G4Media.ro

Cele mai mari controverse artistice din 2024/ Portretul regelui Charles, „gunoiul cuiva”,…

Foto: https://www.facebook.com/LAMLisse/photos

Cele mai mari controverse artistice din 2024/ Portretul regelui Charles, „gunoiul cuiva”, vandalizare în numele activismului, banana de 2,6 milioane dolari

Anul în artă a fost marcat de numeroase ironii cu privire la noile reprezentări ale familiei regale britanice, care au fost percepute ca fiind prea agresive sau prea generice, precum și de o banană infamă care s-a întors la licitație cu un preț șocant. Lucrări aruncate din greșeală, distruse sau falsificate în mod intenționat, iar dramele juridice s-au derulat datorită comercianților care s-au purtat urât și protestatarilor care au vizat muzeele.

Pentru unii, granița dintre arta modernă și gunoi este extrem de subțire. Printre aceștia se numără tehnicianul de la liftul unui muzeu olandez care a aruncat din greșeală o parte dintr-o operă de artă care fusese făcută să semene cu două cutii de bere goale.

Potrivit muzeului LAM din Țările de Jos, lucrarea pictată manual (intitulată „Toate momentele bune petrecute împreună”) simboliza „amintirile dragi împărtășite cu prieteni dragi” ale artistului francez Alexandre Lavet. De asemenea, muzeul a afirmat, într-o declarație, că nu are „niciun fel de dușmănie” față de tehnician – la urma urmei, replicile de cutii au fost expuse în mod intenționat într-un puț de lift din sticlă, ca și cum ar fi fost lăsate în urmă de muncitorii din construcții.

Vandalizarea patrimoniului cultural în numele protestului, de către Just Stop Oil și alte grupuri de activiști, a continuat în ritm alert. Magna Carta, „Mona Lisa” și Stonehenge au fost printre țintele din 2024.

Banana virală revine (și acum valorează milioane)

Oricine a fost indignat de faptul că o banană lipită cu bandă adezivă de un perete s-a vândut cu 120 000 de dolari în 2019 a avut parte de un șoc în acest an. În noiembrie, o ediție a controversatei opere de artă „Comedian” a lui Maurizio Cattelan – care a ținut prima pagină a ziarelor din întreaga lume când a fost vândută pentru prima dată cu șase cifre – a reapărut la licitație cu o estimare de 1 milion până la 1,5 milioane de dolari.

Evaluarea s-a dovedit a fi conservatoare: După o luptă la licitație, miliardarul chinez Justin Sun a plătit 6,2 milioane de dolari pentru opera virală

În ianuarie, o autoare japoneză a recunoscut că cartea sa premiată, „The Tokyo Tower of Sympathy”, a fost scrisă cu ajutorul ChatGPT. La scurt timp după ce a primit Premiul Akutagawa, Rie Kudan a dezvăluit că aproximativ 5% din lucrare a fost generată, cuvânt cu cuvânt, de AI.

„Intenționez să continui să profit de utilizarea IA în scrierea romanelor mele, lăsându-mi în același timp creativitatea să se exprime la maximum”, a declarat autoarea la o conferință de presă.

Băiatul de 4 ani care a spart din greșeală un vas din epoca bronzului într-un muzeu arheologic israelian a stârnit multă compasiune – nu în ultimul rând pentru că artefactul, despre care experții spun că avea cel puțin 3 500 de ani, fusese expus fără vitrină.

Muzeul Hecht din Haifa și-a apărat decizia de a prezenta obiectul fără sticlă de protecție, spunând că fondatorul său a subliniat importanța de a face istoria accesibilă publicului. De asemenea, muzeul i-a primit din nou pe băiat și pe părinții săi pentru un tur special.

Familia regală britanică a continuat să își revizuiască imaginea publică în urma morții reginei Elisabeta a II-a. Dar primul portret oficial al fiului ei, Regele Carol al III-lea, de la încoronarea sa, s-ar putea să nu fi fost ceea ce au avut în minte.

Pe rețelele de socializare, pictura roșie și agresivă de 2,5 metri pe 2,5 metri a fost descrisă ca fiind „reprezentarea vizuală a masacrului provocat de colonizatori” și arătând „de parcă ar merge direct în iad”. Alții au fost mai înțelegători, istoricul de artă Richard Morris afirmând că „i-a plăcut foarte mult” portretul artistului britanic Jonathan Yeo, scriind pe X că, înainte de fotografie, pentru ca un mare pictor „să-ți capteze înfățișarea reală, acceptai dezvăluirea defectelor și a mortalității tale”.

Sursa: CNN

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.