G4Media.ro

Cele trei gafe politice care i-au subminat începutul de mandat premierului Ciolacu

Cele trei gafe politice care i-au subminat începutul de mandat premierului Ciolacu

Marcel Ciolacu a strâns în cinci săptămâni ca premier trei gafe politico-diplomatice: cererea de militari respinsă abrupt de Germania, legitimarea lui Viktor Orban și sfidarea Armatei în scandalul stadionului Ghencea. Dacă ”afacerea Ghencea” îi fragilizează imaginea de premier puternic pe care încearcă să o construiască, primele două ridică semne de întrebare despre modul în care ia decizii de politică externă.

Primul rateu al liderului PSD s-a produs pe o scenă externă. La 4 iulie, într-o conferință de presă comună cu cancelarul german Olaf Scholz, Ciolacu a spus că vrea militari germani în România. Declarația a luat pe toată lumea prin surprindere, pentru că în România există deja militari americani și un grup de luptă NATO condus de Franța. În plus, nici o altă instituție a statului specializată în politică externă sau de apărare – Cotroceni, CSAT, MAE, Ministerul Apărării – nu pusese de curând pe tapet această chestiune.

Răspunsul Germaniei a fost rapid și categoric. Un putător de cuvânt al ministerului federal al Apărării a spus că Germania „nu este obligată” să trimită o brigadă a Bundeswehr-ului în România, întrucât menţine o cooperare militară cu Lituania în cadrul NATO, în timp ce Franța cooperează cu România în grupul de luptă NATO. Refuzul Germaniei a venit în timp ce Ciolacu era încă la Berlin, în programul vizitei oficiale.

Toate datele arată că cererea lui Ciolacu a fost o improvizație de moment, o scăpare diplomatică inadmisibilă la un asemenea nivel. În chestiunile de securitate nu se anunță nimic public înainte de rezolvarea pe canale oficiale. Mai mult: un înalt demnitar nu își pune omologul în situația de a răspunde la o propunere surprinzătoare, cu totul nouă, care nu face parte din agenda discuțiilor. Improvizația în politică externă și de securitate e semn de neseriozitate.

Cronologic, al doilea eșec al premierului a fost legat de stadionul Ghencea. El a cerut pe linie ierarhică Ministrului Apărării să dispună ca stadionul Ghencea, deținut de Clubul Sportiv al Armatei ”Steaua” și construit din bani publici, să poată fi utilizat de toti cei care solicită închirierea sa. Printre alții, și de clubul FCSB, deținut de Becali. Miza sportivă era mare – disputarea în Ghencea a meciului FCSB-Dinamo, miza politică la fel de mare: Ciolacu să demonstreze că are control asupra verticalei puterii în guvern.

Cererea premierului a fost însă ignorată de Clubul Sportiv al Armatei, care a refuzat să închirieze stadionul pe motive legate de asigurarea gazonului, deși închirierea fusese posibilă în trecut pentru Federația Română de Fotbal. Reacția lui Ciolacu a fost să trimită Corpul de control în verificare la ”Steaua”.

Surpriza a fost că, după ce a fost sfidat de Armată, Ciolacu a mers ostentativ sâmbătă în tribune la meciul FCSB – Dinamo, disputat pe un alt stadion. În acest moment, premierul s-a poziționat clar în disputa ”Steaua” – FCSB, iar comportamentul său ridică semne de întrebare legate de obiectivitatea anchetei derulate de Corpul de control.

Din punct de vedere politic însă, Ciolacu a primit o lovitură: arată ca un lider pe care nu îl ascultă instituțiile din subordine.

Al treilea eșec s-a consumat odată cu vizita premierului maghiar Viktor Orban la București. În ciuda evidențelor că Orban este un cal troian al Rusiei, un lider izolat care le vinde cetățenilor maghiari iluzia unei redesenări a granițelor, Ciolacu l-a primit la o întâlnire informală la București.

În comunicatul oficial post-întâlnire, Ciolacu a introdus în discuție ”susținerea” Budapestei pentru intrarea României în Schengen și a pus în termeni extremi de diplomatici dorința ca Orban să nu mai înregistreze la Tușnad derapaje anti-UE și pro-Rusia: ”În cadrul întâlnirii, premierul Ciolacu a evidențiat și importanța transmiterii de mesaje de susținere a solidarității și unității la nivelul Uniunii Europene, a sprijinului UE și NATO pentru Ucraina în contextul agresiunii militare a Rusiei”.

Problema a apărut în momentul în care Orban, așa cum era lesne de anticipat, nu a respectat convenția cu Ciolacu, dacă a existat vreuna. Premierul Ungariei a avut o poziție revizionistă clară, a încercat un mic șantaj pe tema Schengen și a dat detalii despre o notă MAE legată de temele sensibile.

Ciolacu a legitimat un actor politic nefrecventabil și i-a dat o greutate politică pe care nu o merita pe tema Schengen. Așa a ajuns Orban să clameze că Ungaria ar putea juca un rol decisiv în aderarea României anul viitor, când Budapesta va deține președinția rotativă a UE. Or, argumentul lui Orban e desființat de realitate.

În primul rând, Ungaria pur și simplu nu mai are voce în UE, greu de crezut că ar putea schimba veto-ul Austriei și Olandei (în cazul Bulgariei). În al doilea rând, punerea pe agendă a aderării la Schengen în mandatul președinției rotative a Ungariei nu ar fi un gest de mărinimie din partea Budapestei, ci o obligație politică evidentă, dat fiind cei peste un milion de etnici maghiari din România. Orban pur și simplu nu și-ar permite să nu pună subiectul pe agenda UE în a doua parte a anului 2024, ar deveni un paria pentru etnicii maghiari din România.

În ceea ce privește revizionismul lui Orban, lucrurile sunt clare. Dan Tăpălagă a explicat de ce e inadmisibil politic ce a făcut Orban la Tușnad și de ce e nevoie de o reacție rapidă și fermă. Așa cum a reacționat rapid și ferm premierul Cehiei, Petr Fiala, care nu a lăsat fără răspuns balivernele lui Orban despre ”suveraniști” și ”federaliști”.

Pe cât de rapid a fost Ciolacu să îl primească pe Orban la București, pe atât de tăcut e acum, după ce Orban a declarat chiar din inima României că ”noi nu am afirmat niciodată că Ardeal și Ținutul Secuiesc ar fi unități teritoriale române”.

Lipsa de reacție a premierului Ciolacu față de derapajul lui Orban arată fie neînțelegerea momentului, fie o frână pe care nu o cunoaștem. În oricare dintre cazuri, dă prost și arată un lider politic reticent în a se lua la trântă pentru mize politice mari.

Fără dubiu, întâlnirea cu Orban a fost o decizie luată cu bună credință de Ciolacu, o încercare de construire a unor punți rupte chiar de premierul Ungariei. Problema e de acuratețe a analizei politice: a fost cu adevărat oportună această întâlnire?

Așa arată luna de miere a lui Ciolacu cu postul de premier. Și asta într-o perioadă calmă din punct de vedere politic, în care atenția oamenilor e îndreptată spre vacanțe, concedii, călătorii, cu puține griji economice. Din toamnă însă vor apărea problemele reale. Și tot din toamnă va intra în vigoare, probabil, pachetul de măsuri fiscale, care va include și creșteri de taxe/impozite ori eliminarea unor facilități. De văzut care va fi reacția pieței și ce efect vor avea asupra economiei.

Dacă gafele lui Ciolacu se vor multiplica în ritmul de până acum, riscul unui mandat deraiat crește exponențial.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

32 comentarii

  1. Ciolacu nu este o somitate (și sunt delicat când zic asta). Cum a ajuns el sau cum ajung mulți alți pseudo-intelectuali la conducerea partidelor nu-mi dau seama.

  2. Ce pretentii sa ai de la asa zisii „politicieni romani” pe care nu ii recomanda nimic in afara de impostura, hotie, analfabetism

    • Totuși sunt sigur că Ciolacu ar putea băga fcsb-ul pe Arena din .. Crâng (Buzău)

  3. Faptul ca Ciolacu a indepartat o pe Fi Rea, este un PLUS, la pacatele mentionate de dl Pantazi. Hai sa privim si partea buna ! Nota bene : sunt Taliban ANTI P$D pentru eventualii comentatori ai forumului !

  4. Telectualul Ciolacu, primul pe numele sau, Fat Frumos nascut din noroiul vulcanic buzoian, primul care a terminat pesiile speciale pentru totdeauna, nu are cum sa exceleze la vreun capitol, cu exceptia gafelor infantile.

  5. Cred ca e foarte clar ca Ciolacu e muci pe parte de politica mare cu mize internationale. El e un „animal politic” format pa’ Buzau si aia stie, aia face. Si cand te gandesti ca oricum astia sunt inconjurati de consultanti platiti poe bani grei sa ii scrie speechurile si sa ii faca agenda, nu poti sa nu iti imaginezi ce ar iesi daca ar fi lasati de capul lor.

  6. in fuga lui dupa fani marceLUTU s-a facut frate cu orban si nea gigi ( cine se aseamana se aduna ) , problema e ca de 2 saptamani tot face trafic de influenta in vazul lumii ( presei ) pentru un infractor condamnat , care continua furtul de identitate al celui mare mare club din Romania dupa ce instanta suprema a dat castig de cauza Stelei. prin intalnirea cu gigi , marceLUTU nu doar ca arunca o umbra de indoiala asupra anchetei corpului de control ci legitimeaza furtul.

    va rog verificati pe pagina de FB a lui marcel cum posteaza o poza cu o jumatate din tribuna de pe Arc ( jumatatea plina ) , concluzionand ca era nevoie de un stadion mai mare. adevarul fiind ca o treime din micul stadion a fost gol

    • A fost gol fiindcă restul au cumpărat bilete de la bișnițari, iar biletele erau nominale.
      Totuși sunt sigur că Ciolacu ar putea duce fcsb la.. Buzău

  7. Respectă sfaturile consilierului Ion, așa cum făcea și Ciucă

  8. Marcelica de la Simileasca si nevasta-sa simigereasa!
    De la unul ca asta vreti voi anvergura politica? Al mai prapadit Baron (de Buzau) pus Pres de partid pen’ ca nu se intelegeau barosanii? :))
    PS. Vor veni gafe cu duiumul!

    • Marsel e shaf la Ciuma Rosie ! ai uitat ! chiar el a spus asta ! . Marsel e shaf la P$D deoarece, precum alegerile la scara de bloc, nimeni voia „responsabilitatea” acesta este P$D ! s a „contractat” !

  9. Stiti care e problema? Una este cand te stiu prost cei din familie, de acasa, adica noi romanii, si alta este cand te stiu prost si altii, adica pe politica externa. Vestile pe extern circula repede, deja marcelica si-a epuizat rapid capitalul de incredere, asta daca a avut unul… Cu un inodor si incolor ca dulapul, si cu un ageamiu ca ciolacu, o sa intram in Schengen la sulavara… poate din niste conjuncturi europene si din impionsoare pe care a obtinut-o actiunea independenta a ONGului.

  10. În mod ciudat, prin faptul că amănunțim vorbele și șmecheriile unui lunatic, reușim să-l ținem pe primele pagini ale știrilor, cu toate că este efectiv un paria mediatic. Uitați –vă la Politico – Europe, are știri care contează, au miză și greutate politică.
    Este adevărat, Ciolacu a fost un interlocutor facil al lui Orban, la întâlnirea mijlocită, se pare, de Kelemen Hunor. ( Ar fi interesant de știut, cine a inițiat întâlnirea ). Prin acest contact direct, vizita acestui om, legitimată de premierul țării și perorațiile lui au devenit subiect serios de discuție, într-un moment în care pur și simplu nu mai figurează pe scena mediatică din lume. Voit scandaloasele declarații ale lui Orban – prin care poate, va mai apărea în presă, în rândul ciudaților – au fost facilitate de noi, prin niște mingi la fileu ( Ciolacu și MAE, cu ”aluzii fine” la subiecte ”sensibile” ) . Admonestarea diplomatică a ambasadorului pentru discursul construit pe niște elemente servite de externe este hilară.
    Colateral, Orban îl mai felicită pe Ciolacu, care este al 20 lea ministru de când el ( din 2010 ) este mereu pe metereze. O aluzie la o țară și un guvern…
    De tras aer în piept. Și gândită reconsiderarea relațiilor cu Orban din temelii. Cu calm, tăcut și efectiv.

    • Și încă ceva. Să ne gândim lucid, cine are nevoie de celălalt în această relație bilaterală. Că veni vorba : trenul rapid București – granița vestică a țării numai noi il putem face. Nu pentru Ungaria ci pentru accesarea civilizată a părții vestice a Europei. Altfel rămâne o glumă macabră.

  11. Mie îmi pare rău, că astea nu sunt gafe comparativ cu autentica gafă făcută cu reducerea adaosurilor comerciale în același timp cu creșterile de TVA și de accize! Asta este ca la p_roști, nu cele 3!

  12. parca conteaza pentru votantul PSDNLUDMR

  13. Nu i-au subminat nimic… o sa vedeti la vot.

  14. Bratianu si Maniu ar mai muri odata daca ar vedea cine conduce astazi Romania…🤦‍♂️

  15. chioscarul ambitzios merre din inertie spre … norocul lui ca-i spontan 🤣

  16. Ce pretenții aveți de la mutra asta de chioșcar mâncător de semințe? Și Bobonete arată mai inteligent ca el!

  17. Niște mopuri, niște cârpe.
    Da’ noi?

  18. Ce articol inutil.