Cele mai cumplite pandemii din istorie care au omorât mai mulţi oameni decât războaiele
Sylvia Hoişie, medicul care a lucrat în timpul comunismului în echipa de la Institutul Cantacuzino din Iaşi care a inventat Polidinul, spune că în cazul unor pandemii, cum ar fi cea de gripă spaniolă, oamenii s-au imunizat cu propriii lor anticorpi, transmite Adevărul.ro. În cazul altora, doar vaccinul a eradicat boala. În cazul SIDA, nici după 40 de ani de la apariţie nu s-a descoperit un vaccin.
Variola a fost una dintre cele mai mari catastrofe ale omenirii, decimând sute de mii de oameni, cu predilecţie în America Centrală.
Prin anii 1500, populaţia din America Centrală era estimată la aproximativ 100 de milioane de oameni. De ce a produs atâtea victime? Sistemul lor imunitar era obişnuit cu bolile din acea regiune, iar după cucerirea Americii, colonizatorii au adus şi virusul variolei. 30 la sută din populaţie a murit atunci. Şi Europa a fost afectată de variolă. Astfel, oraşe întregi de pe continent au fost decimate. Din fericire, vaccinul obţinut a atenuat mult din îmbolnăviri.
Şi în anul 1967 variola a ucis două milioane de oameni. Odată cu vaccinarea obligatorie din anul 1977 s-a reuşit eradicarea bolii. Gripa din 1918 a fost o altă pandemie. A fost denumită „gripa spaniolă“ pentru a că a omorât într-un an opt milioane de spanioli, iar numărul de infectaţi s-a ridicat la 20 de milioane de oameni, adică, ne spune medicul Sylvia Hoişie, gripa a ucis aproape tot atâţia oameni câţi au murit pe frontul Primului Război Mondial, mai scrie Adevărul.ro.
Boala de dinainte de Iisus Hristos
Ciuma, numită şi „Moartea Neagră“, a ucis bogaţi şi săraci din Europa, extinzându-se apoi India şi China. Ciuma este o boală care se transmite prin şobolani şi care poate fi asemănată cu Ebola. Şi Ţările Române au fost lovite de ciumă la începutul secolului XIX, epidemia fiind cunoscută sub numele de „Ciuma lui Caragea“, care a decimat populaţia din Bucureşti.
O altă boală pandemică a fost malaria, care se cunoaşte înainte de Iisus Christos. Pentru boala care se transmite prin ţânţari s-au făcut multe eforturi pentru a fi eradicată, dar nici acum nu s-a reuşit acest lucru. Febra galbenă care a fost adusă o dată cu vapoarele cu sclavi din Africa, a afectat mai multe colonii din America.
Şi tuberculoza s-a manifestat sub formă de epidemie, fiind numită şi „Ciuma Albă“. Începând din anul 1921, singurul vaccin disponibil este vaccinul BCG, dar boala răspunde şi tratamentul cu antibiotice. Holera, boala care provine din India China şi Japonia, a apărut şi sub formă de endemii, fiind transmisă prin hrană, apă sau mâini murdare. Medicul Sylvia Hoişie spune că şi spaţiul românesc s-a confruntat cu mai multe epidemii de holeră, atât în timpul Războiului Balcanic, când 1/5 din armată a murit după ce s-a infectat.
Citește articolul integral în Adevărul.ro.
sursa foto: De Agostini/A. Dagl/Photoland via natgeo.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii