G4Media.ro

Cele patru mari probleme la negocierile contracronometru UE – Marea Britanie. Michel…

Sursa: Facebook

Cele patru mari probleme la negocierile contracronometru UE – Marea Britanie. Michel Barnier a dat primele detalii de la discuțiile oficiale

Michel Barnier, negociatorul UE cu Marea Britanie pentru acordul post-Brexit, a dezvăluit joi într-o conferință de presă la Bruxelles cele patru mari probleme apărute în negocierile cu britanicii pentru acordul care ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2021.

Barnier a anunțat că negocierile se duc pe 11 mari capitole, iar principalele divergențe sunt:

1. Standardele pentru comerț. Barnier susține că UE vrea ca viitorul acord să prevadă standardele ce trebuie respectate pe ambele piețe pentru a preveni distorsiunile în comerț, în în timp ce Marea Britanie nu își dorește nici menționarea standardelor în acord și nici crearea de mecanisme care să supravegheze respectarea acestor standarde.

2. Cooperarea judiciară și polițienească în materie penală. Marea Britanie nu dorește să mai aplice Convenția Europeană a Drepturilor Omului și nici deciziile Curții europene de justiție, ceea ce va duce la scăderea nivelului cooperării între cele două blocuri în materie de justiție.

3. Tipul de acord. UE își dorește un singur acord, global, care să acopere toate ariile de negociere, în timp ce Marea Britanie dorește o suită de acorduri punctuale.

4. Pescuitul. UE (la presiunea Franței, Spaniei, Olandei) vrea un acord clar care să permită pescarilor europeni accesul în apele britanice, în timp ce Marea Britanie nu își dorește ca acest domeniu să facă parte din viitorul acord economic, ci să facă obiectul unei înțelegeri separate care să se înnoiască anual.

Barnier a arătat că cele două părți au deja puncte majore de convergență – cooperarea în domeniul energiei nucleare sau participarea Marii Britanii la anumite programe derulate de UE.

Negocierile vor continua în săptămânile următoare, termenul – limită fiind extrem de strâns după ce Marea britanie a anunțat că va ieși din Piața unică europeană la 1 ianuarie 2021, cu sau fără acord. Un eventual acord trebuie aprobat atât de Parlamentul European și Consiliul UE, cât și de parlamentele naționale.

Foto: Michel Barnier / Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Boris vrea no-deal, Barnier se chinuie degeaba.

    După care Boris va acuza UE că a lăsat UK să cadă în sărăcie.

  2. ei, chestia cu justitia…acolo este *buba*…restul mai treaca, mearga..

    pai nu fu declansat Brexitul si pentru protejarea spalarii banilor si pentru evaziune fiscala, in paradisuri fiscale…