Centriştii din Europa folosesc scandalul austriac pentru a emite un avertisment privind extrema dreaptă / Partidele din curentul central speră că alegătorii îi vor evita pe populişti ca urmare a dezvăluirii despre „politicienii de vânzare”
Politicienii din partidele din curentul central din întreaga Europă au făcut apel la alegători să respingă extrema dreaptă la alegerile europene de săptămâna aceasta, după demisia vicecancelarului Austriei ca urmare a unei înregistrări video în care este văzut oferind contracte publice în schimbul susţinerii financiare şi electorale, se arată într-o analiză publicată în cotidianul britanic The Guardian.
Heinz-Christian Strache s-a retras sâmbătă după difuzarea înregistrării. După câteva ore, cancelarul Austriei Sebastian Kurz a anunţat alegeri anticipate, punând capăt celor 18 luni ale coaliţiei de guvernare dintre Partidul Popular Austriac (ÖVP) şi Partidul Libertăţii de extremă dreapta al lui Strache (FPÖ).
În video, vicecancelarul propune un schimb de contracte guvernamentale pentru donaţii pentru partid şi acoperire media favorabilă, o femeie jucând rolul de nepoată bogată a unui miliardar rus din domeniul energiei. El a recunoscut că înregistrarea a fost „catastrofală” dar a negat că ar fi făcut ceva ilegal.
Liderii de centru de pe tot continentul au arătat clar că speră că repercusiunile căderii lui Strache se vor resimţi dincolo de frontierele Austriei, reverberând în alegerile pentru Parlamentul european, care vor avea loc între 23 şi 26 mai, la care se previziona că partidele populiste, naţionaliste şi de extremă dreapta vor obţine rezultate bune.
Partidul Libertăţii este membru crucial al unei alianţe a partidelor naţionaliste europene conduse de Matteo Salvini de la formaţiunea Liga din Italia, care a organizat o mare demonstraţie inaugurală sâmbătă la Milano, împreună cu partidul National Rally al Marinei Le Pen din Franţa şi cu Alternative für Deutschland (AfD) din Germania.
„Cu puţine luni în urmă, Marine Le Pen îl elogia pe Heinz-Christian Strache, spunând cât de formidabil era el”, a spus ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire. „El a fost silit să demisioneze. Aflăm de ce: a fost prins în timp ce încerca să-şi vândă serviciile unor forţe străine. În spatele acestei mişcări naţionaliste se află o supunere în faţa unor forţe străine.”
Cancelarul german Angela Merkel i-a criticat tăios pe „politicienii de vânzare”, spunând că UE se confruntă cu „mişcări populiste care în multe domenii sfidează valorile europene, care vor să distrugă Europa valorilor noastre. Noi trebuie să luăm poziţie împotriva acestei (situaţii) în mod decisiv.”
Scandalul pare a marca sfârşitul amplu-criticatului experiment al lui Kurz de a face faţă situaţiei create de succesul electoral al partidului de extremă dreapta prin cooptarea acestuia şi edificarea unei alianţe, în loc de a încerca să-l ostracizeze, riscând să-i înstrăineze pe alegătorii săi.
„De mult se ştie că populiştii de dreapta ne destabilizează democraţia”, a postat pe Tweeter ministrul socialist al justiţiei din Germania, Katarina Barley. „Sebastian Kurz şi ÖVP i-au adus în guvern… Cazul Strache este un avertisment la adresa tuturor conservatorilor, de a nu coopera cu populiştii de extremă dreapta.”
Totodată ar putea antrena un regres al extremei dreapta care ia avânt în Europa. Evidenta disponibilitate a lui Strache de a fi corupt contrastează frapant cu retorica „asanării mlaştinii”, folosită în mod obişnuit de populişti în încercările de a zugrăvi politica drept o bătălie între oamenii de rând, decenţi, şi o elită venală.
Evidentele eşecuri ale vicecancelarului austriac ar putea îngreuna sarcina liderilor de extremă dreapta de felul lui Salvini şi Le Pen de a-şi prezenta partidele lor ca fiind alternative respectabile, doar uşor mai de dreapta, la curentul consacrat de centru-dreapta.
Iniţial, populiştii de extremă dreapta au încercat să minimalizeze importanţa incidentului. Liderul AfD, Jörg Meuthen, a respins-o ca fiind o „problemă internă”, în vreme ce purtătorul de cuvânt al grupului parlamentar al partidului german, Christian Leuth, l-a calificat într-un tweet acum şters drept un „pseudo-scandal”.
Dar chiar dacă nici Salvini şi nici Le Pen nu au vorbit direct despre scandalul austriac, cel puţin acesta le oferă adversarilor lor ceva muniţie foarte necesară, cu câteva zile înaintea alegerilor.
Comportamentul lui Strache, a spus Michael Schickhofer de la Social-democraţii din Austria, „este simbolic… Putem fi siguri că acesta este doar vârful aisbergului”. István Ujhelyi, eurodeputat socialist ungar, a spus că Strache este “prima piesă din domino” care cade: “Urmează Salvini, Le Pen, Orbán şi restul marionetelor de extremă dreapta ale Moscovei.”
Un comentator TV german, Christian Nitsche, a spus că scandalul ar putea arăta că populiştii nu sunt invincibili. Dacă Austria respinge extrema dreaptă, „probabil aceasta nu va fi încă punctul de cotitură de pe calea greşită a Europei – dar va fi un semn de speranţă că prima ţară are forţa de a se distanţa de politicienii şi partidele antidemocratice”, a spus el.
Articol de Jon Henley / Traducerea: Adriana Buzoianu, Rador
Foto: Heinz-Christian Strache / Sursa: Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
13 comentarii