G4Media.ro

Centrala nucleară de la Belene, lângă granița cu România, a primit verde…

Centrala nucleară de la Belene, lângă granița cu România, a primit verde de la Parlamentul bulgar

Parlamentul bulgar a dat undă verde joi unei posibile relansări a proiectului de construire a centralei nucleare de la Belene, îngheţat din 2012, la care guvernul doreşte să vadă participând compania franceză Framatome, scrie Le Figaro, citat de Rador. Belene este situat aproape de Dunăre, la distanță egală între Zimnicea și Turnu Măgurele.

Cu 172 de voturi la 14 şi două abţineri, Parlamentul de la Sofia a însărcinat formal Ministerul Energiei să înceapă negocieri cu investitori strategici pentru realizarea acestui proiect cu o putere de 2.000 MW. Parlamentul a subliniat totuşi în mod expres că guvernul nu va fi abilitat să propună garanţii de stat sau cumpărarea de electricitate cu preţ preferenţial.

Ministrul energiei, Temenujka Petrova, s-a întâlnit luna trecută cu Bernard Fontana, președintele Framatome, cu ocazia unui forum, la Soci, în Rusia, şi a subliniat cu această ocazie că guvernul bulgar ar fi „fericit să vadă o societate ca Framatome participând” la procedură. Compania chineză CCNC, cea rusească Rosatom şi încă o societate care nu a fost numită, şi-au manifestat deja interesul, potrivit ministerului.

Încurajată de UE şi de Statele Unite, îngrijorate de dependenţa ţării de Rusia în materie de energie, Bulgaria renunţase în 2012 la un proiect ruso-bulgar de construire a centralei de la Belene din cauza unui diferend cu Moscova privind costul şi în absenta unui investitor dintr-o ţară terţă.

După ce a plătit în 2016 suma de 601 milioane de euro gigantului nuclear rus Atomstroiexport drept compensaţii pentru abandonarea şantierului, evaluat atunci la aproape 10 miliarde de euro, Sofia s-a trezit pe malul Dunării cu o platformă în valoare de 1,3 miliarde de euro şi două reactoare de 1000 MW fiecare pentru care caută un partener. Acest proiect este foarte controversat în Bulgaria, mulţi experţi afirmând că nu ar fi rentabil, pentru ca nici Bulgaria, nici vecinii săi n-ar avea nevoie de noi surse de energie înainte de 2035.

Traducere Rador: Gabriela Sîrbu

Foto: Captură Google Maps

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează