G4Media.ro

Centrala nucleară de la Cernavodă asigură o treime din producţia naţională de…

Sursa foto: Facebook Ministerul Economiei

Centrala nucleară de la Cernavodă asigură o treime din producţia naţională de energie, deși de regulă produce maxim 20% / România importă circa 1000 de MW

Energia nucleară este, duminică dimineaţă, principala sursă de producţie în România, asigurând o treime din total, deşi, de regulă, acoperă 18-20%, cu ambele reactoare de la Cernavodă la capacitate maximă, arată datele privind starea sistemului energetic naţional, prezentate în timp real pe site-ul Transelectrica.

Astfel, la ora 9:00, centrala de la Cernavodă producea 31,29% din totalul la nivel naţional, cu 1.376 de MW.

Urmează energia hidro (25,97%), cărbune (17,81%), hidrocarburi (16,43%), eolian (6,08%), fotovoltaic (1,28%), biomasă (1,27%).

Consumul naţional este unul relativ mic, specific unei zile de weekend, însă, chiar şi aşa, România a importat peste 1.000 de MW. La ora menţionată, consumul era 5.460 MW, producţia, 4.430 MW, diferenţa de 1.030 MW fiind importată. (Sursa: Agerpres)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

  1. Procentul de energie solara este f mic in Romania, este potential de dezvoltare considerabil pe viitor.

    • @Dean
      Dacă citim atenți observăm că procentul acela reflectă situația de azi la ora 9 dimineața. Bașca e noros cam în toată țara.

      @jigodel gudurău
      Ca de obicei, iar ești plin de maro pe la guriță.

    • @Dean, deja avem zeci de hectare de teren arabil acoperite cu fotovoltaice iar varful de productie este undeva la 450MW, conform Transelectrica.
      Este adevarat ca nu toate instalatiile PV livreaza in Transelectrica dar productia reala nu este departe de 500MW. Apoi ia in calcul factorul de capacitate, tinand cont ca ai productie doar 10 ore pe zi (vara cand e senin) din care aprox 4 ore la jumatate de capacitate, din cauza unghiului de incidenta al razelor solare.
      Fotovoltaicul este o alegere buna pentru instalatii private de puteri mici, cu scopul de a reduce consumul casnic.
      Atunci cand sunt bani pentru instalatii mari, eu as recomanda sa fie lasat terenul in exploatare agricola si sa se orienteze catre generatoare cu factor de capacitate mai bun, de preferat eolian offshore.

  2. Noul si infamul totalitarim in epoa globalizarii: CORECTITUDINEA POLITICA blestemti sa fie propagatorii ei !

  3. NIMENI NU MAI VORBESTE DE HIDROCENTRALE. CATI OAMENI AU MUNCIT LA CONSTRUCTIA LOR? BSRAJELE AU FOST FACUTE CA LA CARTE, SI NIMENI NU MAI VORBESTE DE TRUDA SUTELOR DE MII DE OAMENI CE SI-AU ” TRAIT TINERETILE” CA SANTIERISTI LA LOTRU, BICAZ RSUL MARE RETEZAT, TARNITA, VALEA UZULUI, STANCA COSTESTI, POIANA MARULUI, …UNDE ESTE ENERGIA ELECTRICA CE O PRODUCEAU???
    PACAT
    RAMASI FARA DE MEMORIE ASTA SE DORESTE
    INCET, INCET VOM FI SI UITAT SI UITATI…

  4. Noul si infamul totalitarism in epoca globalizarii: CORECTITUDINEA POLITICA blestemati sa fie propagatorii ei !

    • Dacă postezi și a treia oară prostia asta, îți tuf una peste ochi!
      :)))))

    • Sa nu-mi spui Ioane că ești vreun capitalist cu acte în regula, că nu te cred! Neomarxistii pe care ii blamezi acum, sunt cei pe care ii regreți tu, în mod reload. Acum sunt și mai distructivi. Ar trebui sa fiți mulțumiți voi ăștia de stânga. Aveți ce ați vrut. Dacă după revolutie, sau ce o fi fost în 89, toți bolsevicii erau duși la pușcărie sau la stuf, exact cum au făcut ei când au venit la putere, atunci nu mai asistam azi la revenirea lor, adică a voastră.

  5. In ’89, dacă îmi amintesc bine, produceam undeva la 11-12000 MW. Dar cu zero investiții (banii s-au dus către salariile Electrica, firme căpușă și „băieții deștepți” ) acum rămas la nici 5000. Bine macar că a plouat că dacă era și seceta…

    • Se producea mult din carbune, doar Turceni+Rovinari+Mintia aveau nominal 4.25GW. Spre comparatie, Cernavoda in prezent are nominal 1.4GW.
      Reducerea consumului de carbune este principalul motiv pentru care am importat electricitate in ultimii ani, incepand cu 2018. Se doreste mentinerea acelui procent de carbune cat mai jos pentru a da bine in rapoarte si pentru a incuraja vanzarile de masini electrice.
      Importam curent de la bulgari, pe termen lung aceasta nu este o solutie, productia din carbune trebuie inlocuita cu alte generatoare ecologice, nu cu importuri.

  6. @dickhead
    Așea! Și?… :)))))

  7. Tin sa-ti imbogatesc cunostintele: Cernavoda a fost inceputa pe vremea lui Ceasca si terminata pe vremea asta. In vremea lui Ceasca, al carui cur il pupi, lucrarea se impotmolise.

  8. Dacă nu se cacau pesedeii și peneleii pe centrala de Iernut, azi nu am mai fi importat energie electrică, dar se pare că totul în țara asta se face astfel incat cel mai bine să meargă importurile de orice fel! Votați în continuare PSD și PNL, că va fi bine „cu siguranță”!

  9. Probleme….
    Doar PSD, UDMR și PNL, în această ordine, sunt vinovați pentru importurile de energie electrică, gaze, produse de panificație, legume-fructe, produse chimice, medicamente pe care odată le producem noi, etc!
    Dacă nu se cacau pe ei cu investiția de la Centrala Iernut, azi nu mai importam curent electric!

  10. @ Amicu

    Cred ca esiti yoghin si te pupi singur in cur,Cernavoda nu e gata ,inca lipsesc trei reactoare.Ghici ce ,n-o sa le ai niciodata ,colonia trebuie sa-si respecte statutul.

  11. Aoleu, se supără Sulica și raspunse sub alt pseudonim.
    Pupator de Ceașcă, reține, idolul tau fuse un id ot. E de înțeles totuși de ce te uiți în sus la el.

  12. Sa ne reamintim tărăgănarea investiției propuse la Tarnița. Factorul politic a propus ca Hidroelectrica să vânda eventuala producție la preț hidro, evident nerentabil.

  13. Ai ieșit tu la vot 30 de ani și ai votat dreapta??? Nu, ai ieșit de câteva ori și ai ai pus stampila pe bolșevici. De aia trăim acum în sărăcie, muncim ca să plătim pensii speciale și ajutoare sociale.

  14. pe primul semestru romania e exportator de e.e…..la ora 9 dimineata e varful de dimineata…..sistemele energetice ale tarilor din jur fiind interconectate cu al nostru,frecvent energia circula dintr-o parte in alta….in final se trage linia si asta e concluzia pe S1 exportam e.e

  15. Dacă peste toate parcările și halele industriale dar și comerciale s-ar pune panouri solare am scapă măcar de vârfurile cauzate de funcționarea AC. Iar prin realizata unor complexe de stocare a energiei s-ar putea valorifica eficient atat potentialul eolian cât și solar.