G4Media.ro

Centrala nucleară de la Cernavodă: Construcţia reactoarelor 3 şi 4 va costa…

sursa foto: CNE

Centrala nucleară de la Cernavodă: Construcţia reactoarelor 3 şi 4 va costa şapte miliarde de euro, lucrările ar putea începe în 2024

Construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă va costa şapte miliarde de euro, iar decizia de investiţii şi mobilizarea de şantier este estimată pentru anul 2024, a declarat marţi Cosmin Ghiţă, directorul general al Nuclearelectrica, citat de Agerpres.

„Suntem pe punctul de a finaliza studiul de fezabilitate, am făcut un update la studiul din 2012. În paralel cu o serie de evaluări a conformării structurilor şi a proiectului tehnologic cu directivele de securitate nucleară. Urmează în scurt timp să venim în AGA (Adunarea Generală a Acţionarilor – n. r.) cu o propunere de demarare a acestui proiect”, a declarat Cosmin Ghiță.

  • Reamintim că România și SUA au semnat în octombrie 2020 la nivel de guvern un acord care permite României accesul la tehnologia nucleară americană. Un comunicat oficial al băncii de stat americane Exim (corespondenta Exim Bank din România) anunța la acel moment semnarea unui memorandum de înțelegere cu Ministerul Economiei ce vizează identificarea unor proiecte ce ar putea fi finanțate de banca americană cu până la 7 miliarde de dolari, mai ales în domeniile energetic și de infrastructură. De notat că împrumuturile vor fi acordate de banca americană Exim doar dacă în respectivele proiecte românești vor fi realizate cu tehnologie și produse de origine din SUA, după cum arată clar președintele Exim, Kimberly A. Reed, citată în comunicatul băncii: “This agreement confirms our desire to identify potential projects in Romania for which products and services of American origin or manufacture will be procured,” said Chairman Reed. La acel moment, Nuclearelectrica SA, arăta într-un comunicat de presă că parafarea Acordului între Guvernul României și Guvernul SUA privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă urmează să fie transmis Comisiei Europene, pentru o analiză a modului în care proiectul respectă legislația europeană – una extrem de strictă în ceea ce privește tehnologia nucleară civilă.

„Aşadar, preconizăm că punerea în funcţiune a Unităţii 3 va fi, conform PNIESC (Planul Naţional Integrat Energie Schimbări Climatice – n. r.), în jurul anului 2030-2031, ceea ce înseamnă o mobilizare de şantier în jurul anului 2024, până atunci avem faze premergătoare”, a continuat Ghiţă.

Întrebat care este valoarea totală a proiectului celor două reactoare, el a precizat: „Ultimul studiu de fezabilitate şi ultima referinţă – o să dau o cifră, dar noi o actualizăm acum pentru a o supune votului acţionarilor şi până vin cu această informaţie în AGA nu o să o dau preliminar – însă pot să spun ce a fost ultima oară când a fost asumat în AGA şi aveam un cost total al proiectului de aproximativ şapte miliarde de euro, însemnând atât contribuţia de active, cât şi construcţia efectivă”.

„Ideal, decizia finală de investiţii şi mobilizarea de şantier ar trebui să fie în anul 2024, pentru a putea atinge ţinta prevăzută în PNIESC pentru intrarea în operare a unei unităţi la finalul anului 2030, începutul anului 2031”, a mai spus şeful Nuclearelectrica, citat de Agerpres. (Foto: Centrala de la Cernavodă / CNE)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Marea problema a centralei de la cernavoda este faptul ca toata puterea (25% din totalul Romaniei) va fi concentrata intr-un singur loc. Si iti trebuie retele de transport si distributie ca sa muti toti kW-ii pana la Satu Mare. Era mai inspirata decizia construirii unei a doau centrale intr-o alta locatie, undeva prin Ardeal…. Ca oricum acolo este concentrata o mare parte a industriei ….

    Dar fundatiile sunt deja facute, invelisurile reactoarelor incepute…..

    • La fel si liniile de înaltă tensiune, stațiile de transformare etc. sunt deja făcute etc…
      Nu suntem o țară asa de mare si asa de consumatoare încât să facem 2 centrale din start. O soluție vor fi probabil mini-reactoarele.

      Vorba ta, important e să înceapă si o si finalizeze.

    • cea ce se produce la cernavoda va fii folosita majoritatea in bucuresti si zona muntenia
      iar la satu mare va fi folosita energie produsa mai aproape de satu mare
      problema ii ca ar putea sa dea drumul la constructie mai devreme sa aiba un an sau doi marja de siguranta daca vor sa fie in functiune in 2030 ca stiti ca la noi nimic nu se termina la termen vezi centrala de la iernut
      dar ai nostri sant batuti rau in cap

    • Pentru o centrala electrica, de orice tip ar fi, pentru amplasare există niște criterii tehnice mult mai severe decât zona geografică. Doar întreabă-te de ce nu s-a făcut o hidrocentrală măcar 10% din puterea Porților de Fier la Sighetul Marmației sau la Iași.

  2. Deci în secolul asta se vor face? Și eu care credeam că doar în secolul alalalt. Ambasadorii ăștia americani se vede ca_s oameni serioși.

  3. primeste salariu de 10k EUR pe lună pentru osteneala lui.

    Daca nu as avea habar ce se intamplă la Cernavodă, poate ca nu as avea nici o indoială.