G4Media.ro

Cele mai mari probleme de funcționalitate ale platformei pentru votul în diaspora,…

Cele mai mari probleme de funcționalitate ale platformei pentru votul în diaspora, semnalate de grupurile civice: accesibilitate scăzută pe smartphone, opacitatea procedurii de vot prin corespondență

29 de grupuri civice din diaspora și din țară au transmis luni Autorității Electorale Permanente o listă cu principalele probleme depistate la platforma www.votstrainatate.ro, probleme care au făcut ca numărul de cetățeni români doritori să voteze în diaspora să fie unul scăzut (doar 20.000 de înscrieri până pe 19 august).

Iată cele mai mari probleme semnalate, potrivit unui comunicat de presă:

1. Lipsa de informare pe scară largă a publicului în legătură cu existența platformei www.votstrainatate.ro, cu precădere în mainstream media (Radio/TV în țară și străinătate), promovare care a fost făcută până acum de grupurile civice în mediile de socializare online. Față de acestea, AEP a anunțat începerea unei campanii instituționale de informare.

2. Scăzuta accesibilitate a platformei www.votstrainatate.ro de pe dispozitivele moderne tip smartphone/tablete, cât și dificultatea de a completa procedura de înscriere de pe anumite tipuri de device (încărcare poze etc).

3. Lipsa modalităților alternative de înscriere pentru persoane nefamiliarizate cu internetul sau persoane cu diverse dizabilități.

4. Lipsa unor informații non-contradictorii în sistemul misiunilor diplomatice din străinătate privind înființarea noilor secții de votare, la nivelul existenței personalului consular, a logisticii sălilor, a bugetelor alocate etc., ca punct de plecare necesar în vederea organizării activității voluntarilor civici care se vor angrena în buna funcționare a acestor noi secții. Față de acestea, AEP/MAE au manifestat, printre altele, intenția de a permite în platforma www.votstrainatate.ro înscrierea voluntarilor pe listele de reprezentanți în aceste secții.

5. Opacitatea procedurii de vot prin corespondență așa cum este ea descrisă în platforma www.votstrainatate.ro, care pune într-un con de umbră întregul proces de înscriere, cu precădere prin eterogenitatea sistemelor poștale la nivel european, care culminează cu neîncrederea persoanelor în eficacitatea Poștei Române în returnarea către Birourile electorale a plicurilor cu voturi exprimate.. Au fost menționate următoarele îmbunătățiri în lucru:
a. Propunerea, în studiu, a unei proceduri activate de AEP prin care alegătorii să fie înștiințați de primirea respectivelor plicurilor, prin e-mail.
b. Propunere în studiu de a prelungi prin OUG, până la 15 septembrie, termenul de înregistrare pe portalul www.votstrainatate.ro

6. De asemenea, reprezentanții instituțiilor au confirmat că procedurile din biroul electoral pentru votul prin corespondență vor fi monitorizate video 24 de ore din 24, filmările putând fi solicitate de la AEP și de către cetățenii interesați.

Propunerile făcute de organizațiile civice:

1. Crearea unui call-center în cadrul platformei www.votstrainatate.ro și a unei secțiuni FAQ care să ghideze pe cei ce întâmpină dificultăți în procesul de înscriere / folosire a site-ului, inclusiv pentru persoanele cu deficiențe de vedere etc.

2. Înființarea de secții de votare în proximitatea punctelor de frontieră din Europa pentru persoanele aflate în tranzit, care nu pot ști la data de 11 septembrie unde vor fi în perioada alegerilor, de exemplu șoferii profesioniști,dar și turiștii. MAE a manifestat deschidere față de crearea acestor noi secții de votare.

3. Activarea în cadrul platformei www.votstrainatate.ro a unei Hărți locatoare, după modelul https://oameni-noi.ro/situatia-semnaturilor-pe-judete, care să ilustreze în timp real preferința înscrișilor pentru anumite centre metropolitane din străinătate, ceea ce va putea permite concentrarea voluntarilor pe acele secții de votare rezultate din acumulările demografice ale diasporei. Or, la acest moment, prevederile legale în vigoare nu permit publicarea raportului dintre înscriși și locul lor de rezidență, ceea ce împiedică orice previziune a locului unde efectiv vor trebui deschise aceste noi secții de votare.

Grupurile civice și ONG-urile prezente la întâlnirea cu AEP:

Voluntari în Europa,
Rezist WMW (West Midlands și Warwickshire),
Platforma România 100,
Expert Forum,
Rezistența din Diaspora,
Rezist Lyon,
Mișcarea Civică Diaspora Austria,
Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei,
Voluntar Londra,
Aradul Civic
#activAG Pitești,
Rezist Zürich

Foto: Coadă la vot la europarlamentare la Londra

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Diasporele sa voteze in tarile unde stau ei, sa ne lase cu pesedismele lor! E de ajuns ca vin cu rablele lor poluante si le umple cu slanina, carnati si analize moca…

    • Postac nesimtit!

    • Dar chiar ești nesimțit rău, bivole, când oamenii care sunt plecați contribuie la creșterea economică e bine nu-i așa? Cat de nenorocit poți sa fii sa preiei, toate porcariile sa la versi pe unde apuci ?

    • Dar cand vin in vacanta si cheltuiesc intr-o luna cat tine intr-un an e bine, nu?

  2. E facut de PSD, deci normal ca e un gunoi.

    PSD vrea sa saboteze alegerile din diaspora, nu sa-i ajute sa voteze.

  3. Eu cred in continuare ca principalul motiv pentru care nu se inscriu foarte multi din cei de afara este ca vor sa-si pastreze, din motive birocratice de inteles, actele de identitate romanesti (ca si cand ar domicilia in tara).
    Sa se inscrie ca votanti din afara tarii tocmai inseamna sa instiinteze Statul roman ca ceva e in neregula cu actele lor de identitate.

    Iar asta ar insemna sa iubeasca mai mult libertatea (votul) decat confortul (acte cu domiciliul in tara). Ceea ce, din pacate, nu eate cazul pentru majoritatea din situatia respectiva. 🙁

    • Vorbești aiurea și în necunoștință de cauză. Poți avea domiciliu în țară și rezidență în străinătate iar actele nu se schimbă dpdv al statului român. Cei mai mulți nu au încredere în uneltele unui guvern corupt care a dovedit de nenumărate ori că nu dorește ca diaspora să voteze masiv.

    • Citeste cu atentie! Am zis ca cei mai multi n-au (majoritatea stau de mai multi ani afara), nu ca nu se poate!

      Conform legii romane, rezidenta nu poate dura mai mult de 12 luni [OUG97/2005 Art.31(2)]. E greu de crezut ca sunt majoritari cei plecati de mai putin de un an.

      Acum e randul tau sa arati ca nu vorbesti aiurea si in necunostinta de cauza. Ia uimeste-ne oleaca cu baza legala pentru opiniile tale cum ca nu se schimba nimic dpdv acte pentru cei care stau de mai mult de un an pe afara. 💡
      Ca doar nu ne povestesti din ce ai auzit tu prin trileibuzul 66 … 😆

    • 1. gluma cu troleibuzul pariez c-o spui multora da’ tine-o totusi pentru tine… e desueta; chiar daca s-a vrut un atac la nick-ul meu
      2. am citit cu atentie, problema e in ultimul paragraf in care generalizai total aiurea
      3. ai adus in discutie o lege / OUG despre care stiam; daca urmaresai si restul articolelor ai fi observat ca este vorba de rezidenta din România (clasicul ‘flotant’), nu din afara (i.e.
      Art. 32
      (1) Pentru inscrierea resedintei solicitantul va completa cererea pentru stabilirea resedintei, pe care o va depune impreuna cu actul sau de identitate si cu unul dintre documentele prevazute la art. 28.
      Art. 33
      Mentiunea privind resedinta se completeaza pe un autocolant-tip care se aplica pe versoul actului de identitate. )
      4. sunt plecat afara de mai mult de un an si in afara de inregistrare la consulat ca si rezident al tarii respective nu am facut nicio schimbare in CI/pasaport
      5. nu am de ce sa te ‘uimesc’ pe tine din moment ce exista o sumedenie de lacune legislative care nu sunt rezolvate (vezi exemplul de mai sus: nu exista in legislatie un mod de inregistrare oficiala a rezidentilor din afara granitelor)

    • Pare ca nu citesti cu atentie ca regula, nu ca exceptie. 🙁

      OUG97/2005 defineste clar ce e domiciliul si ce e resedinta.
      Art. 30 Resedinta este acolo unde persoana fizica declara ca are locuinta secundara, alta decat cea de domiciliu.

      Nu e neaparat sa fie pe teritoriul tarii. Este doar o locuinta care nu este principala, respectiv utilizata temporat (temporar inseamna, in intelesul legii, mai putin de un an).

      Asadar, dupa un an, nu mai exista ratiunea unei resedinte, trebuie mutat domiciliul la adresa respectiva. Pentru cei din tara, prin eliberarea unei noi C.I. cu noua adresa trecuta la domiciliu iar pentru cei din strainatate prin inregistrarea mentiunii „Cetatean roman cu domiciliu in strainatate. Tara …. ” si retragerea cartii de identitate vechi .

      Iata un motiv ingrijorator pentru cei care doresc sa isi pastreze cartile de identitate romanesti, desi locuiesc in straintate de ani buni.

      PS: Tu de ce vrei sa mai pastrezi CI-ul romanesc, in conditiile in care e clar ca locuinta ta principala nu mai e in tara si de ce nu te multumeste mentiunea cu domiciliul in strainatate din pasaport?

      PPS: Dupa mintea mea, Statului ar trebui sa-i fie doar comunicata o adresa la care sa poata trimite instiintarile legale, fara ca cetateanul respectiv sa poata zice „Ah, dar n-am primit, ca nu mai locuiam acolo. Sau „eram plecat de vreun an din tara”. Atat! O adresa unde sa primesti corespondenta oficiala fara sa te poti da lovit. Unde dormi, unde gatesti, unde tavalesti … asta char nu e treaba statului. In actul de identitate trebuie trecut CNP-ul, grupa sanguina (pentru accidente), poza si … cam atat.

      Dar intre ce as vrea eu si ce se intampla in realitate e diferenta mare. Momentan lucram cu materialul clientului care asta zice: esti plecat de la domiciliu mai mult de un an, schimb actul de identitate!

  4. Trebuie ca diaspora sa se mobilizeze si sa ceara sa se creeze cat mai multe sectii de vot pe site-ul Vot in strainatate. In votul prin corespondenta nici eu nu as avea incredere.

  5. Eu nu ma inscriu dint-un singur motiv, este nevoie de copia de buletin doar pentru a fi luat in considerare ca votant. Cine nu stie, cu copia de buletin poti deveni membru de partid si votul este verificat cu CNP-ul.
    La cum stiu eu PSD-ul ma voi duce sa votez si va aparea ca am votat deja nu stiu prin ce sat in Romania. Mare atentie! Da, imi dau toate datele accept orice fel de verificare dar pentru ce este nevoie dupa copia de buletin daca iti dau si CNP-ul?

  6. si eu locuiesc afara dar la unele puncte se sare calul.
    daca ti se ofera posibilitatea sa votezi electronic si, economisesti multe multe ore daca nu chiar o zi, vii acum si ceri „vot de pe mobil”, nu te poti pune la desktop/laptop 5minute la 2 ani sa votezi…
    ce urmeaza sa ceara, vot prin telepatie?