G4Media.ro

Centrele pentru oamenii fără adăpost din București, pregătite să gestioneze creşterea numărului…

Foto: G4Media

Centrele pentru oamenii fără adăpost din București, pregătite să gestioneze creşterea numărului de beneficiari în sezonul rece / Sunt peste 400 de locuri disponibile în cele 6 sectoare

Centrele pentru oamenii fără adăpost sunt pregătite să gestioneze creşterea numărului beneficiarilor în sezonul rece, potrivit datelor transmise Agerpres de autorităţile locale din Bucureşti.

În intervalele cu temperaturi foarte scăzute, capacitatea de cazare în adăposturile din subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti (DGASMB) este de multe ori „depăşită”, instituţia fiind obligată să amenajeze spaţii de cazare temporară în alte locaţii, spun reprezentanţii Municipalităţii. De exemplu, centrul comunitar din şoseaua Viilor este dotat corespunzător pentru a acorda, atunci când situaţia o impune, cazare pe perioadă determinată.

Dacă în sezonul cald locurile de cazare sunt ocupate în proporţie de aproximativ 50%, acestea pot fi ocupate complet în sezonul rece.

Centrul de zi pentru integrare/reintegrare socială de la Complexul Integrat de Servicii Sociale pentru Adulţi „Sfântul Ioan” are o capacitate de 40 de locuri, funcţionează zilnic între orele 7,00-19,00 şi oferă: hrană, îngrijire personală, consiliere socială şi psihologică, asistenţă medicală primară şi sprijin în vederea obţinerii actelor de identitate.

Adăpostul de noapte de la Complexul integrat de servicii sociale pentru adulţi „Sfântul Ioan” are 200 de locuri, funcţionează zilnic între ora 19,00 şi 7,00, furnizând: cazare, îngrijire personală, hrană şi asistenţă medicală primară.

Adăpostul temporar de urgenţă pentru femei Filaret are o capacitate de 30 de locuri şi oferă cazare, îngrijire personală, hrană şi asistenţă medicală primară.

Serviciul Urgenţe Sociale asigură măsurile pentru protecţia în regim de urgenţă, inclusiv monitorizarea persoanelor/familiilor aflate în situaţii de dificultate, acompanierea persoanelor fără adăpost la centre, evaluarea nevoilor beneficiarilor, cât şi a potenţialului de risc privind expunerea la abuz, neglijare şi exploatare. Serviciul este disponibil 24/24 ore şi poate fi accesat de toţi cetăţenii la număr unic 021/9524.

De asemenea, prin proiectul „Supa comunitară”, de luni până vineri, în intervalul orar 12,00-15,00, la centrul de pe şoseaua Viilor se oferă supă/ciorbă şi pâine. În aceeaşi locaţie, de luni până vineri, în intervalul orar 9,00-16,00, sunt furnizate servicii comunitare pentru bărbaţi: igienizare corporală, ceai şi supă caldă, haine de schimb, în limita posibilităţilor şi socializare.

Spălătoriile sociale Drumul Taberei şi Armeniş funcţionează, de luni până vineri, de la ora 9,00 la 16,00 şi pun dispoziţie spălătorie şi uscătorie.

Nu în ultimul rând, Policlinica Socială de pe strada Dristorului are program de luni până vineri, în intervalul orar 9,00-17,00 şi oferă servicii medicale, psihologice şi sociale.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sector 1 a precizat că este pregătită pentru „o gestionare profesională şi eficientă” a oamenilor străzii pe perioada sezonului rece.

Complexul social de servicii Odăi – Centrul de urgenţă pentru persoane fără adăpost are o capacitate de 97 de locuri, dintre care 60 pentru adăpostul de noapte şi 37 pentru modulul rezidenţial. Programul adăpostului de noapte este cuprins între orele 19,00-9,00 şi funcţionează zilnic, în intervalul octombrie-aprilie. În perioadele cu temperaturi scăzute programul se prelungeşte şi pe timpul zilei, pentru a veni în sprijinul persoanelor fără adăpost.

În cadrul adăpostului de noapte li se acordă beneficiarilor: găzduire, control medical general, asistenţă medicală de urgenţă şi sprijin constând în întocmirea documentelor de identitate, cuprinderea într-o formă de asistenţă socială, în funcţie de vârstă, grad de dependenţă, intermedierea obţinerii unor servicii şi prestaţii sociale, întocmirea dosarului de solicitare a ajutorului social sau a celui de urgenţă pentru cazurile deosebite. Beneficiarii pot servi zilnic micul dejun.

În cadrul modulului rezidenţial li se oferă găzduire celor proveniţi din rândul beneficiarilor adăpostului de noapte pentru care, în urma evaluării situaţiei socio-medicale, s-a evidenţiat necesitatea acordării de îngrijire şi supraveghere permanentă.

Serviciul de intervenţie în regim de urgenţă are rolul de a identifica şi prelua oamenii fără adăpost. Periodic se întreprind controale, în colaborare cu reprezentanţi ai Poliţiei, în cadrul cărora aceştia sunt informaţi cu privire la serviciile sociale pe care le pot accesa şi în urma solicitării lor sunt conduşi la sediul centrului. Adulţii fără adăpost care refuză să acceseze servicii de cazare în cadrul centrului sunt consiliaţi din punct de vedere social şi informaţi că pot accesa programe create de DGASMB, precum „Supa comunitară” şi „Duşuri sociale”.

În cadrul adăpostului de noapte din subordinea DGASPC Sector 1 s-a creat un spaţiu de zi, oferindu-se posibilitatea celor fără adăpost să se odihnească, să-şi efectueze igiena corporală, să primească o masă şi să socializeze, încercându-se acomodarea lor cu mediul instituţional.

La începutul fiecărui sezon rece DGASPC Sector 2 suplimentează locurile din cadrul Adăpostului de noapte pentru persoane adulte.

Numărul persoanelor fără adăpost care sunt găzduite în cadrul Adăpostului de noapte pentru persoane adulte fluctuează foarte mult, de la zi la zi. Pe perioada verii adăpostul funcţionează la o capacitate de 70%, iar în sezonul rece aproape de capacitatea maximă.

Adăpostul de noapte pentru persoane adulte funcţionează în intervalul orar 20,00-8,00 şi are o capacitate de găzduire pentru 48 de persoane, dintre care 12 femei şi 36 bărbaţi.

Persoanele fără adăpost pot beneficia de serviciile de găzduire pentru 90 de zile, iar în urma reevaluării situaţiei sociale acestea se pot prelungi cu încă 90 de zile.

Pentru a facilita stabilirea unei conexiuni cu persoanele fără adăpost, în zonele frecventate de acestea au fost organizate puncte fixe în care un echipaj al Ambulanţei Sociale staţionează între orele 21,15 – 23,00, pentru a le oferi servicii socio-medicale. Aceste puncte fixe sunt: lângă monumentul cu ceas din zona Bucur Obor – luni şi miercuri, Piaţa Iancului – marţi şi joi, Gara de Est – vineri, Piaţa Rosetti – sâmbătă.

În cazul în care persoanele fără adăpost refuză acordarea serviciilor de găzduire, sunt consiliate pentru accesarea de drepturi şi beneficii de asistenţă socială oferite de DGASPC Sector 2, iar zona în care acestea au fost identificate este monitorizată de echipajele Ambulanţei Sociale.

DGASPC Sector 3 are personal suficient pentru a gestiona situaţia persoanelor fără adăpost în sezonul rece, potrivit autorităţii locale. Numărul celor admişi în cadrul Complexului de servicii pentru persoane fără adăpost, în intervalele cu temperaturi scăzute, este în medie cu 20%-30% mai mare faţă de perioadele cu temperaturi normale.

Complexul de servicii pentru persoane fără adăpost este organizat pe două componente: adăpost de noapte, cu o capacitate de 36 de locuri, care funcţionează între ora 19,00 şi 8,00 şi modulul rezidenţial cu 40 de locuri, care este disponibil 24/24 de ore.

În cadrul modului rezidenţial sunt furnizate următoarele servicii: cazare, trei mese pe zi, asistenţă medicală primară, consiliere socio-medicală, consiliere profesională, terapie ocupaţională, alte tipuri de terapie specifice, consiliere psihologică, facilitarea accesului la servicii medicale, educaţie sanitară, evaluări pe fiecare componentă specifică (socială, medicală, psihologică), sprijinire în vederea obţinerii unei autonomii locative, identificarea unor soluţii optime pentru îngrijire, în funcţie de gradul de dependenţă a persoanei asistate.

În cazul persoanelor fără adăpost care refuză serviciile oferite în cadrul complexului din subordinea DGASPC Sector 3, echipa mobilă monitorizează permanent situaţia acestora, oferă servicii de consiliere şi informare în vederea accesării centrului sau altor instituţii de profil, în raport cu nevoile individuale identificate.

Reprezentanţii Primăriei Sectorului 4 informează că adăpostul de noapte pentru persoane adulte de pe strada Târgul Frumos, cu o capacitate de 50 de locuri, care oferea servicii de găzduire pe timp de noapte, asistenţă medicală primară şi îngrijire, spălare şi igienizare a hainelor, servirea hranei, reintegrare în familie şi comunitate a fost desemnat ca spaţiu de carantinare, conform Anexei 3 din hotărârea Guvernului nr. 1103/17 decembrie 2020.

În urma acestei hotărâri, având în vedere faptul că nu a fost repartizat în compensare un alt spaţiu care să corespundă nevoilor persoanelor fără adăpost, în cazul sesizării prezenţei unei persoane adulte fără adăpost pe raza Sectorului 4, Serviciul Intervenţii în Regim de Urgenţă colaborează cu celelalte instituţii abilitate, respectiv Poliţia Naţională/Locală, unităţi sanitare din Sectorul 4, pentru redirecţionarea acesteia către Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti-Complexul Integrat de Servicii Sociale pentru Adulţi „Sfântul Ioan” şi alte DGASPC-uri, au mai transmis reprezentanţii autorităţii locale.

Reprezentanţii Primăriei Sectorului 5 au transmis că DGASPC Sector 5 are resursele necesare pentru a gestiona, independent sau în colaborare cu alte instituţii, cazurile persoanelor adulte fără adăpost în sezonul rece.

Din experienţa anilor anteriori, aceştia au menţionat că în sezonul rece numărul beneficiarilor de servicii sociale rezidenţiale acordate de DGASPC Sector 5 înregistrează o majorare cu maxim 50% faţă de media anuală.

În subordinea DGASPC Sector 5 se află o locuinţă temporară pentru persoanele adulte fără adăpost cu 21 de locuri şi program non-stop, oferindu-se: cazare, masă, asigurarea igienei personale şi vestimentare, consiliere, acompaniere de către alte instituţii (de sănătate, de identificare a unui loc de muncă, etc).

DGASPC Sector 6 este pregătită pentru gestionarea situaţiei oamenilor fără adăpost în sezonul rece, având personal suficient şi locuri disponibile în centrele destinate acestora, cu posibilitatea de suplimentare a locurilor şi de extindere a programului de funcţionare, în funcţie de temperaturi şi de nevoi, conform reprezentanţilor autorităţii locale.

Procentul de creştere a numărului celor cazaţi în centrele din subordinea DGASPC Sector 6 în sezonul rece este de aproximativ 30-40%.

Cele două centre destinate persoanelor fără adăpost au 56 de locuri, dintre care 40 pentru bărbaţi şi 16 pentru femei. Programul adăposturilor de noapte este zilnic, între orele 20,00 – 8,00.

O echipă mobilă formată din şase lucrători stradali din cadrul DGASPC Sector 6 lucrează non-stop pentru identificarea persoanelor fără adăpost şi plasarea acestora în cele două adăposturi specializate din subordine. De asemenea, există telefonul de urgenţă cu program non-stop, unde cetăţenii pot suna în cazul în care identifică persoane fără adăpost pe raza sectorului.

În caz că aceştia refuză să stea în aceste centre, DGASPC Sector 6 le oferă: posibilitatea de a face duş şi de a primi haine în funcţie de sezon, îndrumare către cantine sociale şi centre de zi disponibile, monitorizări frecvente în stradă pentru verificarea stării persoanelor şi consiliere.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...