G4Media.ro

Cele mai frumoase melodii interpretate de Cornelia Catanga, Nelu Ploieșteanu și Gabi…

Cele mai frumoase melodii interpretate de Cornelia Catanga, Nelu Ploieșteanu și Gabi Luncă și scurt istoric al vieții acestora/ Titanii muzicii lăutărești au murit în urma infectării cu COVID-19 la câteva zile distanță unul de altul

Titani ai muzicii lăutărești, Cornelia Catanga, Nelu Ploieșteanu și Gabi Luncă au fost răpuși de coronavirus la doar câteva zile distanță unul de altul. Toți trei artiștii erau internați în spitale din București și sufereau de forme severe de COVID-19.

Prima care a murit a fost Cornelia Catanga (63 ani), în 26 martie, după mai multe zile în care a fost internată la Spitalul Universitar de Urgență București. Născută în 9 martie 1958, în Zeletin (județ Buzău), Cornelia Catanga este una dintre cele mai cunoscute interprete de muzică lăutărească a tuturor timpurilor din România. În interviurile sale, artista se lăuda cu familia sa și cu faptul că provenea dintr-un sat de lăutari romi. Catanga spunea despre mama sa că bătea tobele ”ca nimeni altcineva” și cânta la acordeon, iar despre bunica sa povestea că a cântat la vioară până la 80 de ani. Străbunicul Corneliei Catanga interpreta la țambal, iar artista a cochetat cu acordeonul încă de la 6 ani. Prima dată a cântat pe o scenă la doar 8 ani și de la 9 ani a început să meargă la evenimente singură, unde cânta pentru invitații la nunți sau botezuri.

I-a urmat Nelu Ploieșteanu (71 ani), în 1 aprilie. Acesta era internat în stare gravă, la Terapie Intensivă, la Spitalul Floreasca, de la jumătatea lunii martie, unde era intubat. Născut pe 16 decembrie 1950, pe numele real Ion Dumitrache, a început să cânte la vârsta de 18 ani în satul natal din Prahova, moment în care şi-a luat şi numele de scenă Nelu Ploieşteanu. În 1970, s-a mutat la Bucureşti şi a început să colaboreze cu Teatrul de revistă „Ion Vasilescu”, apoi cu mai multe localuri din oraş. Nouă ani mai târziu, a întreprins, cu ansamblul Mugurelul, primul său turneu în străinătate. După 1990, a lansat peste 15 albume. Cele mai importante colaborări muzicale ale lui au fost cu actorii Gheorghe Dinică şi Ştefan Iordache.

În cele din urmă, Gabi Luncă (83 ani) a murit în noaptea de 2 aprilie, conform anunțului făcut de fiica sa, Rebeca Onoriu. Artista era infectată cu COVID-19 de două săptămâni și era internată la Spitalul din Ilfov. Artista s-a născut în 16 octombrie 1938, la Vărbilău, Prahova. A început să cânte în 1951 alături de tatăl ei, Dumitru Luncă, și doi ani mai târziu devine solista orchestrei de muzică populară a Clubului Muncitoresc din Băicoi. Alți 2 ani mai târziu începe colaborarea cu Ansamblul Folcloric al Clubului 1 Mai din Ploiești. Gabi Luncă devine cunoscută la doar 17 ani, când își definește stilul muzical: muzica orășenească lăutărească. La 19 ani înregistrează primul album cu doar 4 piese, dintre care primul hit se dovedește a fi „Dă-mi drumul nevastă-n casă”. În 1980, Gabi Luncă are primul concert în străinătate, în Israel, acesta fiind urmat și de altele, printre cele mai de succes înregistrându-se în Berlin și New York. În 1982, Gabi Luncă avea să cânte în casa de protocol a Guvernului din Comorova, la invitația personală a lui Nicolae Ceaușescu. În 1990, artista organizează, împreună cu soțul său Ion Onoriu, cel mai mare concert de muzică lăutărească urbană din România, pe stadionul Dinamo. Doi ani mai târziu se retrage complet de pe scena de muzică lăutărească și mai cântă doar melodii din repertoriul religios.

  • Cele mai cunoscute melodii interpretate de Cornelia Catanga, Nelu Ploieșteanu și Gabi Luncă 

(sursa: Youtube/ Colaje realizate de casa de discuri Electrorecord cu care au colaborat cei trei artiști)

Cornelia Catanga

▶ Colaj
00:00:00​ Șaraiman
00:04:44​ Doamne, dă-mi putere
00:08:49​ Cântec de ascultare și Sârba de la Buzău
00:13:26​ Aș pleca cu tine-n lume
00:17:25​ Pentru cine am muncit
00:21:58​ Unii spun dac-ai bani
00:27:45​ Aș da zile de la mine
00:33:27​ Moșule, te-aș întreba
00:42:34​ Foaie verde, măr domnesc
00:47:36​ Picături de untdelemn
00:53:47​ Ia mai adă o damigeană!
00:56:27​ Leagă-ți, lele, coada stângă
01:02:25​ Sunt fericit că sunt tată
01:06:15​ Blestemat să fii de stele

Nelu Ploieșteanu

▶ Colaj

00:00​ Tanțo
03:46​ Am bani, nu sunt zgârcit (cu Mioara Lincan)
08:02​ Afară plouă și varsă (cu Mioara Lincan)
11:30​ Am iubit și-am să iubesc
14:57​ Lasă-mă să pătimesc (cu Mioara Lincan)
19:15​ Ce frumoasă este viața (cu Mioara Lincan)
23:15​ Tu ești floarea vieții mele (cu Mioara Lincan)
28:08​ Să petrecem azi ca niciodată (cu Mioara Lincan)
34:06​ Geaba-i lună, geaba-i stele

Gabi Luncă 

▶ Colaj

00:00​ – 05:22​ – Dă, mamă, cu biciu-n mine!
05:25​ – 19:15​ – Fata care vinde flori; Dacă mă iubești; Răpirea din Serai; Ineluș cu piatră albastră
19:19​ – 24:58​ – Am avut o măicușoară
25:00​ – 31:50​ – Vai, ce rău mă simt acum
31:53​ – 35:03​ – Am crescut băieți și fete
35:06​ – 39:13​ – Omul bun n-are noroc
39:15​ – 45:00​ – Pomule, de ce te-apleci
45:02​ – 47:49​ – Pe drumul de la Buzău
47:53​ – 49:39​ – La cârciuma de la drum
49:42​ – 53:45​ – Anii mei și tinerețea
53:47​ – 57:48​ – Într-o zi la poarta mea
57:50​ – 01:09:50​ – București; Ora exactă; Tată, ce mult ai muncit; Cântă ciocârlia-n crâng
01:09:52​ – 01:15:57​ – Supărată sunt pe lume
01:16:00​ – 01:19:58​ – M-a ajuns un dor de-acasă
01:20:00​ – 01:25:29​ – Erau odată doi iubiți
01:25:32​ – 01:29:57​ – Fericit e omul pe lume

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

33 comentarii

  1. Petrecerile de la inceput de martie

  2. 🕯🕯🕯

  3. Cei de la Electrecord au colaje si cu Goodbye to Gravity oare?
    Daca unii au fost considerati pe nedrept sata nisti putem sa le spunem si noi „mioritici” astora de nu au avut grija sa se fereasca de go-vid?

    • Feritul asta e foarte greu in Romania. Mastile performante FFP2 sau FFP3 sunt foarte scumpe. La varful pandemiei erau si 100 RON bucata. Cati pensionari isi permit asa ceva?

      Asa ca hai sa nu mai dam vina doar pe cei care au murit. Trebuie respectate regulile si de catre cei pentru care riscurile sunt mai mici, pentru a reduce riscul de infectare la cei vulnerabili.

      In plus, statul ar fi trebuit sa faca eforturi mai mari pentru a ii vaccina in primul rand pe cei in varsta. Cam 25% din populatie are peste 50 de ani, si abia am vaccinat 11% din populatie macar cu o doza. Si multi dintre cei vaccinati aveau probabil sub 50 de ani.

  4. Băgați și una cu salam?

    • lalalaiala

    • Să bage salam de Sibiu .

  5. Muzica din mahalalele Bucurestiului, fara nicio legatura cu folclorul romanesc.
    Tot respectul pt solistii si pt muzicantii din tarafurile de odinioara (majoritatea autodidacti)
    Din pacate, lautarii au disparut si au aparut spurcaciunile maneliste de care Romania nu va mai scapa in urmatorii 500 de ani.

    • Nu vreau sa-mi imaginez cum ar fi nuntile fara muzica lautareasca?Cred ca s-ar lua dupa mine!Ar fi ca o aratare serpuitoare,pentru ca i-ar lua locul(muzicii lautaresti)manelele.Daca nu cumva deja aceste monstruozitati muzicale au castigat teren.Pai la trendulu-i asta,de analfabetism,nu i se potriveste altceva decat facilul notelor si cuvintelor potrivite rudimentar si instinctual,doar sa accentueze mai bine grobianismul si ignoranta fiintelor cu chip uman.Nu mai vorbesc ca aceasta combinatie sinistra este potentata politic de cercuri interesate in mentinerea populatiei la nivelul mentalitatii de turma,pentru a putea fi manipulata electoral.Nu de mult,auzeam cum fiul lui Dinescu aprecia manelele,ca fiind un gen muzical progresist.Iti sta mintea in loc,cum se pot converti unii,doar pentru a tine mai bine in mana ciolanul!
      Trebuie sa-i apreciem intodeauna pe acesti maestrii,adevarati”dolanesti”ai cantecului lautaresc,care si -au iubit atat de mult muzica,incat au rezistat oricarei tentatii de a se inbogatii pe seama manelelor.Eu cred ca acestia puteau sa devina adevarate fabrici de manele,dar au refuzat,pentru ca au avut demnitate si au fost adevarati artisti.Nu mai vorbesc de Gabi Lunca,care a avut taria sa se abtina sa mai cante in public,ani de zile,doar pentru ca asa i-a promis lui Dumnezeu.
      Dumnezeu sa-i odihneasca in pace!

  6. Cred ca articolul a gresit tinta demografica.

    Cei care apreciaza si asculta constant muzica lautareasca , se informeaza de pe Taraf si nu auzit vreodata de stiri online si de G4

    • Exact, doar useristii corporatisti, care merg cu trotineta la servici au auzit de stiri on line si g4media.

    • @Userica ejti prost si faci umbra pamantului degeaba.
      Useristii corporatisti lucreaza de acasa. Ba chiar multi dintre ei s-au retras la casa de la tara.

  7. Titani? Mai ușor cu pianul pe scări! Suspect cum au murit toți trei atât de repede unul dupa celălalt, de o boală care pentru cel puțin unul dintre ei, nu exista.

    • Datorită vârstei și comorbiditatilor, au avut prioritate la vaccinare. Așa că, drum bătut.

    • De ce suspect?
      S-au bulucit pe la petreceri ascunse de ochii lumii, fără măsurile minime de protecție, în plus nici vârsta nu i-a ajutat. La anii lor cred că mai sufereau și de alte boli care împreună cu covidul le-a pus capac.

    • Primii 2 au suspiciunea de a fi participat la o „cântare”, împreună.
      Tanti Luncă, la vârsta ei, la cântare cu ” frații”.
      PS. Fără glumă, în comunitati cunoscute ca ” religii conexe” masive, au fost foarte multe cazuri de carantinare a localităților!
      🤔

    • Eu zic ca este suspect cum cineva care nu exsista poate posta comentarii pe G4. Sau nu asta ai zis…?

  8. Doi covidioti care au refuzat tratamentul medical si s-au tratat singuri cu ivermectina nu merita prea multa „recunoastere”.
    La solistul de la Cargo, care a avut si el ghinionul sa moara de covid fara sa fie negationist scandalagiu de ce nu ati facut un „in memoriam”?

  9. Să bage salam de Sibiu .

  10. Bai ai dracu . Toți mor de covrig in ziua de azi . Și e interesant cum nu li se mai fac autopsie , pe motiv că covrig . Cat mai continuați să mințiti ?

    • Continua cu ceea ce te pricepi sa faci mai bine, impinge vagoanele in continuare! Tot mapamondul minte, numai tu detii „adevarul absolut”! O fi din cauza de „covrig”!

    • De unde o tot scoateti pe asta cu autopsiile ? Autopsia se face in cazurile speciale, de moarte suspecta, crima si altele de pe o lista speciala. Nu toti mortii au parte de autopsie, dar acum, toti anticovizii nu mai pot de autopsie. Pur si simplu nu se face la toata lumea.

    • Dacă nici acum nu ești conștient de riscurile actuale ești un mare pericol pentru tine și familia ta

    • Păi întâi simptome. Apoi pozitiv la Covid. Apoi dificultăți de respirație. Apoi insuficiență respiratorie. Apoi internare. Apoi insuficiență respiratorie gravă. Apoi intubare. Apoi firul de ață s-a rupt. Plămânii s-au umplut de lichid și a survenit decesul. Evoluția deja e clasică. Vine alde Mirela Celentano și ne explică semidoct că trebuie făcută autopsie pentru că n-a fost Covid. A fost crima medicilor mincinoși, este?

  11. @COSMIN DEAC, ALINA:
    Probabil va incepeti ziua cu phonul sau tableta, vorbind de nauci singuri fara jena in spatiul public, ca doar nu Zburati, INCA, peste capetele muritorilor de rand.
    Sunteti sigur cu 4×4 in viteza improscand cu noroi oamenii din statiile de tramvai sau autobuz, si claxonand nervosi la semafor.
    Vorba lu’ Dom’ Mitica: lasa-i sa moara prosti….

    • 4×4 calmeaza-te, loaza!

      Te contrazici singur in ineptiile tale.
      Cei care intr-adevar circula cu „4×4 si improasca cu noroi pietonii din statiile de autobuz” sunt cei mai mari fani ai manelistilor si lautarilor.
      Ai incercat sa pari destept si ti.a iesit taman pe dos!.
      Vorba lui Dom’ Mitica ti se potriveste ca o manusa.

  12. Ieri au fost 106 de la nasterea lui Gica Petrescu. Iar noi vorbim de niste lautari de mahala…

    • A murit în mizerie! Susținut de Romania Eeeeduuuucaaaatăaaa.
      Pe partea cealaltă, unde și cu ce crezi TU că și-a început maestrul cariera?
      Mai citește, bro, că TOȚI, pe vremea „aia” și-au făcut averile!!
      Lăutărește! Că placea la comintern. Și nu numai. Culmea, avea acces și popuplimea!
      În Intercontinental și toate fitzele vremii!

    • Gică Petrescu a fost găsit mort într-un apartament mizer, pentru că ultimii ani din viață au fost umbriti de uitare, singurătate si sărăcie. Instituţiile sunt corupte şi au doar interesele lor personale. Ministerul Culturii nu va avea niciodată grijă de valorile acestei țări.

    • Gica, sunt ultimul care ar lauda in vreun fel regimul trecut. Da, si-a inceput si desfasurat cariera atunci, in vremurile alea imputite, dar vezi ca toti marii actori despre care stim tot atunci s-au desfasurat, pentru ca s-au nascut si au trait in anii aia. Ce era de facut, Gica sa stea in banca lui si sa nu cante romante si lautaresti pentru ca sistemul era ticalos ? Artist e una, activist pcr alta.

    • Cel putin in privinta lui Gabi Lunca gresesti. Femeia chiar are discografie valida de muzica lautareasca . Vanzari internationale cu albumul Gabi Luncă – Sounds From A Bygone Age Vol. 5. Nominalizată la Premiul The Listeners Award, acordat la categoria World music in 2002. Concertele la Tel Aviv, Berlin sau New York.

      Dar ai o scuza daca esti foarte tanar sa o numesti „un simplu lautar de mahala”

  13. cei doi care intrau la categoria 2 aveau posibilitatea sa se vaccineze!
    au avut de ales: 2 ace sau 4 scanduri?

  14. Romica Puceanu le da un bairam pe cinste. Kesenineau sukar!