Cele mai scumpe orașe din lume în care să locuiești în 2023
O veste care nu va fi o surpriză pentru toți cei care se simt afectați, criza globală a costului vieții este departe de a se fi încheiat. Iar locuitorii marilor orașe sunt cei mai afectați.
Conform indicelui anual al costului vieții la nivel mondial publicat de Economist Intelligence Unit (EIU), costul mediu al vieții a crescut cu 7,4% în acest an. Prețurile produselor alimentare au crescut cel mai rapid, relatează CNN.
Deși acest lucru este ușor mai mic decât saltul de 8,1% pe care același sondaj l-a înregistrat în 2022, cifrele rămân semnificativ mai mari decât „tendințele istorice”.
Dar există și o veste bună. Prețurile la utilități, categoria cu cea mai rapidă creștere în sondajul din 2022, a înregistrat cea mai mică inflație de această dată.
Previziuni privind inflația
Creșterea prețurilor își încetinește ritmul din cauza diminuării problemelor legate de lanțul de aprovizionare de când China a ridicat restricțiile Covid-19 la sfârșitul anului 2022.
Cu toate acestea, prețurile produselor alimentare continuă să crească, deoarece comercianții cu amănuntul transferă costurile mai mari către consumatori.
Mai jos pe listă, orașele rusești Moscova și Sankt-Petersburg au înregistrat unele dintre cele mai mari scăderi, coborând în clasamentul din acest an cu 105 poziții, ajungând pe locul 142 și, respectiv, cu 74 de poziții, până pe 147. Valoarea rublei a scăzut considerabil de la invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022.
Sondajul a precizat că redresarea lentă de după pandemie și „cererea scăzută a consumatorilor” s-au numărat printre factorii care au determinat orașe chinezești precum Beijing, care anul trecut se afla pe locul 34, să coboare mai multe locuri pe listă.
Damasc, în Siria, rămâne cel mai ieftin oraș din lume. Teheran, în Iran, și Tripoli, în Libia, se află, de asemenea, aproape de coada clasamentului, ocupând locurile 172 și, respectiv, 171.
Costurile pentru utilități, ajutor domestic și tutun au fost cele mai ridicate în orașele din SUA, în timp ce orașele din Europa de Vest au fost unele dintre cele mai scumpe când a venit vorba de recreere, transport și bunuri de uz casnic.
Potrivit sondajului, alimentele și alcoolul au fost cele mai costisitoare în orașele asiatice.
În cadrul studiului „2023 Worldwide Cost of Living” au fost analizate 173 de orașe mari, comparând peste 400 de prețuri individuale pentru 200 de produse și servicii. Acesta a exclus Caracas, din Venezuela, unde prețurile au crescut cu 450% din 2022.
Cele mai scumpe 10 orașe din lume în 2023
1. Zurich și Singapore (la egalitate)
3. 4. New York și Geneva (la egalitate)
5. Hong Kong
6. Los Angeles
7. Paris
8. Tel Aviv și Copenhaga (la egalitate)
10. San Francisco
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank