Celebrul ziarist american Glenn Greenwald a demisionat de la publicația pe care o fondase pe motiv că i-a fost cenzurat un articol anti-Biden. Greenwald a câștigat premiul Pulitzer pentru articole bazate pe dezvăluirile lui Snowden
Glenn Greenwald, cunoscut ziarist american de stânga, a demisionat joi de la publicația The Intercept, al cărei cofondator era, acuzând actuala conducere că i-a cenzurat un articol critic la adresa lui Joe Biden.
Greenwald a scris pe blogul său că editorii publicației The Intercept au refuzat să publice articolul bazat pe informațiile despre afacerile făcute de familia lui Joe Biden folosindu-se de numele candidatului de stânga la alegerile prezidențiale din 3 noiembrie. În replică, publicația l-a acuzat pe Greenwald că a distorsionat adevărul și că a vrut să publice acuzații fără acoperire la adresa lui Biden.
Mai mult, ziaristul susține că editorii The Intercept i-au cerut să nu publice nicăieri articolul despre afacerile familiei Biden, deși o clauză din contractul lui Greenwald îi permitea acest lucru.
Greenwald a devenit celebru în anii 2000, ca editorialist asociat cu The Guardian și Salon. În 2013 a scris pentru The Guardian o serie de articole bazate pe documentele scurse de Edward Snowden despre sistemele de supraveghere digitală utilizate de serviciile secrete americane. El a câștigat premiul Pulitzer pentru seria de articole bazate pe informațiile lui Snowden – între timp condamnat în SUA și fugit în Rusia, iar în 2014 a devenit co-fondator al publicației The Intercept.
În presa de stânga din SUA au izbucnit în acest an mai multe scandaluri în care ziariștii acuză cenzură și presiuni majore pro-Biden. În luna iulie, Bari Weiss, șefa secției de opinii de la New York Times, a demisionat. Aceasta a transmis conducerii ziarului o scrisoare deschisă în care acuză politicile editoriale din cadrul publicației.
Tot în luna iulie, peste o sută de scriitori, profesori, publiciști și istorici din SUA și întreaga lume, majoritatea cu simpatii de stânga, au publicat o scrisoare deschisă în care cer reprezentanților stângii să renunțe la dogmatism și intoleranță față de pozițiile contrare.
Printre semnatarii scrisorii publicate de Harper’s Magazine se numără Anne Applebaum, Noam Chomsky, Drucilla Cornell (Fondatorul uBuntu Project), Francis Fukuyama, Malcolm Gladwell, Garry Kasparov, J.K. Rowling și Salman Rushdie.
Foto: Glenn Greenwald / The Intercept
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
33 comentarii