G4Media.ro

Cele două modificări la definiția abuzului în serviciu prin care ministrul justiției,…

Cele două modificări la definiția abuzului în serviciu prin care ministrul justiției, Tudorel Toader, îl scapă pe Liviu Dragnea în dosarul angajărilor fictive

Prin redefinirea abuzului în serviciu și prin reducerea pedepselor, propunerea ministerului Justiției trimisă Comisiei Iordache îl ajută pe liderul PSD, Liviu Dragnea, să scape de acuzațiile de complicitate la abuz în dosarul angajărilor fictive, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare. Potrivit acestora, dezincriminarea nu s-a făcut prin prag, ci prin impunerea unor condiții foarte restrictive la definirea faptei. Propunerea de modificare vine după ce Tudorel Toader și Liviu Dragnea s-ar fi întâlnit de mai multe ori în urmă cu o săptămână.

Astfel, fapta de abuz este penală numai dacă, atenție, este făcută cu scopul de a obține ”pentru sine, soț, rudă, sau afin până la gradul al II lea inclusiv, un folos patrimonial”. Or, Dragnea este acuzat că pe vremea când fosta soția conducea Direcția de protecție a copilului Teleorman a angajat fictiv două membre de partid. Or, acestea nefiind rude cu Dragnea, iar liderul PSD n-a obținut folos patrimonial, acuzația de abuz în serviciu nu se mai susține potrivit noii reglementări. Dacă va fi adoptată în acestă formă și intră în vigoare, Dragnea scapă de acuzația de instigare la abuz deoarece se aplică legea mai favorabilă.

Pe de altă parte, noua reglementare prevede și pedepse mai mici, deci și un termen de prescripție mai mic. Prin propunerea ministrului justiției, se reduce pedeapsa pentru abuz de la 2-7 ani și interzicerea exercitării funcției, la o pedeapsă cuprinsă între 2-5 ani sau amendă. Potrivit surselor G4Media.ro, efectul direct al acestei modificări este reducerea termenului prescripției răspunderii penale de la 8 ani de la data săvârșirii faptei, cât este în prezent, la 3-5 ani. Or, Liviu Dragnea este acuzat că a săvârșit aceste fapte în iulie 2006, respectiv decembrie 2012, prin urmare termenul de prescripție s-a împlinit în 2017, potrivit propunerilor de modificare transmise de Tudorel Toader.

Alți specialiști în drept penal consultați de G4Media.ro susțin însă că în cazul lui Dragnea se aplică prescripția specială, care este în cazul lui de 7, 5 ani (prescripția normala de 5 ani plus jumătate), deoarece prescripția normală s-a întrerupt în momenul în care a primit calitatea de suspect. În această situație, faptele se prescriu anul viitor.

Pe data de 21 iunie, Liviu Dragnea a fost condamnat, în primă instanță, la 3 ani și jumătate de închisoare cu EXECUTARE pentru instigare la abuz în serviciu de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

Propunerea trimisă Comisiei de Ministerul Justiției: “Fapta funcționarului public, aflat în exercițiul atribuțiilor de serviciu, care refuză să îndeplinească un act sau îl îndeplinește prin încălcarea unor dispoziții exprese dintr-o lege, ordonanță de urgență sau ordonanță de guvern, în scopul de a obține pentru sine, soț, rudă, sau afin până la gradul al II lea inclusiv, un folos patrimonial și prin aceasta cauzează o pagubă, certă și efectivă, mai mare decât echivalentul unui salariu minim pe economie sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei personae fizice sau juridice, vătămare constatată în mod definitiv prin act al organului competent, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 5 ani sau cu amendă”.

Vezi aici documentul original transmis de ministrul Justiției, Tudorel Toader, la Parlament prin care propune redefinirea art 297 din Codul Penal.

La o privire mai atentă, se vede că textul cu redefinirea infracțiunii de abuz în serviciu a fost atașat ulterior adresei. A doua pagină nu mai prezintă elementele de identificare a primei pagini. Documentul Adresa ministerului are elemente de indentificare iar când a fost tipărit, imprimanta a reținut că este vorba doar de 1 pagină din 1, ceea ce înseamnă că a doua pagină cu textul infracțiunii a fost adăugată ulterior. În plus, textul nu cuprinde si motivarea propunerii, absolut necesară cand se propune un text normativ.

Opoziția a acuzat că propunerea MJ a ajuns cu doar zece minute înainte de ședința comisiei speciale și că n-a fost trimisă din timp pentru consultare. USR a acuzat că propuerea este cu dedicație pentru Liviu Dragnea.

https://www.g4media.ro/video-live-text-comisia-iordache-a-introdus-in-codul-penal-o-serie-de-prevederi-din-oug-13-tudorel-toader-a-propus-dezincriminarea-partiala-a-abuzului-in-serviciu-usr-dragnea-scapa-de-condamnare.html

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

18 comentarii

  1. bravo dorel, inca putin si il salvezi pe teleormanez. si din toata schema asta, cu angajarile fictive, cel care a comandat totul scapa. frumoasa tara nu?

    • Foarte frumoasa, popor care accepta cu seninatate hotii, ce fel de oamani traiesc acolo ?!
      Unii straini, platiti de Soros probabil, ne considera un popor de tigani ..

  2. Intreb si aici:
    Daca, in 2015, Curtea de Conturi a Romaniei a incalcat grosolan legea care reglementa activitatea bancilor pentru locuinte, in sensul ca n-a tinut seama nici de prevederile OUG 99/2006 si de Normele de aplicare a ei, nici de Conditiile Generale de Afaceri si de Conditiile Generale ale contractelor de economisire-creditare (conditii autorizate de BNR!!), cum se traduce in termeni judiciari aceasta fapta?!
    Mentionez ca aceasta fapta a Curtii de Conturi s-a materializat prin sistarea platii primelor de stat la care clientii, cca 500.000 (putini, nu?), aveau dreptul LEGAL, care a condus apoi la blocarea intregului sistem de economisire-creditare, blocaj existent si in ziua de azi.
    Haideti, curaj!

  3. Chestia cu obtinerea de foloase doar ”pentru sine, soț, rudă, sau afin până la gradul al II lea inclusiv” poate fi ocolita astfel: eu fur pentru tine, colegul meu, iar tu furi (prin reciprocitate) pentru mine. Si amandoi scapam basma curata…
    Ar fi de ras, dar de fapt e de plans!

  4. Over recompensa celor care scapă Romania de ăștia 2 . Lucrez in Anglia deci stiti ca sunt buna de plata . Ca nu se mai poate . Ijtr-un an trebuie să decid daca iau rezidență permanentă asta înseamnă sa renunț la cetățenia Română lucru pe care am ezitat să îl fac. Dar cum se prezintă situația mai bine cetățenia britanică chiar daca ies din EU ca asta si asa cred ca ne vor da afara. Fara PENALI in functii publice si incultă aia ca prim ministru, cred ca oricum suntem de râsul curului in europa.

    • Nu mai sta pe ganduri, ramai acolo…nu iti simtim lipsa!

    • Nu vad nici un motiv care sa te impiedice sa iei cetatenia engleza (daca ti-o da). Sunt de parere ca de cea romana n-ai nevoie, dar daca ai nevoie cred ca poti s-o recapeti fara necazuri din partea englezilor (cel putin in Germania asa-i).

  5. Lasă Morjane ca nu trebuie să îmi simți lipsa tu sau toti coruptii româniei. Eu inca cred într-o romania corectă a românilor de rand si fara PENALI in guvern .

  6. Multumesc, Florin!
    Dar eram curios daca ala a fost sau nu ABUZ in serviciu comis de exact institutia statului care vegheaza la respectarea legilor in cheltuirea banului public.
    Dar tu esti destept!

  7. Scopul complotului antijustitie , in derulare astazi in Romania , acesta este …salvarea libertatii si imenselor averi nejustificate ale politicienilor corupti , in frunte cu Dumnezeul de Teleorman ! Istoria arata insa , ca de regula ele se intorc impotriva impotriva pucistilor !

  8. Ce e Florine, nu vezi legatura nu?! Vezi ca e la Podu Olt.

  9. Dar pe Johanis cine l-a scăpat de faptul ca și-a luat case cu acte falsificate?A dovedit instanța.Asta nu va preocupa.Doar Dragnea,ca pe el îl uram.Daca vrem stat de drept,hai sa fie la fel pentru toți,zic,nu numai unde avem noi interese.Multa minciuna,ipocrizie și manipulare.

    • Laura, ti-am mai demonstrat ca nu esti prietena cu logica, si nu te-ai lamurit. Asta e!
      Dar cu gandirea critica esti chiar certata iremediabil.

      In primul rand, ceea ce faci tu se cheama „red herring” si este un sofism. Te-ai descalificat!

      Aici se vorbeste de penal nu de civil (cum a fost procesul lui Iohannis).
      Aici se vorbeste de fapta savarsita cu intentie, nu de cumparatori de buna credinta (cum a fost in cazul lui Iohannis – el a pierdut casa, care s-a dovedit, in instanta, ca avea probleme la actele premergatoare tranzactiei lui Iohannis – nu a fost acuzat de frauda).
      Argumentarea ta este de genul „musca zboara dar furnica tropie”. Iti place!?!?

      Daca vrei sa te iei de Iohannis, incearca si tu ceva adevarat si eventual reprobabil, cum ar fi ca el este omul care a fost propus de USL (PSD + PNL) la functia de prim-ministru (si respins de Basescu) … deci e parte din aceeasi ciorba cu penali, pana la urma.
      Sau asta e tocmai in contra a ceea ce ai vrea tu sa argumentezi, fiind de fapt precum cei pe care incerci sa-i aperi?! Goddamned, woman!

    • Doamna economista,
      V-am explicat pe indelete cu ceva timp in urma cum sta treaba cu casa lui Klaus si am crezut, la modul cel mai sincer, ca ati inteles. Altfel nu m-as fi incumetat nici in ruptul capului sa fug in lume cu dvs.!
      Daca, dupa ce vom termina banutii, ma veti acuza si pe mine de: „multa minciuna,ipocrizie și manipulare”, oare ma vor mai alege ai mei…Mare Capetenie…?!

    • A luat casa care era in proprietatea vanzatorului prin acte falsificate sau a falsificat cumparatorul (adica iohannis) niste acte pentru a cumpara case? Daca cumperi, cu buna credinta, un lucru furat de vanzator te-ai considera vinovat sau doar pagubit, caci probabil iti pierzi banii dati pe acel lucru? Nemernic mai esti!

  10. Ar trebui introdus si partidul pe lista! Partidul e copilul lui dragnea!
    Nepotii ii dau masini, partidul ii da putere!
    Javre comuniste!

  11. Cand am citit Constituția României (doi ani in urma), parca zicea ca nu se retrage cetățenia dobândită prin naștere. Alexandra, rămâi unde ești -deocamdată!
    (Și eu cred, inca, intr-o „Republica” platonică.)