Celine Gauer, Comisia Europeană: PNRR al României este un plan excelent, trebuie focus pe implementare/ Livrarea reformelor nu poate fi negociată
Planul Național de Redresare și Reziliență al României este excelent în privința componentei de tranziție verde și în privința reformelor structurale, a declarat miercuri Celine Gauer, Șefa Celulei Comisiei Europene pentru redresare și reziliență, SG Recover, Comisia Europeană, în cadrul forumului Eurosfat de miercuri, 15 iunie. „Este esențial să păstrăm focus pe implementare, este un element de stabilitate pentru România în vremuri cu turbulențe”, a explicat aceasta.
Implementarea este crucială, a mai spus reprezentanta CE, și aceasta din două motive: „pentru că asigură un flux constant de bani, având un efect de stabilizare macro-economică de care România are mare nevoie în acest moment; și de asemenea pentru că planul, conținutul său, reprezintă exact ceea ce are nevoie România, de exemplu energii regenerabile, eficiență energetică, hidrogen.”
Mecanismul de Redresare și Reziliență este un instrument inovativ în mai multe privințe: din perspectiva dimensiunii și a modului în care este finanțat, este pentru prima oară când este finanțat prin green bonds și împrumuturi de piață; combină reforme și investiții. Un alt element de noutate este că se bazează pe performanțe, a subliniat reprezentanta CE.
Legat de situația actuală, Celine Gauer a menționat că sunt 9 cereri de plată depuse la nivel european și 100 miliarde euro plătite, iar întregul proces este extrem de cooperativ între statele membre și Comisie. În prezent sunt în evaluare cereri de plată pentru Croația, Slovacia, Spania și România.
Ea a mai subliniat că pentru implementare este foarte importantă asumarea – implicarea societății civile, a partenerilor sociali, autorităților locale.
Implementarea este supravegheată strict de Curtea de conturi Europeană, dar și de Parlamentul European
Comisia a formulat o propunere pentru o inițiativă REPowerEU, dedicată tranziției de la dependența de resursele din Rusia, foarte clar direcționată; deci modificări clare direcționate în regulamentul Mecanismului de Redresare și Reziliență.
La întrebare, adresată în cadrul forumului Eurosfat: „câte țări au planuri de redresare aprobate fără reforme?” Celine Gauer a răspuns: „Zero, toate au reforme și investiții, reformele sunt cheie. Livrarea reformelor nu poate fi negociată, pentru EU este o condiție de a beneficia de finanțare. Spre exemplu, în România, reforma pensiilor este o necesitate absolută”, a spus aceasta.
La fel și îndeplinirea jaloanelor, a mai precizat ea: „Dacă un jalon nu este îndeplinit, sunt numai 6 luni pentru a îndeplini acel jalon, dacă după 6 luni nu este finalizat, banii sunt pierduți.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii