

Puterea marilor partide în interiorul coaliției este, totuși, doar o aparență. Puterea reală, indiferent de rezultatul duelului dintre PNL și PSD, va fi exercitată tot din afara politicii. Vorba unui liberal, tot mai frustrat că politicienii devin simple marionete în mâinile păpușarilor din umbră: Dintre cei nouă miniștri care revin PNL, partidul a pus doar doi.

România militarizată a intrat într-un cerc vicios, greu de spart.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

68 comentarii

  1. CASTIGA VARANU. ISI MAI TRAGE O PROPRIETATE… E EL CAP DE DINASTIE ? E !

    • Tăpălagă lovește din nou! Din ciclul: „Să ne râdem cu măscăriciul”! Da, tăpălagă, pleacă toți și vine la putere USR cu ai lui 9%!! O punem pe Șercan prin ministru responsabilă cu site-urile de adulți unde se pricepe să posteze poze din baie! Ce ai tras pe nas azi?

    • Naivii.. alegătorii români – că despre ei e vorba, mare parte din electoratul român – doar n-or fi naivi băieții deștepți, aleșii!..

      Acești naivi – votanții care bat pingelele la cabinele de vot odată la 4 ani – au avut dintotdeauna în minte, pe undeva prin subconștient, ideea că mandatul alesului ar fi cumva ilustrat, sub forma:

      ei, alegătorii stând cumva cu un picior pe piedestal, cu pantoful pus la lustruit, iar Politicienii de partea lor, aplecați, trudind de zor să le facă cu conștiinciozitate, pantofii.

      Cam ăsta e tabloul din mintea alegătorului de rând, comun, ordinar – alegător asupra căruia cineva la televizor (printr-un limbaj mai dur dar cu un sâmbure de adevăr) spunea că „cei fără un minim de educație, de cultură, de maturitate politică, de erudiție, n-ar trebui voteze; să aibă drept de vot„.

      Îi poți găsi la sate, la orașe, la birt, la bloc, în mall, acasă – pretutindeni aiurea: ei sunt milioane – care, când vine vorba despre alegeri, despre Partide, cred în chintesența mandatul alesului foarte aproape după ilustrația exemplificată „văzând” lucrurile în această manieră (și nicidecum invers: că de fapt ei ar servi pe aleși și le-ar umple buzunarele lor și Grupului de interese).

      Deși, aparent sau verbal acești votanți susțin contrariul – afirmând peste tot, ‘plângându-se’ că toți îs corupți .. în practică, în fapt, când e vorba să aleagă.. atunci ei uită de tot și-și pun din nou încrederea, speranța în cei pe care îi aleg.

      Dovada
      Chiar aici, începând de pe această rubrică de comentarii: prin care mulți caută să-i fraierească pe cititorii G4 – sperând că le va merge – (chiar nickname’urile lor vorbesc, dovedesc această tehnică a prostirii pe față) sugerând ideea că:

      uite, de data asta votați-i pe ăștia și ăștia da „în mod cert” – dacă nu vă vor duce în paradisul mult visat – cel puțin vor redresa totul; ăștia în mod sigur vor sta aplecați să vă facă pantofii: voi doar veți pune piciorul pe piedestal și ei vor fi servitorii voștri!

      Și.. de 32 de ani de „maturitate politică” – ei, mulți din electorat, naivii – deși spun una, în suflet și în minte ei tot asta cred că tot ce trebuie ei să facă este să pună pantoful că în rest Politicianul pentru aia candidează: ca să-i servească pe ei, țara – și nicidecum buzunarul lor propriu și Grupul.

    • Câinele moare de drum lung și ( tu)… de grija usereului.

    • Sanitare 🐺, tu esti? (6:52)

      Lupul își schimba nick-ul, dar stilul ba.

  2. Romanasi poate nu a-ti priceput si inteles-PSD,PNL,UDMR si acolitii lor sunt organizatii mafiote ce jefuiesc,talharesc,devalizeaza bugetul tarii impovarandu-i pe contribuabili si cetateni prin rotatie cum ajung la putere,împreua sau prin alte combinatii politice huzurind si trandavind neam de neamul lor bine mersi fara sa radpunda in fata justitiei,modificand legile in favoarea coruptilor si cu ajutorul pionilor plantati in functiile cheie din justitie care-i fac scapati pe infractori si derbedeii din politica dar si alte institutii ale statului CCR,CSM,Procuratura,Inalta Curte de justitie,Parchete militare si civile,etc,simplu si la obiect

  3. Nu ma intereseaza nici cit negru sub unghie cine-i president , primar , ministru , parlamentar sau restul ocupantilor fonctiilor inventate de catre politrucimea autohtona .Sa le stea in git salariul , indemnizatia , sporurile , pensiile speciale si mai ales averea jecmanita de la multimile oropsite .

    • Cică: “ gen tăierea pensiilor speciale – măsură PURĂ de stânga”
      E pur anti-mafie, nu e de stânga!

    • @Nick – Să îți intre bine în cap: „legile UNICE sunt politici de stânga!!!!!!!” De aceea de exemplu are PSD obsesia asta cu legii unice ale salarizării… pensiilor… etc. Orice comunist însă va spune că și tine că legile sunt anti-mafie. Așa ați băgat în pușcării sute de mii de români!

    • Tu știi măcar ce e comunismul?
      Este vreo țară în care a fost aplicat? Sau au devenit toate dictaturi și nu ale proletariatului ci a unor oligarhi.
      Citește cele 3 volume ale lui Thierry Wolton și apoi mai discutăm și dupâ ce te mai maturizezi.
      Să judeci toate astea trebuie să treci prin viața să le trăiești, nu să-ți faci cultura politicâ la 15 ani la a3…

    • @Nick – băi băiețaș vezi cum vorbești! Dacă nu înțelegi ce e aia doctrină politică nu vorbi.
      Reducerea de impozite pentru anumite categorii, beneficii salariale pentru domenii de interes, pensii speciale pentru anumite categorii profesionale sunt politici DE DREAPTA!
      Impozite crescute pentru cei ce câștigă mai mult, lege de salarizare unică, lege unică de pensii sunt politici DE STÂNGA!
      Acum e dreptul tau să alegi cum vrei dar nu mai mânca k.k.t. că USR e de dreapta când politicile lor sunt de stânga și de extremă stângă! USR este, doctrinar, mai aproape de PSD.
      Cum zice ăsta „averea jecmanita de la multimile oropsite” este zicere de extremă stângă, similară cu „moarte chiaburilor” strigat de comuniști!

    • Tu ești obsedat sau ai o obsesie?
      Ai idei fixe sau puține?
      Trolezi, așa, de pe loc sau te mai și deplasezi de colo-colo? Știi să numeri semafoare?
      Chiar exiști?

  4. Mai exista scenariul certurilor inventate intre PSD si PNL, pentru a-si mentine „in priza” nucleele dure de electorat si ca sa para ca nu se inteleg, cand de fapt gandesc si voteaza fix la fel.
    Un vot pentru PNL inseamna un vot pentru PSD, si nu vor mai fi multi pacaliti de „cearta” penelistilor cu pesedistii.

    • Ai dreptate!

      Ȋn timpul campaniei electorale din 1990, se spunea despre Ion Iliescu că „cine seamnănă vânt, culege furtună”. Numai că, după ce a semănat mult vânt (ură socială) Ion Iliescu a cules 87% din voturi.

      Acum, chiar nu ştiu de ce scenariul „în care nu se întâmplă nimic iar PNL și PSD guvernează bine-mersi împreună până la alegeri” este „foarte puțin probabil”. Scenariul ăsta este foarte indezirabil (asta da, este indezirabil!) pentru cei care nu pot respira aerul otrăvit al coaliţiei PNL + PSD + UDMR, dar borfaşii vor fi motivaţi să reziste eroic la guvernare, cu mâna pe bani.

      Big Time!

  5. Tapalaga si titlurile lui infantile 🙂 🙂

    Nu conteaza ca absolut niciuna din „premonitiile” sale de mare jurnalist nu s-au adeverit in ultimii 10 ani..
    El scrie la norma si se crede important.
    Bietul….

    • Neomarxistii de la usr așteaptă sa se incaiere ăștia, dar cred ca așteaptă degeaba. Nimeni nu este asa stupid ca useristii sa plece singuri de la guvernare, doar pentru a se destramă.

  6. Atâta timp cât nu există opoziție orice scenariu e prost.

  7. PNL ,o rușine de partid care nu a făcut absolut nimic pentru clasa de mijloc ,iar PSD cel mai corupt partid din Europa… Românii in marea lor majoritate se complac în minciună și hotie,in concluzie. avem clasa politică pe care o merităm din plin!

  8. Si daca semnalul de lupta a fost deja dat prin plecarea ministrului psd al agriculturii?
    De ce s-ar teme psd-istii aflati la conducere prin teritorii, cand se misca valul se pot misca si ei cu el. Din primar psd poti face primar pnl, legal, asta in cazul in care psd decide sa iasa. Doar din perspectiva din care priveste alegatorul lucrurile sunt alba-neagra. Si autorul a enumerat pornind de la ipoteza ca cele doua tabere nu se pot transforma dintr-un intr-alta. Cat despre sefii psd, daca ar pleca, de ce s-ar ingrijora? psd nu a tinut prea mult la liderii sai, i-a schimbat, i-a rasucit dar niciunul nu a ajuns rau, (exista si exceptii dar nici acolo nu stim daca a fost rau). Ei sunt mai de la firul ierbii si nu tin sa le scrie in frunte ca sunt lideri, viata sa fie frumoasa.
    In concluzie, Jana e trans forma.

  9. din 5 variante PSD iese castigator in cel putin 4. Chiar daca iesirea de la guvernarea pare a ameninta banii din PNRR, in realitate nu cred ca este asa. banii din PNRR vin pe proiecte deja negociate si inaintate. Daca RO nu trimite proiecte nici nu intra bani. cele mai interesante proiecte sunt autostrazile si caile ferate care oricum se fac, pentru ca sunt nationale, restul, cele mici, gaze, apa, parcuri, poduri etc daca sunt avansate or sa primeasca si bani…. in ultima instanta…dupa o iarna nasoala, e posbil sa vina inca una si mai nasoala…. si atunci va fi mai simplu sa stai in opozitie chiar si fara bani….

  10. Celălalt partid extremist USR este ok?

  11. Țară are de castigat fără PSD.Afara cu partidele care ne au captusit 30 de ani.

  12. Trebuia și Ionuț să dea cu barba in c.oaie…

  13. Posibilități dar metafore care incita la anarhie. Nu ne facem ca nu vedem lucrurile asa cum sunt, dar, d-le Tapalaga, de ce nu veniți dvs. cu soluții rezonabile într-un partid? Oricare, USR…, unde doriți.Oricum sunteți stindardul unuia. Nu se va mai pune problema atunci a lipsei de finanțare sau a disprețului pe care trebuie să-l fluturati asupra majorității dintre noi. Un adevărat salvator național.

  14. Scenarita este , dupa cum bine vedeti , traditia ce depaseste pina si explozia mamaligii romanesti in vremuri de rastriste .Sa incepem cu sfirsitul .Caraghioslic total . Presedintele Romaniei nu poate parasi de capul lui functia prezidentiala ce este , pentru cei care nu stiu inca , oferita prin votul majoritar al cetatenilor. PNL nu poate parasi guvernarea doar nu o sa creada cineva ca vor face la fel ca USR . PSD nu poate pleca nici el de la guvernare nici acum si nici anul viitor. Miliardele de euro sunt pe masa .Rotativa functiei de Premier este doar o decizie a momentului respectiv . Ciuca ramane Premier pina in 2024 si gestineza toate alegerile din acel an .Decizia cu rotativa este exclusa . Toate cartile sunt la Iohannis in buzunar . Totul poate fi schimbat doar daca rusii ajung cu tancurile la Bucuresti .Dupa cum bine vedeti asta nu se poate intimpla .

  15. Românii sunt vânători de ciolan și privilegii și atât. Nici nu le trece prin cap să facă ceva pentru țară.

  16. Concentrează-te!!! Pe orice scenă politică la apariția unui partid extremist pe o parte apare un partid extremist de partea cealaltă! Apariția AUR se „datorează” înființării USR. AUR și USR colaborează bine în Parlament, identic cu Germania și Rusia la Pactul Ribbentrop Molotov. Nu înțeleg de ce USR-iștii se feresc să recunoască faptul că partidul lor e de extremă stângă, neo-marxist? Ce e de rușine?

  17. Excelent articolul dlui Tapalaga .
    In toate cele cinci scenarii, trebuie tinut seama si de faptul ca dl Ciolacu si PSD , sunt in cadere, iar dl Ciolacu, este unul din liderii foarte antipatizati de romani, in primul rand de simpatizantii PSD .
    Dl Ciolacu este asociat cu dl Citu, ca partener al acestuia, dar si initiatorul, promotorul coalitiei actuale de guvernare .
    Coalitie despre care dl Ciolacu , a declarat ca va fi si dupa alegerile din 2024 .
    Coalitie in care dl Citu, partenerul initial al dlui Ciolacu, egalul acestuia, a fost demis din functia de prim ministru, de lider de partid, de presedinte al Senatului .
    Iar in conditiile in care PSD, nu a realizat promisiunile din campania electorala , de la momentul solicitarii PSD de intrare la guvernare, dar si actuale , majoritatea electoratului sau, considera ca i au fost inselate total asteptarile promise, in principal :
    – compensare inloc de plafonare pret energie, si sustinerea totala a ministrului Virgil Popescula motiunea simpla ;
    -aprobare pensii speciale parlamentari;
    – asa numita Lege privind incurajarea muncii la negru, si a nemuncii, a incurajarii necontributivitatii, pt ca acordarea ajutorului social de 200 lei, si a vaucherelor de 700 lei, numai la pensionarii cu pensii sub 2000 lei, exact acest lucru il fac ;
    – neindexare pensii contributive, de care ar fi beneficiat si pensionarul cu pensii sub 2000 lei, si peste, toti pensionarii fiind inselati ;
    – neeliminare pensii speciale ;
    – neinlaturare inechitati pensii, ministrul Budai fiind antipatizat de majoritatea pensionarilor, de copii si nepotii lor ;
    – neintroducere cota progresiva impozitare in loc de cota unica ;
    -neintroducerea taxei de solidaritate ;
    – continuarea activitatii dupa varsta legala de pensionare, indeosebi la bugetari , indeosebi in structuri centrale, in detrimentul total al angajarii tinerilor absolventi ;
    Iar majoritatea acestor nerealizari ale PSD , au un impact ff mare asupra acestuia si liderului sau , si un impact pozitiv pt dl Ciuca si electoratu PNL, care reprezinta o dovada de putere, de tarie , a PNL , de un servilism total al liderilor PSD, in fata PNL .
    In conditiile astea, liderii PSD, vor solicita ca alianta sa ramana in continuare, inclusiv pt alegerile parlamentare viitoare .
    Iar daca PNL, va face propunerea indexarii tuturor pensiilor contributive, cu rata inflatiei, anul acesta, cu incepere din septembrie, inainea propunerii PSD, atuncii PNL, va depasi PSD .
    Iar dl Ciolacu este posibil sa urmeze destinul dlui fostului partener Citu , fozt premier, lider partid, lider Senat .

    • Din păcate tzatza Mărioara sau aiurea nu-ți citește commentul(altfel excelent și la obiect).Așa că peeseede și pernele for ever.A,sa nu uit,și prietenii mei din peeseedeul unguresc la care mă voi întoarce mâine de la mare.P.S.Parca mi-s mai simpatici miticii,acum.

  18. Nu inteleg de ce tot mai multi o iau de buna pe asta cu Klaus in carti pentru orice pozitie internationala.
    Mie imi suna a glumita pornita pe filiera Rares si pretenii, pentru a ii pacalii pe penelei ca mai reprezinta ceva, oriunde. Si cateva alte jocuri pe care putem doar sa le presupunem.
    Banii din PNRR nu sunt interesanti nici pentru PNL si nici pentru PSD, cu o Codruta si UE care le sufla in ceafa. Vor face praf prima transa si cam atat. Au fost interesati mereu de bugetul de stat, banii adunati din taxe, impozite si imprumuturi. In rest vor ramane prieteni cat mai mult, acuzandu-se doar de fatada ca ceilalti sunt de vina, asa cum ne-au obisnuit.Fiecare cu ceva frustrari in plus, provenite din faptul ca lor li se pare ca ceilalti fura mai mult. Dar si mai bine decat ei.
    Ciuca are sanse sa fie presedinte doar daca ajunge interimar si ne baga repede pe gat o stare de urgenta. Exista un pericol real dupa ce au incercat sa faca asta si cu domnul Citu. Pesedeul nu o sa dea presedintele nici in 2024, indiferent ca ii baga la inaintare pe Geoana, sau Rafila. Pe Firea si pe Dincu nu trebuie sa ii bage ei, ca se baga singuri.

  19. Mă distrez și eu p-acia.Mai ales de ionutii ăștia cu useristii neomarxisti.Pi bai buhaiu’baltzii,asta ce face acuma coaliția de ne fura ce-i?Adeca dau ăștia in mediul privat cu himmarsurile astea ale lor fiscale și la neuronul tau tot ăialalți sunt neomarxisti.Du-te la plaja!!!Și stai la umbra.

  20. Psd si pnl se inteleg atat de bine, pe sub masa, sub privirea ocrotitoare a prezidentului pesedizat! Asa ca nu e nici un pericol, pentru stabilitatea tarii dorim sa fim furati in continuare de mafia cu privilegii si pensii speciale.

  21. „5. Președintele Klaus Iohannis pleacă în iunie sau în septembrie anul viitor la NATO” Nu exista acest scenariu pentru ca nu poți sa „pleci la NATO” ca și cum ai pleca la o partida de golf. Terminați cu tembbelismelle astea și scenariile de prost gust. Tapalaga știe ce presupune alegerea în funcția de șef NATOsau măcar știe faptul ca nu exista un „sef” al NATO? Toți șefii de state sau guverne conduc NATO și iau deciziile.

    • nu e ideea daca stie. ideea e ca acesta este totusi un scenariu cu ceva sanse de reusita. nu conteaza ca „pleaca”, il cheama aia, se duce si alte verbe. conteaza ce se intampla daca chiar paraseste functia actuala. din punctul lui de vedere ca ziarist, sunt sanse sa se intample. scrie tu un articol si zi de ce nu sunt, daca stii mult mai binee.

  22. De extrema stanga, neomarxist, comunist, urmasul PCR, e PSD. Primul presedinte al PSD a fost comunist de prim-plan. Poate ai auzit de Iliescu, scolit chiar la Moscova. Printre urmatorii presedinti s-au numarat Nastase si Dragnea, ambii cu stagii la mititica.

  23. Din păcate tzatza Mărioara sau aiurea nu-ți citește commentul(altfel excelent și la obiect).Așa că peeseede și pernele for ever.A,sa nu uit,și prietenii mei din peeseedeul unguresc la care mă voi întoarce mâine de la mare.P.S.Parca mi-s mai simpatici miticii,acum.

  24. @All – greșești, amice! PSD este mult mai spre centru mai ales daca vezi legile adoptate, unele dintre ele de centru sau chiar de dreapta. La USR întreaga platformă este de stânga, chiar de extremă stânga. Un exemplu: USR sprijină fără rezerve apartenența la UE. PSD…. cam are dubii. Bun! Cine cânta „Internaționala”? Hi, hi, hi! USR sunt mai de stânga decât comuniștii și mult mai de stânga decât PSD! NU ÎNȚELEG DE CE VĂ ESTE RUȘINE? NEO-MARXISMUL ESTE O MIȘCARE POLITICĂ ÎMBRĂȚIȘATĂ DE MULȚI!

  25. cu pistoalele de apa pe masa?
    joaca in guvern.
    unii trag la jug si platesc la greu dările, altii cu partea cool job , privilegii si avere de strans in cel mai scurt timp.
    boris J a recunoscut. cel mai bun loc de munca.
    tras mața de coada, vorbe de claca, intruniri la un whisky fin, decizii suflate de consilieri.

  26. @Naruto – așa este! Vorbeam doar teoretic și doctrinar. Eu am votat USR și pentru programul de stânga (gen tăierea pensiilor speciale – măsură PURĂ de stânga) și pentru că mă săturasem de ceilalți. Din păcate au fost o imensă deziluzie. AUR este EVIDENT extremist, dar de dreapta (națiune, biserică, familie).

  27. @Ionuț, @Naruto, băbăieți, nu cumva într-o altă viață ați avut nick-uri mai complexe, de genul:”Fost votant USR” sau „USR săgeată(galbenă) Istorie”?
    Nu de alta, dar am auzit că bonurile de vacanță sunt uninominale și riscați să stați la plajă pe ștrand, in loc să vă bucurați de razele Soarelui pe plajele exotice pe care se răsfață de regulă un bugetar care s-a achitat onorabil de sarcinile trasate de partidul tutelar…

  28. PSD+ PNL sunt incredibil de prosti. Cred ca suntem prostii lumii. Asta pe bune, nu e gluma.

  29. Ce pistoale!!!!😂asta e cel mai impotent guvern ever pe care l a dat istoria României, iar în frunte cu neamțul Werner și Viorica cu epoleți e top

  30. “Dintre cei nouă miniștri care revin PNL, partidul a pus doar doi.” – este cea mai înfricoșătoare afirmație din acest articol. Asta este ceea ce trebuie schimbat.

  31. Câinele moare de drum lung și( tu )…de grija usereului.

  32. Ce scenarii isi da Dan Tapalaga. Vin eu cu altul: proteste masive in iarna pe fondul scumpirii carburantilor si a energiei, guvernul Ciuca + coalitia cade.

    • bun si scad preturile??? ca ma indoiesc. cine crezi ca vine PM? tu? eu? tot ei vor da PM-ul. adica nu se schimba nimic concret.

    • Nu scade niciun pret. Economia se „reaseaza” pe noile preturi. Cine vine PM? Iohannis in lipsa de optiuni il va propune probabil pe secu-Helvig. Da, exact, n use schimba nimic, decat eventual in mai rau.

  33. Ce pistoale!? rochii consulare pentru Arabia Saudită la Monte Carlo și combinezoane MApN. Aștia se bat prin IMM-urile de la Monaco.

  34. Ati uitat varianta vehiculata si prin media si probabil discutata ci in mafie (pardon, coalitie) ca PSD si PNL sa aiba candidati comuni la toate alegerile din 2024 !

  35. Nu pleacă nici unul de la guvernare E multă miere de luat si de dat la ai lor.Oamenii suferă,cel mai mult .Scufundati în sărăcie,iar cei cu rate în bănci vor riscă să își piardă casele.E ce mai mare criză.Cine e atât de fraier să îi mai voteze?Cred ca nu mai bugetarii si pensionarii specii.Apropo de bugetarii bune platiti.Noi plătim taxe pentru ei iar ei își cheltuiesc banii pe plaje exotice.Dar atentie la rechinu

  36. Nu pleacă nici unul de la guvernare E multă miere de luat si de dat la ai lor.Oamenii suferă,cel mai mult .Scufundati în sărăcie,iar cei cu rate în bănci vor risca să își piardă casele.E ce mai mare criză.Cine e atât de fraier să îi mai voteze?Cred ca nu mai bugetarii si pensionarii specalii.Apropo de bugetarii bune platiti.Noi plătim taxe pentru ei iar ei își cheltuiesc banii pe plaje exotice.Dar atentie la rechini

  37. Nu conteaza cine trage, conteaza de ce mai joaca teatru !

  38. Speculatie….nu cred ca stau PSD si PNL cu pistoalele pe masa. Acum se fac pregatiri pentru intrarea PSD la guvernare ( din martie sau mai parca 2023) conform protocolului semnat.
    De ce sa riste cateva luni de sintabilitate politica pentru ceva care oricum se va intampla la anul in primavara ?!
    PNL va face un pas inapoi si PSD va prelua guvernarea aplicand tot ce ameninta ca va face acum : adica impozitarea progresiva, scaderea pragului la IMM uri etc., etc
    Iar PNL va sta cuminte in banca lui astepand sa-i creasca procentele in anul inainte de alegeri.
    E foarte simplu.

  39. Scenariul șapte (cel mai natural): PSD și PNL-PDL fuzionează (în sfârșit), ca să legalizeze o situație factuală existentă de 30 de ani.

    „Aceste două mari partide par condamnate să împartă puterea împreună încă două cicluri electorale, deoarece nici unul nu va putea guverna de unul singur sau în alte combinații.”
    Ahem… 2016 vă zice bună ziua? Când PSD a făcut 50% cu niște păr ras de pe fundul PNL-ului (ALDE)? Șobolanii ăia sunt din nou în PNL momentan, dar pentru cât timp?

  40. Fantezii USR-iste , ale unui partid sub 5%. Nu pleaca nimeni de la guvernare, e prea bine la guvernare. PNL si PSD creaza o simbioza perfecta cand e vorba de furat. Se inteleg de minune. Cred ca pana la finalul mandatului cele 2 partide vor fuziona si va iesi un nou partid PNLSD. Opozite nu mai au. Doar USRPLUS mai era prin opozitie , dar ei sunt in curs de dezintegrare. Nu aveau experienta politica, usr-istii fiind niste trotinetisti aflati in pubertate. Cata vreme AUR va fi peste USR in sondaje, USR nu va fi decat un partid de duzina de mana a 4-a sau a 5-a.

  41. genul asta de articole sunt periculoase pentru votantul de USL il face sa creada ca voteaza contra PSD sau PNL, si dupa 33 ani se mira ca lucruri merg tot prost

    toate contrele astea, „despartirile” sunt facute DOAR pentru naivi si ca sa mai intrerupa un ciclu NEFACAND NIMIC ca sa mearga sinecurile legile proaste …

    exemplele sunt multe, cele mai recente guvernul Draknea, care in continuare nu stiu de ce a picat cand avea 50%+, sau guvernul de dreapta care a fost dinamitat dupa doar cateva luni ( stenogramele cu drula)

  42. Dumnezeule, oare câți si-or fi dat seama cum si unde te ascunzi?

  43. Eu cred că se vor stradui să ramână la guvernare pâna în ultima clipă,chiar până în preajma viitoarelor alegeri.Dorința lor e să coabiteze și după aceea.

  44. Tăpălagă te iubim!

  45. Cele 6 scenarii sunt reprezentări ale viitorului, doar catalizator pentru acțiunea socială.

    Strategia de eliminare a clasei politice și planul de măsuri aferent unde sunt U.M. G4 Media?
    Wp 1 /Management proiect
    WP2/Diagnoza situație actuală–》Wp3/Foresight, Delphi –》Scenarii –》WP4 Strategie prin metoda colaborativă –》WP5 Plan măsuri pe următori 6 ani.

    • Interesant. Dar nu credeti ca aceasta clasa e in proces de auto-eliminare? Numai daca ne gandim la ziua de azi.

  46. Noi ne-am hotarat sa votam cu dusmanii lor.

  47. Serios aia inteligenti nu au voie sa posteze pe aicea?

  48. Vise placute Papalaga & Co, o sa castige USR prin 3024 si veti fi fericiti

  49. nu veti avea , nici , Forta Demografica ..

    sa Reactionati ..

  50. Noi cei daci credem ca o sa isi traga fiecare in oua singuri de o sa ii doara si pe UDMR-isti si o sa ii faca sa planga chair pe AiUR-uristi ca nu au apucat sa demonstreze ce balama buna e.

  51. Orice vor face sigur cineva va fi f.u.t.u.t. dintre ei.