G4Media.ro

Centrala nucleară de la Cernavodă ar putea produce componente pentru tratarea cancerului.…

Foto: Centrala nucleară de la Cernavodă (sursa: site-ul oficial)

Centrala nucleară de la Cernavodă ar putea produce componente pentru tratarea cancerului. Acord cu o companie din Franța

Compania cu capital majoritar de stat Nuclearelectrica și firma Framatome au semnat un acord de cooperare pentru a explora posibilitatea producerii izotopului medical Lutetium-177 la centrala nuclearo-electrică de la Cernavodă, potrivit unui comunicat de presă. Lutetium-177 este utilizat pentru o varietate de tratamente pentru cancer.

Nuclearelectrica operează centrala nucleară de la Cernavodă, care produce aproximativ 20% din energia electrică din România.

Acordul include un studiu tehnic de fezabilitate, bazat pe tehnologia de producție a izotopilor a companiei Framatome, implementată cu succes în Canada în 2022. Framatome și Nuclearelectrica vor analiza cum să maximizeze infrastructura existentă la Cernavodă pentru a produce izotopi medicali, suplimentar față de energia nucleară.

„Acest parteneriat este un pas semnificativ pentru a ajuta la îmbunătățirea sănătății a milioane de oameni și pentru a demonstra beneficiile multiple ale centralelor nucleare, care generează energie curată, contribuie la stabilitatea energetică, la decarbonizare și creștere economică. În lumina evoluțiilor recente pe piața de izotopi medicali, nevoia de aprovizionare sigură cu izotopi medicali este în creștere și, prin urmare, considerăm că acesta este momentul perfect pentru a dezvolta proiecte de producție de izotopi medicali la CNE Cernavodă”, a declarat Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica.

„Suntem încântați de acest proiect cu Nuclearelectrica. Accesul în masă la medicina nucleară este strâns legat de dezvoltarea lanțurilor de aprovizionare pe scară largă, fiabile și diversificate și dorim să jucăm un rol în lupta împotriva cancerului, ajutând la construirea acestor lanțuri de aprovizionare”, a declarat François Gauché, Director Framatome Healthcare. „Pentru a ajuta mai bine pacienții în viitor, vom avea nevoie de centre regionale de producție de medicină nucleară, iar acest proiect este o oportunitate excelentă de a consolida lanțul de aprovizionare în Europa.”

Lutetium-177 este un radioizotop care emite beta utilizat în terapia cu radionuclizi care țintesc celule canceroase, folosit în tratamentul cancerului de prostată și în multiple dezvoltări radiofarmaceutice promițătoare pentru alte tipuri de cancer. Izotopul distruge celulele canceroase, lăsând celulele sănătoase neafectate. Tehnologia proprie de producție a izotopilor dezvoltată de Framatome a permis prima producție comercială la scară largă de Lutetium-177 într-un reactor în iunie 2022.

Framatome este un lider internațional în industria energiei nucleare, recunoscut pentru soluțiile sale inovatoare, digitale și cu valoare adăugată pentru flota nucleară globală. Cu expertiză la nivel mondial și un istoric dovedit în ceea ce privește fiabilitatea și performanța, compania proiectează, întreține și instalează componente, combustibil și sisteme de instrumentare și control pentru centralele nucleare.

Framatome este deținută de EDF Group (75,5%), Mitsubishi Heavy Industries (MHI – 19,5%) și Assystem (5%).

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Înainte de a produce alte „minuni”, aș vrea să știu când centrala de la Cernavodă va produce energie electrică (scopul principal pentru care ea a fost construită) și în celelalte două reactoare. Construcția lor se tot programează și amână de peste un sfert de veac!