G4Media.ro

Centralele de apartament vor fi interzise în blocurile noi din Cluj. Propunere…

sursa foto: Pexels

Centralele de apartament vor fi interzise în blocurile noi din Cluj. Propunere a primarului Emil Boc cu impact major în domeniul imobiliar

Primarul Emil Boc anunță că Primăria Cluj-Napoca lucrează la o strategie privind modernizarea sistemului de termoficare și, în același timp, reducerea poluării cauzate de centralele de apartament, transmite Rador. Prima măsură pe care municipalitatea o va lua va fi impusă dezvoltatorilor imobiliari care nu vor mai putea monta centrale individuale în blocurile cu mai mult de șase apartamente.

”Propunem prioritizarea sistemului de termoficare în raport cu orice alt sistem alternativ, ținând cont de nevoia reducerii gradului de poluare din oraș, de atragerea de fonduri europene pentru modernizarea sistemului de termoficare și de a asigura o viziune pe termen lung cu energii care să aducă o creștere a calității vieții, resimțită într-o factură mai mică la cetățean”, a declarat Emil Boc pentru Radio Cluj.

”Nimeni nu se va mai putea dezvolta haotic, din perspectiva aceasta a noxelor. Toate blocurile noi fie se conectează la sistemul de termoficare, fie își montează centrale proprii. De la blocurile cu minim șase apartamente va exista o singură centrală, nu șase centrale. Cu tendința de eliminare în viitor și a acestor centrale și de conectare la sistemul de termoficare, pe măsură ce sistemul de termoficare se extinde în acea zonă. De asemenea, toate proiectele pe care primăria le va gestiona, vor fi conectate la sistemul de termoficare”, a mai spus Emil Boc.

Primarul Clujului a făcut și precizări legate de proprietarii de apartamente din blocurile vechi, care vor să se debranșeze, pentru a-și monta o centrală individuală. El a dat asigurări că oamenii vor putea în continuare să opteze, Primăria Cluj-Napoca neavând în plan să stopeze această practică: ”Nu vom opri debranșarea de la sistemul de termoficare, dacă oamenii vor dori. Astăzi sunt 21.000 de familii conectate. Dacă vor dori, oamenii pot, în continuare, să se deconecteze. Nu avem în vedere să le interzicem asta. Vrem însă, prin stimulente alternative, să îi determinăm pe oameni, având în vedere prețul mai bun pe care îl va oferi sistemul de termoficare, să rămână conectați și să revină și alții în sistemul centralizat de termoficare”.

Familiile racordate la sistemul centralizat de termoficare nu vor suferi în această iarnă de frig sau din cauza lipsei apei calde, așa cum se întâmplă în alte orașe ale țării. Asigurarea dată de reprezentanții administrației locale este întărită de intenția ca în viitor să fie căutate și surse europene de finanțare pentru acoperirea subvențiilor acordate abonaților Regiei de Termoficare. Emil Boc a explicat că prin acordarea acestor subvenții oamenii vor plăti facturi mai mici la încălzire, nu vor mai avea dorința să-și monteze centrale de apartament și, în acest fel, poluarea din municipiu nu va crește:

Aceste politici vor putea beneficia și de susținere și de subvenții din partea orașului, pentru că sunt dimensiuni verzi nepoluante, a mai spus edilul. (sursa foto: Pexels)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

34 comentarii

  1. Cand vine iarna ce faci astepti sa se hotareasca locatarii cand sa dea drumul la caldura , ne intoarcem la epoca Ceausescu , nici nu stia ala de eco dar era vizionar probabil.

    • @Comisarul Moldovan – ca sa nu zic ca locatarii, in luna martie, aprilie, vor caldura in continuare desi stau cu geamurile deschise, vorba aia, de ce sa nu faca risipa daca plateste toata lumea la fel.
      Asta a fost vesnica mea problema pana sa ma deconectez de la sistemul centralizat. In martie, la 20 de grade afara, eu, cu caloriferele inchise, vecinii cu ele la maximum si geamurile deschise. Degeaba le explicam ca arunca banii pe geam…

    • @Comisarul Moldovan – ca sa nu zic ca locatarii, in luna martie, aprilie, vor caldura in continuare desi stau cu geamurile deschise, vorba aia, de ce sa nu faca risipa daca plateste toata lumea la fel.
      Asta a fost vesnica mea problema pana sa ma deconectez de la sistemul centralizat. In martie, la 20 de grade afara, eu, cu caloriferele inchise, vecinii cu ele la maximum si geamurile deschise. Degeaba le explicam ca arunca banii pe geam…*

    • Ba stia, de asta reciclati totul. Ati ajuns la ideile lui!

  2. Prin vest se discuta de centrale de apartament pe hidrogen dar Boc nu a auzit de asta .

    • Se bat campii mult oprin vest, hidrogenul nu e un combustibil viabil, nu se poate produce nici ieftin, si nici fara a polua plus ca e foarte periculos, mai periculos decat gazul care e deja periculos

  3. Comunistul e comunist până la moarte. Mai întâi scrisoarea de unire cu PSD și acum ideile comuniste ale centralizării căldurii…

  4. Nu exista eficacitate mai mare decat atunci cand imi dau caldura cata pot plati, eliminand pierderile din retea. Este de cel putin 3 ori mai ieftin cu centrala decat cu termoficare. Chiar adaugand costul cu centrala, revizii etc. tot iesi mai ieftin si ai caldura si apa calda imediat.

    • Ai si un calcul pentru afirmatiile astea? Nu de alta dar o centrala de cartier sau chiar de bloc e mult mai eficienta decat jucaria aia a ta din bucatarie..

    • Nu doar ca o centrala de cartier sau de bloc e mult mai eficienta, dar polueaza mult mai putin.
      Toti cei care au centrala de apartament ar trebui obligati prin lege sa ridice cosul de evacuare pana la cativa metri deasupra blocului. Altfel polueaza grav apartementele de deasupra si din jurul lui…
      In Occident, prin lege, in orase nu ai dreptul sa dai drumul la motorul masinii iarna si sa stationezi mai mult de cateva zeci de secunde… E ILEGAL. Pentru ca poluezi. Stai pe loc cu masina – opresti motorul… La noi, TOTI soferii, practic fara exceptie, dau drumul la motor si il lasa „sa se incalzeasca”… Tehnic, pentru fiabilitatea motorului, e o solutie corecta, dar asta inseamna ca ii poluezi pe altii… N-avem noi romanii vreo problema…
      La Paris de cativa ani a devenit ilegal sa faci focul in semineu. Nici macar de Craciun nu ai voie. Focul in sobe este extrem de poluant. La noi, dupa cresterea preturilor la energie, multi trec din nou la soba cu lemne… Solutia reala e sa iti IZOLEZI TERMIC F. BINE CASA – iar atunci vei consuma mult mai putin. Statul NU ar trebui sa subventioneze incalzirea, ar trebui sa subventioneze izolarea termica a locuintelor… Asta ar reduce consumul, ar micsora facturile pentru multi ani, ar diminua poluarea…

    • @io
      Minti printre dinti.

      O centrala mare pe gaz are acelasi randamebt ca una mica. In cazul centralei mari apar pierderile pe retea, chiar daca reteaua e nou nouta si cu cel mai modern izolament.

      Una peste alta randamentul centralei mari este de 50% intr-un caz bun. Cum poti spune ca pentru aceeasi temperatura in casa e mai ecologic si economic sa arzi o cantitate dubla de gaz. In acelasi timp poluezi zeci de mii de tone de apa. E o catastrofa.

      Ca Boc habar nu are e de inteles. Nu e de inteles insa cand greseala asta o comite matematicianul de la Bucuresti.

      Daca e greu cu calculele se poate organiza un experiment iarna asta. 500 m teava ingropata, cel mai bun izolament, masurat cat se raceste agentul termic pe tur si retur in functie de temperatura mediului.

    • @io
      Tu confabulezi cu nerusinare. In Paris nu s-a interzis focul in seminee. Au existat niste comentarii ale unor vorbeti dar au fost lichidate de ministrul francez al mediului.

      O centrala sau un semineu cu gazeificare, daca se foloseste lemn uscat timp de doi ani, asa cum fac gospodarii au si randament bun iar emisiile de CO2 doar ceva mai mari decat in cazul metanului.

    • @ Dunn

      Esti vanzator de centrale de apartament? 🙂

      E simplu. Incalzirea centralizata polueaza la marginea orasului. Centralele de apartament polueaza in oras, la fereastra fiecaruia dintre noi.

      Daca vrei sa faci o comparatie: ai o centrala la marginea orasului, care incalzeste 10.000 de apartamente, folosind 10 km de conducte.
      Sau ai 10.000 de centrale individuale, iar fiecare dintre cele 10.000 de centrale are o conducta de evacuare a gazelor lunga de 10 km.
      In situatia asta cele 2 sisteme polueaza la fel si produc acelasi efect de incalzire a locuintelor. Care sistem crezi ca e mai costisitor?

    • @ion: „Ai si un calcul pentru afirmatiile astea?”

      Dupa ultimele calcule, la Bucuresti gigacaloria furnizata de RADET sau cum s-o numit ajunge la 900 de lei. Adica pentru un apartament de bloc cu doua camere ar fi de platit cam 1800 de lei pe luna de iarna, fara subventii. Compara asta cu absolut orice centrala de apartament.

      Tu tii cont doar de randamentul efectiv la producerea caldurii, dar nu tii cont de pierderile uriase ale sistemului centralizat,

  5. A făcut mai multe nasoale în 2010.

    • Pe atunci inspectorii ANPC încasau comision din amenzile date contravenientilor.
      Le-a scos!
      Adio motivație…

  6. Boc, bolșevic din tinerețe, incremenit in proiect.
    Nu e decât un balon de săpun, propulsat de Băieții cu Ochi Albaștri ai lui Petrov.
    Mare eroare cand a fost acceptat de liberali.

    • Un individ votat nu o data sa fie primar de locuitorii municipiului Cluj-Napoca nu poate fi considerat „un balon de sapun”, din pacate…

  7. cine e avocat si se leaga de chichite citeste…
    „Nimeni nu se va mai putea dezvolta haotic, din perspectiva aceasta a noxelor”
    si retine…
    „(…) din perspectiva aceasta a noxelor”.
    in rest e ok 😉

  8. Fara sa vreau sa supar pe cineva, mie mi-e greu sa inteleg! In Nord America nu exista caldura centralizata livrata de city. Dupa cum nu exista, pe cale de consecinta, conducta de apa calda. Fiecare bloc are centrala proprie si boiler ce incalzeste apa. La fel si fiecare casa. O fi bine, o fi rau….

    • @ Micu I . Oare ce țară este poluatorul numărul unu al lumii? Nu cumva Statele Unite ale …. Așadar chiar vei supăra pe mulți.

  9. Nu va luați după Pitic că nu știe ce vorbește, încă nu o auzit de centrale electrice și de panouri solare. Asta in fiecare zi se trezește cu ceva aberație ca și câțu. Tot ce zice că face ii de fapt o minciună.

  10. Piticul se vrea un fel de sef de colhoz termic. Cum opreste Boc incalzirea globala, nu opreste nimeni.

  11. De acord daca se aplica si la case. Minim 50 de case la o centrală. Iar taxa verde sa se aplice progresiv in functie de suprafata. Ia să vedem, sunt de acord baștanii, sau economiile se apllica numa la sărakii de la bloc ?

  12. dupe ce a terminat cu metroul, a rezolvat alianta cu psd, i-a mai venit piticului din ardeal o idee mareata! bine macar ca o aplica doar la ardelenii lui de data asta, ne-a scutit tura asta!

  13. Ideea e sa ii bage in faliment pe micii mesteri, pe micii antreprenor.
    Și sa fii dependent de sistemele si mentenanta unor firme „autorizate”.
    Emil Bloc este primarul dezvoltatorilor.
    Lacom, perfid și ranchiunos.
    Urmașul Iudelor de la Răchițele.

  14. Nu mai bine interzice Boc mafiile.imobiliare si blocurile? Nicaieri in lume nu se mai construiesc blocuri in care oamenii locuiesc ca gainile in custi! Numai la noi.

  15. @Gheorghe: cand e vorba de „comun”,nu exista ca „geniul”(=smecheria autohtona de descurcareala) sa nu gaseasca solutii ;imi amintesc ca,pe vremea lui Ceausescu,in orasul in care locuiesc,tarifele se calculau dupa nr.de elementi ai caloriferelor,asa cum fusesera montate la predarea apartamentului catre beneficiar(locatar),conform standardelor de la vremea respectiva;bineinteles, „descurcaretii”si-au „imbunatatit”caloriferele cu elementi in plus -ca nimeni nu se ocupa ulterior sa cerceteze cum sta treaba,iar daca reclamai,erai „vecin rau” si Doamne-fereste ce urma-asa ca „prostii’plateau si pentru „destepti”si clantaneau de frig in apartamente;am trait pe pielea mea si a familiei mele ce inseamna asta si voi ramane un „individualist”-in privinta aceasta

  16. O sa creasca pretul apartamentelor vechi 🙂

    Sub nici o forma nu vreau sa depind de opinia vecinilor cand dau drumul la caldura in casa. Sau si mai rau de o regie de stat.

  17. @Kafka: oare cum ati facut sa va deconectati de la centrala de bloc? Noi am incercat, insa cei de la admin ne-au spus ca trebuie sa avem acordul asociației pentru asta.. evident ca vecinii nu sint de acord cu debranșarea. Ma gandeam ca poate aveti sugestii de cum am putea sa procedam.
    Si inca ceva: oare platiti si costurile cu centrala de bloc pe langa ceke cu centrala proprie?
    Multumesc!

  18. Masura pur comunista!

  19. Termoficare = hoție și risipă. În 2004 când m-am debranșat și am trecut la centrală proprie plăteam 400 de lei pe lună întreținerea (căldură și apă caldă) și castigam 800 de lei salariu lunar. Dacă ar fi să plătesc a acum la paritate , ar trebui să plătesc 1500 lei, că am 3000 de lei salariu. Mereu făceam sesizări dar spuneau că asta e , că sunt pierderi, etc. Aveau la acea vreme cele mai mari salarii din Iași. În prezent sunt falimentati. A venit o altă firma , Veolia, au schimbat rețeaua de termoficare , dar a plecat și ea că nu e rentabila și a preluat-o Primăria. Deci , termoficare egal ineficientă, costuri ridicate, lene, indiferență, hoție, sindicate, drepturi salariale umflate. În consecință , niciodată nu va fi o soluție fiabila. Iar celebra zicală „Ce e mai rece decât apa rece? Apa caldă” nu apare decât la Termoficare centralizată.