Cele mai mari probleme de funcționalitate ale platformei pentru votul în diaspora, semnalate de grupurile civice: accesibilitate scăzută pe smartphone, opacitatea procedurii de vot prin corespondență
29 de grupuri civice din diaspora și din țară au transmis luni Autorității Electorale Permanente o listă cu principalele probleme depistate la platforma www.votstrainatate.ro, probleme care au făcut ca numărul de cetățeni români doritori să voteze în diaspora să fie unul scăzut (doar 20.000 de înscrieri până pe 19 august).
Iată cele mai mari probleme semnalate, potrivit unui comunicat de presă:
1. Lipsa de informare pe scară largă a publicului în legătură cu existența platformei www.votstrainatate.ro, cu precădere în mainstream media (Radio/TV în țară și străinătate), promovare care a fost făcută până acum de grupurile civice în mediile de socializare online. Față de acestea, AEP a anunțat începerea unei campanii instituționale de informare.
2. Scăzuta accesibilitate a platformei www.votstrainatate.ro de pe dispozitivele moderne tip smartphone/tablete, cât și dificultatea de a completa procedura de înscriere de pe anumite tipuri de device (încărcare poze etc).
3. Lipsa modalităților alternative de înscriere pentru persoane nefamiliarizate cu internetul sau persoane cu diverse dizabilități.
4. Lipsa unor informații non-contradictorii în sistemul misiunilor diplomatice din străinătate privind înființarea noilor secții de votare, la nivelul existenței personalului consular, a logisticii sălilor, a bugetelor alocate etc., ca punct de plecare necesar în vederea organizării activității voluntarilor civici care se vor angrena în buna funcționare a acestor noi secții. Față de acestea, AEP/MAE au manifestat, printre altele, intenția de a permite în platforma www.votstrainatate.ro înscrierea voluntarilor pe listele de reprezentanți în aceste secții.
5. Opacitatea procedurii de vot prin corespondență așa cum este ea descrisă în platforma www.votstrainatate.ro, care pune într-un con de umbră întregul proces de înscriere, cu precădere prin eterogenitatea sistemelor poștale la nivel european, care culminează cu neîncrederea persoanelor în eficacitatea Poștei Române în returnarea către Birourile electorale a plicurilor cu voturi exprimate.. Au fost menționate următoarele îmbunătățiri în lucru:
a. Propunerea, în studiu, a unei proceduri activate de AEP prin care alegătorii să fie înștiințați de primirea respectivelor plicurilor, prin e-mail.
b. Propunere în studiu de a prelungi prin OUG, până la 15 septembrie, termenul de înregistrare pe portalul www.votstrainatate.ro
6. De asemenea, reprezentanții instituțiilor au confirmat că procedurile din biroul electoral pentru votul prin corespondență vor fi monitorizate video 24 de ore din 24, filmările putând fi solicitate de la AEP și de către cetățenii interesați.
Propunerile făcute de organizațiile civice:
1. Crearea unui call-center în cadrul platformei www.votstrainatate.ro și a unei secțiuni FAQ care să ghideze pe cei ce întâmpină dificultăți în procesul de înscriere / folosire a site-ului, inclusiv pentru persoanele cu deficiențe de vedere etc.
2. Înființarea de secții de votare în proximitatea punctelor de frontieră din Europa pentru persoanele aflate în tranzit, care nu pot ști la data de 11 septembrie unde vor fi în perioada alegerilor, de exemplu șoferii profesioniști,dar și turiștii. MAE a manifestat deschidere față de crearea acestor noi secții de votare.
3. Activarea în cadrul platformei www.votstrainatate.ro a unei Hărți locatoare, după modelul https://oameni-noi.ro/situatia-semnaturilor-pe-judete, care să ilustreze în timp real preferința înscrișilor pentru anumite centre metropolitane din străinătate, ceea ce va putea permite concentrarea voluntarilor pe acele secții de votare rezultate din acumulările demografice ale diasporei. Or, la acest moment, prevederile legale în vigoare nu permit publicarea raportului dintre înscriși și locul lor de rezidență, ceea ce împiedică orice previziune a locului unde efectiv vor trebui deschise aceste noi secții de votare.
Grupurile civice și ONG-urile prezente la întâlnirea cu AEP:
Voluntari în Europa,
Rezist WMW (West Midlands și Warwickshire),
Platforma România 100,
Expert Forum,
Rezistența din Diaspora,
Rezist Lyon,
Mișcarea Civică Diaspora Austria,
Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei,
Voluntar Londra,
Aradul Civic
#activAG Pitești,
Rezist Zürich
Foto: Coadă la vot la europarlamentare la Londra
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
13 comentarii