G4Media.ro

Cele mai puternice pașapoarte în 2025 / România cade în clasament față…

Foto: pasapoarte.mai.gov

Cele mai puternice pașapoarte în 2025 / România cade în clasament față de anul trecut

Orașul-stat Singapore își recâștigă locul în fruntea unui clasament trimestrial al celor mai puternice pașapoarte din lume, scrie CNN. Conform Henley Passport Index, titularii acestui document de călătorie roșu de dorit beneficiază de acces fără viză la 195 din cele 227 de destinații din întreaga lume, mai mult decât cetățenii oricărui alt loc de pe planetă.

Japonia ocupă locul al doilea în clasament, cu o ușă deschisă către 193 de destinații, după ce și-a asigurat medalia de argint prin recâștigarea accesului fără viză în China vecină pentru prima dată de la blocarea Covid-19.

Statele membre ale UE Franța, Germania, Italia și Spania se află pe locul 3, alături de Finlanda și Coreea de Sud, cu acces la 192 de destinații fără viză prealabilă.

Poziția a patra în clasament este o dovadă a puterii spațiului Schengen al Uniunii Europene, fără frontiere, care garantează libera circulație pentru mai mult de 425 de milioane de cetățeni ai UE. Acesta este deținut de șapte țări UE, fiecare cu acces fără viză la 191 de destinații: Austria, Danemarca, Irlanda, Luxemburg, Norvegia, Țările de Jos și Suedia.

Pe locul al cincilea se află cinci țări – Belgia, Noua Zeelandă, Portugalia, Elveția și Regatul Unit – care au acces fără viză la 190 de destinații.

România ocupă anul acesta locul 15, la egalitate cu Bulgaria și Monaco. Pașaportul românesc era anul trecut pe 13, la fel ca și al bulgarilor.

Aflat la cea de-a 20-a ediție, indicele, creat de Henley & Partners, firmă londoneză de consultanță în materie de cetățenie globală și rezidență, urmărește libertățile globale din 227 de țări și teritorii din întreaga lume, folosind date exclusive de la Asociația Internațională de Transport Aerian (IATA).

La capătul opus al clasamentului, pe locul 106, Afganistanul rămâne pe ultimul loc, cu acces fără viză la doar 26 de destinații, cu două mai puține decât în urmă cu un an. Siria se află pe locul 105 (cu 27 de destinații), iar Irakul pe locul 104 (cu 31 de destinații).

Aceasta înseamnă că decalajul dintre libertățile de călătorie de care se bucură cetățenii de la începutul și de la sfârșitul clasamentului nu a fost niciodată mai mare.

„Însăși noțiunea de cetățenie și loteria dreptului său din naștere necesită o regândire fundamentală pe măsură ce temperaturile cresc, dezastrele naturale devin mai frecvente și mai grave, strămutând comunități și făcând mediul lor nelocuibil”, a declarat Christian H. Kaelin, președinte al Henley and Partners, într-un comunicat de presă.

„În același timp, instabilitatea politică și conflictele armate din diverse regiuni forțează nenumărate persoane să își părăsească locuințele în căutarea siguranței și a unui refugiu.”

Urcări și coborâri

Restul topului 10 este dominat de țări europene, cu câteva excepții. Australia și Grecia sunt la egalitate pe locul 6, în timp ce Malta, Polonia și Canada sunt pe locul 7.

Locul opt este împărțit de Cehia și Ungaria, Statele Unite și Estonia sunt pe locul 9, iar locul 10 este ocupat de Letonia, Lituania, Slovenia și Emiratele Arabe Unite.

Emiratele Arabe Unite sunt una dintre cele mai mari povești de succes ale indicelui în ceea ce privește mobilitatea globală, după ce au obținut acces la încă 72 de destinații din 2015, ceea ce le-a permis să urce 32 de locuri până pe locul 10, cu acces fără viză la 185 de destinații.

China este, de asemenea, un jucător important, care a urcat pe listă de pe locul 94 în 2015 pe locul 60 în 2025.

Doar 22 dintre cele 199 de pașapoarte din lume au coborât în clasament în ultimul deceniu, iar unele nume surprinzătoare se află în fruntea listei.

Venezuela se află pe locul 1, urmată de Statele Unite ca al doilea cel mai mare declin. Aceasta a coborât șapte locuri, de pe locul 2 pe 9.

Arhipelagul Vanuatu din Pacificul de Sud se află pe locul 4, urmat de pașaportul britanic de pe locul 5 – un fost loc 1. Canada este pe locul 5 pe lista perdanților, după ce a coborât trei locuri în clasament în ultimul deceniu.

Lista Henley & Partners este unul dintre mai mulți indici creați de firme financiare pentru a clasifica pașapoartele globale în funcție de accesul pe care îl oferă cetățenilor lor.

Indicele pașapoartelor al Arton Capital ia în considerare pașapoartele a 193 de țări membre ale Organizației Națiunilor Unite și a șase teritorii – Taiwan, Macao, Hong Kong, Kosovo, teritoriile palestiniene și Vaticanul. Teritoriile anexate la alte țări sunt excluse.

Acesta este, de asemenea, actualizat în timp real pe tot parcursul anului, dar datele sale sunt colectate prin monitorizarea atentă a portalurilor guvernelor individuale.

Global Passport Power Rank 2025 al Arton plasează Emiratele Arabe Unite pe primul loc, cu un scor de 180 de puncte pentru scutirea de vize/viză la sosire. Locul al doilea este ocupat de Spania, cu un scor de 179.

Cele mai puternice pașapoarte pentru 2025

1. Singapore (195 de destinații)

2. Japonia (193)

3. Franța, Germania, Italia, Spania, Finlanda, Coreea de Sud (192)

4. Austria, Danemarca, Irlanda, Luxemburg, Țările de Jos, Suedia, Norvegia (191)

5. Belgia, Noua Zeelandă, Portugalia, Elveția, Regatul Unit (190)

6. Grecia, Australia (189)

7. Canada, Polonia, Malta (188)

8. Ungaria, Cehia (187)

9. Estonia, Statele Unite ale Americii (186)

10. Lituania, Letonia, Slovenia, Emiratele Arabe Unite (185)

11. Croația, Islanda, Slovacia (184)

12. Malaysia (183)

13. Liechtenstein (182)

14. Cipru (179)

15. Bulgaria, Monaco, România (178)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.