G4Media.ro

Cele șase cereri ale Ucrainei și cele șase cereri ale Rusiei negociate…

sursa foto: Captură video

Cele șase cereri ale Ucrainei și cele șase cereri ale Rusiei negociate de cele două părți pentru a ajunge la un acord

Negocierile care se poartă între Rusia şi Ucraina prin videoconferinţă continuă, iar declaraţiile moderate venite de la cele două părţi nasc o aşteptare pe măsură. Publicația turcească Hurriyet prezintă cererile părţilor aflate pe masa negocieirlor.

Atacul declanşat de Rusia la data de 24 februarie 2022 împotriva Ucrainei şi pe care l-a denumit „operaţiune militară specială” nu s-a finalizat în 3 zile, aşa cum plănuise Moscova, ca urmare la 28 februarie părţile s-au aşezat la masa tratativelor. În timp ce negocierile dintre Rusia şi Ucraina continuă, numeroase oraşe din Ucraina sunt transformate în ruine.

De săptămâna trecută, negocierile dintre Rusia şi Ucraina se desfăşoară prin videoconferinţă. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirma că Rusia a adoptat o poziţie raţională în cadrul negocierilor, iar ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, menţiona: „Există speranţa că vom ajunge la un acord”. Vă prezentăm cererile celor două părţi:

Cererile Rusiei

1. – Ucraina să adauge un articol în Constituţie în care să se prevadă că nu va deveni niciodată membră NATO şi că va rămâne o ţară neutră.
2. – Ucraina să recunoască independenţa celor două republici separatiste din regiunea Donbas, Donetsk şi Luhansk, care au decis în anul 2014 să se separe.
3. – Recunoaşterea Crimeei ca fiind teritoriu rusesc, teritoriu anexat în 2014 de Rusia prin forţa armată.
4. – Anularea tuturor legilor prin care se încalcă drepturile minorităţii ruse din Ucraina.
5. – Acceptarea limbii ruse ca a doua limbă oficială în Ucraina.
6. – Ucraina să nu găzduiască pe teritoriul său arme care ar reprezenta o ameninţare la adresa Rusiei şi să nu desfăşoare arme de atac în urma semnării unor acorduri bilaterale cu terţe ţări.

Cererile Ucrainei

1. – Rusia să nu dicteze precondiţii la negocieri. Discuţiile să se desfăşoare în cadrul prevederilor dreptului internaţional ca între două ţări suverane şi independente.
2. – În cazul în care se ajunge la un acord în cadrul negocierilor, primul articol să se refere la încetarea agresiunii începute la 24 februarie.
3. – Să-şi retragă militarii de pe teritoriul ucrainean.
4. – În cazul în care Ucraina va renunţa să devină membră NATO, ţările terţe să devină ţări garante pentru securitatea Ucrainei. Dintre ţările garante cel puţin una să deţină arme nucleare.
5. – Integritatea teritorială a Ucrainei nu poate fi subiect de negociere.
6. – În schimbul renunţării la aderarea la NATO, Ucrainei să i se recunoască dreptul de a deţine propria forţă armată, precum Austriei sau Elveţiei.

Cererile legitime şi ilegitime ale părţilor

– Rusia nu doreşte ca Ucraina să adere la NATO. În 1991, când se semnau acordurile privind destrămarea URSS şi Ucraina îşi câştiga independenţa, a fost introdus în Constituţie un articol care prevedea că Ucraina nu va face parte din nicio alianţă militară. În anul 2014, în urma revoluţiei „Maidan, „acel articol a fost anulat de către noua conducere pro-occidentală şi a fost adăugat unul care prevedea aderarea la Alianţa Nord-Atloantică.
– Rusia susţine că „a lansat această operaţiune pentu a scăpa de genocid populaţia din Donbas”. După ce în 2014, regiunile Luhansk şi Donetsk şi-au declarat independenţa faţă de Ucraina, aici au avut loc confruntări. Din 2015 şi până în prezent au existat propuneri pentru adoptarea unei rezoluţii a Consiliului de Securitate a Naţiunilor Unite pentru desfăşurarea de trupe de menţinere a păcii în Donbas. Proiectul de rezoluţie s-a aflat de cel puţin 10 ori pe ordinea de zi a Consiliului de Securitate a Naţiunilor Unite, însă a întâmpinat veto-ul Rusiei.
– Rusia susţine că Ucraina este condusă de naţionalişti extremişti. Unul dintre primele decizii adoptate de noua conducere în anul 2014 a fost interzicerea folosirii limbii ruse în instituţiile publice.
– Rusia susţine că „În urma unui referendum, Crimeea a decis să se alăture Rusiei”. Înaintea referendumului, zeci de mii de soldaţi ruşi nepurtând uniforma militară au ocupat peninsula. Referendumul s-a desfăşurat sub ameninţarea armelor.

Sursa: Hurriyet/ Rador/ Traducerea: Emel – Birgül Mauki

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Păi dacă astea sunt cererile, războiul se poate încheia rapid, Rusia obține ceea ce și-a dorit.

    • Rusia a uitat sa le interzica si intrarea in EU.

    • Ma indoiesc ca Rusia obtine ce si-a dorit. Asta reprezinta maximum din ce si-ar mai putea permite. In privinta izolarii internationale, daca occidentul nu e ipocrit si-si va opri investitiile, sfarsitul lui Putin si al camarilei e aproape! Doamne-ajuta!

  2. Negocierea trebuie sa inceapa cu suma pe care o plati Rusia pentru distrugeri si despagubiri pentru familiile civililor ucisi in case blocuri spitale scoli si gradinnite. Altfel Rusia va face unele concesii si fix la sfarsit cand vor discuta despagubirile vor spune ca se ridica de la masa si cade tot fortand Ukraina sa accepte ca reconstructia nu se face cu banii Moscovei

    • NU E CHIAR ASA. Daca tribunalul international va gasi Rusia vinovata va putea forta o decizie de despagubire care va fi platita din banii Rusiei blocate in strainatate

    • Tribunalul international deja a găsit Rusia vinovată. Decizia nu ar trebui să fie considerată forțată ci firească. Altfel înseamnă că orice sandilău poate sa dea foc la planeta când vrea.

  3. Comparați cererile celor două părți. După părerea mea, în schimbul statutului de țară neutră a Ucrainei – garantată internațional – păstrarea integrității teritoriale a Ucrainei și existența unei armate proprii, asemănător celorlalte țări neutre existente, ar fi o soluție viabilă. În acest caz desigur, ar trebui asigurate drepturi specifice tuturor minorităților existente în Ucraina, inclusiv la educație în limbă maternă. Multe probleme ucrainene actuale, care privesc minoritățile, s-ar putea rezolva printr-un sistem federal, identic cu cel existent în Austria, unde funcționează perfect. Opinie.

    • Drepturile minoritatilor vor fi garantate prin aderarea la UE. De altfel, este o conditie esentiala, fara asta, nici pomeneala de intrare in UE.

  4. Si a dorit să cedeze Crimeea, Donețk si Lugansk ????
    Eu as propune să fie lăsați cetățenii din Donețk, Lugansk, Crimeea unde să fie si alegerile să fie organizate de forțe neutre ONU, Crucea Roșie, habar n am.
    Ăsta e punctul nevralgic și poporul de acolo neamenintat de arme ar trebui să decidă, nu Putin, nu Zelenski!!!

  5. Rusia țară de orci

  6. Rusia n-o mai duce mult, in stadiul actual o sa ramana doar cu hartia aia fiindca pe masura ce trec zilele vor trebui sa taie din cerintele aberante. Macar hartia cu care raman o sa fie de valoare mai mare decat rubla.

    Slava Ukraini!

  7. Ar trebui sa existe o simetrie. Adica Rusia sa iasa din tratatul de asistență militară cu vecinii (foste republici sovietice), să garanteze (de parcă a fost vreodată garanția dată de ei bună la ceva) folosirea limbilor minorităților în relația cu autoritățile centrale din Moscova. Ar mai fi, dar e inutil.

  8. Indiferent ce debiteaza conducatorul suprem si corifeii sai, rusia nu a fost si nu va fi, vreodata, un interlocutor de incredere. De la premisa asta trebuie sa plece Ucraina si Occidentul, iar atunci cand se semneaza ceva, sa existe un plan B solid – aliante militare cu tari NATO, manevre militare regulate, armata moderna si dotata, interoperabila cu NATO etc.
    Sau Ucraina poate sa lanseze o contraofensiva masiva asupra fortelor armate ruse de pe teritoriul sau, iar pe urma sa ceara un update la conditiile rusiei.

  9. Rusul se cumințește repede după ce primește un glonte în piept. Imaginea frigiderului gol de asemenea poate fi folosită cu mult succes în cadrul negocierilor.

  10. Tot românul, oricât de analfabet ar fi, se crede analist militar.