Cele mai frecvente 5 întrebări legate de Pilonul II (P)
Reglementările și detaliile despre Pilonul II de pensii pot părea complicate și pot genera diverse întrebări. De aceea am realizat acest material care să răspundă celor mai frecvente întrebări despre Pilonul II.
De la aflarea fondului la care ești alocat și până la decizia de mutare, iată răspunsurile la cele mai frecvente 5 întrebări despre Pilonul II.
- Cum aflu la ce fond contribui?
Accesând acest link îți poți introduce numele și CNP-ul pentru a putea afla dacă ești participant la Pilonul II și la ce fond contribui. Pe lângă asta, poți afla și datele de contact ale companiei de administrare a respectivului fond.
Pentru o mai bună comunicare cu administratorul de fond, îi poți trimite o copie după cartea de identitate pentru actualizarea datelor personale. Poți să mai ceri și datele de logare (username și parolă) ale contului tău online de pensie privată.
De asemenea, le poți solicita să primești scrisoarea anuală prin e-mail.
2. Cum aflu cati bani am strans în contul meu din Pilonul II de pensii private?
Toți administratorii din Pilonul II îți oferă posibilitatea de a-ți verifica online contul personal de pensie privată. E simplu și se poate face oricând și de oriunde!
Dacă știi deja la care fond din Pilonul II contribui, poți intra aici să îți verifici pensia privată!
3. Ce fac dacă vreau să-mi schimb fondul de pensii? (Să mă transfer)
Atât la Pilonul II obligatoriu, cât și la Pilonul III se poate face foarte ușor transferul de la un fond de pensii private la altul.
Tot ce ai de făcut este sa contactezi administratorul la care dorești sa te transferi, iar acolo vei primi toate detaliile despre procedură, precum și formularele pe care trebuie sa le completezi.
Atenține, însă, că transferul este gratuit doar dacă îl faci la mai mult de 2 ani după ce ai aderat la un fond de pensii private.
Dacă totuși decizi să-ți schimbi fondul de pensie privată mai devreme de această perioada de 2 ani, transferul te poate costa pana la 5% din valoarea contului tău personal.
4. Ce fac dacă lucrez în IT/ agricultură/ industrie alimentară și vreau să contribui în continuare la Pilonul II?
Dacă ești angajat într-unul dintre aceste domenii și îți dorești în continuare să contribui la Pilonul II, tot ce trebuie să faci este să completezi unul dintre formularele disponibile aici și să-l depui la angajator.
5. Cand si cum pot să-mi iau banii din Pilonul II?
La Pilonul II obligatoriu poți sa beneficiezi de suma acumulată în contul tău personal de pensie privată dacă te afli în una din următoarele 3 situații:
- Ai obținut decizia de pensionare pentru limita de varsta din sistemul public de pensii;
- Ai obținut decizia de pensionare pentru invaliditate (indiferent de grad);
- În cazul nefericit al decesului participantului la fond, suma poate fi revendicată de moștenitorii legali sau testamentari, dupa caz.
Cum primești banii?
Legea prevede în prezent doar două opțiuni: poți opta fie pentru o plată unică, integrală, pe loc, a sumei acumulate, fie pentru plăți lunare egale, eșalonate, pe durata a cel mult 5 ani (cel mult 60 de plati lunare).
Înainte de a lua această decizie, ar fi bine să-ți întrebi administratorul fondului de pensii private ce regim fiscal se aplică în fiecare caz, adică ce impozite și contribuții ți se vor reține.
Nu te îngrijora, nu vei avea tu obligații birocratice, ci administratorul fondului de pensii va calcula, reține și vira impozitele datorate către autoritățile fiscale.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii