G4Media.ro

Cele mai stranii muzee pe care le poți vizita în Paris: Echipamente…

sursa foto: captură de ecran

Cele mai stranii muzee pe care le poți vizita în Paris: Echipamente chirurgicale vechi de secole, o aventură în canalizările pariziene și istoria magiei

De la Louvre la Musée d’Orsay, Parisul are, fără îndoială, unele dintre cele mai prestigioase muzee din Europa. Dar nu toate instituțiile culturale ale orașului sunt faimoase la nivel mondial, scrie Smithsonian Magazine.

Multe muzee pariziene mai mici care fac loc fantasticului, nisipului și neașteptatului zboară sub radar. La Muzeul de Istorie a Medicinii, galeria este plină de echipamente chirurgicale de coșmar, în timp ce parfumurile rare și frumoase înfloresc la Muzeul Parfumului. La Muzeul Magiei, secretele magicienilor și ale spiritiștilor sunt păstrate sub cheie, în timp ce în Muzeul Artelor Târgurilor, un depozit istoric plin de atracții și jocuri de carnaval de epocă, „vizitatorii sunt transportați într-o altă lume magică unde pot învăța în timp ce își redescoperă spiritul copilăresc”, spune directorul general al muzeului, Clémentine Favand.

Muzeul de Istorie a Medicinei

Muzeul de Istorie a Medicinii nu se dorește a fi macabru, dar nu se poate abține. „Colecțiile expuse sunt concentrate pe instrumente chirurgicale și alte aparate medicale, în special cele din secolele XVI-XIX”, spune Andréa Barbe-Hulmann, curatorul muzeului. În acele zile lungi și întunecate dinaintea anesteziei, medicii și chirurgii se bazau pe instrumente care, deși inovatoare pentru acea vreme, seamănă astăzi mai mult cu dispozitive de tortură decât cu ajutoare medicale: ferăstraie manuale, aparate de respirat mecanice rudimentare, dispozitive de amputare asemănătoare ghilotinei și proteze metalice de înlocuire a membrelor. Printre cele mai prețioase artefacte ale colecției, spune Barbe-Hulmann, se numără „bisturiul folosit pentru operația de fistulă a regelui Ludovic al XIV-lea în 1686 și manechinul anatomic din lemn comandat de generalul Napoleon Bonaparte în Italia în 1796”. Fiecare este expus în vitrine de sticlă care mărginesc sala lungă și cavernoasă de la etajul al doilea al Universității Cité din Paris – o sală a ororilor care a fost cândva la vârful de lance al asistenței medicale.

Muzeul Parfumurilor

Deși nu este adesea considerat la fel de esențial ca vederea sau auzul, mirosul are un efect profund asupra memoriei, dispoziției și experienței. Muzeul Parfumului, prezentat de parfumeria Fragonard din Paris, este dedicat explorării metodologiei și istoriei fabricării parfumului – o artă folosită atât pentru a încânta, cât și pentru a masca mirosurile neplăcute (în special pe vremea când băile erau rare). Călătoria olfactivă străbate cinci continente, cu mirosuri atât recunoscute, cât și obscure, precum moscul secretat de glandele civetului nocturn. La final, vizitatorii sunt primiți în atelierul parfumierului, unde își pot crea propriul parfum cu aceleași tehnici și parfumuri folosite de profesioniști.

Muzeul de Artă al Târgurilor

Muzeul Artelor Târgurilor seamănă mai mult cu un carnaval din secolul al XIX-lea decât cu un muzeu. Aproape totul, de la cabinetele de curiozități la caruseluri, necesită interacțiune. „Muzeul este adus la viață de către vizitatorii noștri”, spune Favand. „Obiectele pot fi atinse și există posibilitatea de a se juca cu atracțiile de bâlci centenare sau de a se plimba cu vechile caruseluri operate de ghid.” Unele dintre artefactele adăpostite în depozitele istorice de vinuri din Bercy sunt extrem de rare. A fost nevoie de mai mult de 20 000 de ore de muncă pentru a restaura una dintre ultimele atracții rămase, o bicicletă veche folosită de elită. Un carusel velociped din 1897 a fost unul dintre primele care a funcționat atât cu aburi, cât și cu electricitate, și ar fi fost introducerea celor mai mulți participanți la târg în carusel. Pe cât de captivant, pe atât de fantezist, „majoritatea vizitatorilor ne spun că Muzeul Artelor Târgului este cel mai bun muzeu pe care l-au văzut în Paris”, spune Favand.

Muzeul canalizărilor

Un muzeu dedicat sistemului de canalizare parizian poate părea o alegere neobișnuită, însă acest oraș subteran de sub un oraș este mai mult decât pare. Vizitatorii au venit aici de când au început tururile ghidate ale sistemului modern de canalizare, la Expoziția Mondială de la Paris din 1867, călătorind prin tunelurile sale în bărci sau în căruțe de dragare împinse de lucrătorii de la canalizare. Ambele moduri de transport au fost abandonate odată cu înființarea oficială a Muzeului Canalizării, în 1975, și au fost înlocuite cu tururi pietonale care parcurg mai mult de o treime de milă prin rezervoare subterane, canale de scurgere și pasaje străbătute de conducte de apă și cabluri. Expozițiile adăpostite în tunelurile acum scoase din uz se concentrează pe evoluția sistemului de salubritate parizian de-a lungul anilor, pe lucrătorii esențiali care mențin sistemul în funcțiune zi de zi și pe automatizarea modernă a rețelei. Trebuie doar să fiți avertizați: Deși vizitatorii nu trebuie să fie niciodată față în față cu canalizarea brută, nu pot scăpa de duhoare.

Muzeul Magiei

Călătoriți prin o mie de ani de prestidigitație la Muzeul Magiei. Aici nu există vrăjitorii din alte lumi. În schimb, colecțiile acestui muzeu deschid o fereastră către secretele magicienilor de-a lungul secolelor, inclusiv Jean-Eugène Robert-Houdin, care a deschis prima sală de spectacole din Franța dedicată artelor magice în 1845. Printre artefactele expuse în ceea ce au fost cândva pivnițele de sub casa marchizului de Sade se numără un cufăr bogat decorat cu o „femeie tăiată” din 1923, cutii cu trucuri care conțineau de toate, de la foc la mătase, și lozuri și trucuri de levitație ale spiritiștilor care pretindeau că vorbesc cu morții. Afișe colorate și gravuri datând din anii 1600 oferă o privire asupra imaginii magicianului de-a lungul istoriei. Nu ratați galeria de automate de lângă casa de bilete a muzeului înainte de a pleca. Aici se află mai mult de 100 de jucării de epocă cu buton care, deși nu sunt chiar magice, sunt alimentate de ceea ce a fost considerat cândva o nouă tehnologie electromecanică uimitoare.

Muzeul Curie

Pe amplasamentul Muzeului Curie a fost revoluționat domeniul radioactivității. În laboratorul său original, fiziciana și chimista Marie Curie a lucrat timp de 20 de ani la apogeul carierei sale. În anul în care a murit, fiica și ginerele ei, Irène și Frédéric Joliot-Curie, au descoperit radioactivitatea artificială în același laborator – o descoperire care le-a adus Premiul Nobel pentru chimie în 1935. Acestea sunt doar câteva dintre lucrurile care fac ca Muzeul Curie să fie special, spune Nathalie Huchette, responsabilă cu acțiunea culturală și comunicarea. Astăzi, laboratorul, păstrat cu o parte din echipamentele și arhivele sale originale, și galeriile adiacente spun povestea impactului familiei Curie asupra științei, nebunia radiului care a urmat descoperirii sale în 1898 și istoria radioactivității în tratamentul cancerului. Poate și mai important, Muzeul Curie este unul dintre puținele muzee de știință din lume în care femeile joacă un rol principal – și acest lucru a atins o coardă sensibilă. Dintre cele peste 36 000 de persoane care l-au vizitat în 2023, majoritatea au fost femei cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani. Muzeul „este un pas important pentru vizibilitatea și recunoașterea femeilor în istoria științei”, spune Huchette.

Muzeul Prefecturii de Poliție

Expoziția actuală de la Muzeul Prefecturii de Poliție nu putea fi mai oportună. Expoziția, dedicată evoluției sportului de performanță și rolului pacificatorilor orașului în menținerea siguranței atât pentru sportivi, cât și pentru spectatori, canalizează febra olimpică care arde în Paris în această vară. Acesta se alătură colecțiilor permanente ale micului muzeu, un amestec fascinant de echipamente, obiecte efemere și dovezi din interiorul sediilor poliției din arondismentele 5 și 6. Cea mai recentă achiziție a muzeului, o serie de serigrafii realizate de artistul contemporan Alix Delmas din fotografii de arhivă ale infractorilor, se referă la cercetarea antropometrică pentru identificarea infractorilor recidiviști după dimensiunile lor fizice. Este o completare plină de culoare la obiectele fascinante expuse în muzeu, precum o ghilotină autentică și mitraliere germane din al Doilea Război Mondial.

Muzeul Tutunului

Cu milenii înainte ca tutunul și canabisul să devină produse comerciale, inhalarea acestora și a altor plante puternice era un act spiritual, unul care le permitea fumătorilor să experimenteze divinul. Consumul de tutun a căzut în dizgrație în ultimele generații, dar, potrivit Muzeului Tutunului, examinarea istoriei și a artefactelor sale dezvăluie multe despre modul în care comportamentul, societatea și religia au evoluat de-a lungul timpului. În colecția permanentă a muzeului, o sită de extragere a rășinii de cânepă, pipe de opiu chinezești ornamentate, accesorii kitsch pentru fumat și plante vii sunt înghesuite în fiecare colț. Lucrările de artă – de la desene mayașe antice la gravuri originale și portrete ale celebrităților fumătoare – sunt aliniate pe pereți. Muzeul Tutunului reamintește că, în istoria omenirii, fumatul este o practică aproape universală.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...